Májusban is szeretettel várja látogatóit Kecskeméten a Népi Iparművészeti Gyűjtemény! Nézzék meg Répás János, a Népművészet Mestere fafaragó szobrait! Fába faragott történelem című kiállítása 2022. május 20-ától látogatható.

Ha szeretné látni az Állatábrázolás a magyar népművészetben c. virtuális kiállítást, kövesse a Népi Iparművészeti Gyűjteményt a Facebookon, mert ott jelennek meg részletgazdag fotóik.

Május 28-ig még látogatható Fekete Erzsébet hímző kiállítása, valamint a Zana gyűjtemény legszebb darabjait bemutató tárlat is.  Családi programként ajánljuk kincskereső játékukat, kézműves műhelyük pedig játékkészítésre várja az érdeklődőket.

nepi

FÁBA FARAGOTT TÖRTÉNELEM – Répás János, a Népművészet mestere fafaragó szobrai

Répás János sokféle anyaggal kísérletezett, rézzel, agyaggal, ólommal és különböző fémekkel, mígnem rátalált a fára. Első jelentősebb munkája a „A szőlő művelése” c. sorozat volt, majd elkészült a „Honfoglalás” című szoborcsoportja : Csodaszarvas, Árpád vezér, Vérszerződés, Zászlótartó vitéz, Honfoglaló ökreivel.

A kiállítás 2022. május 20-tól látogatható.

ÁLLATÁBRÁZOLÁS A NÉPMŰVÉSZETBEN (virtuális kiállítás)

A növényi ornamentika jelentősebb a magyar néphagyományban, de sokféle és egészen különleges állatábrázolásokat is láthatunk. a virtuális kiállításban elsősorban a múzeumban kiállított tárgyakon megjelenő állatokat mutatják meg, de láthatnak a gyűjteményi raktár kincseiről és korábbi kiállítások anyagából is képeket. Speciális képgyűjteményüket a Facebook oldalukon tekinthetik meg ITT, segíthet a  #virtuáliskiállításNIGY hashtag.

MEGTARTÓ HAGYOMÁNY – Kiállítás Fekete Erzsébet népi iparművész hímzéseiből

Az életmű-kiállításban hercegszántói, komádi, békési, sárközi, höveji, drávaszögi, kalocsai, zoborvidéki, rábaközi és széki hímzéseket, valamint kecskeméti és félegyházi subahímzéseket mutatnak be.

Látogatható 2022. május 28-ig.

ZANA 100+1 – Válogatás Zana Dezső kalotaszegi gyűjteményéből

Zana Dezső, a kecskeméti kötődésű tanár kalotaszegi gyűjteményének legszebb darabjait bemutató kiállításban viseleteket, szőtteseket, hímzéseket, kerámiákat láthatnak.

Látogatható: 2022. május 28-ig.

KÉZMŰVES MŰHELY

A foglalkozásokra májusban is szeretettel várnak minden gyermeket és felnőttet. A programokon való részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges! Foglalkozásvezető: Vágó Piros

Családi programként vagy iskolás csoportok részére ajánluk:

JÁTÉKKÉSZÍTÉS – Különböző anyagokból, életkorhoz igazodó játékok készítése: forgók, pörgettyűk, papírsárkány, similabda, tangram, agyagból táblajátékok.

KINCSKERESŐ JÁTÉK A MÚZEUMBAN – 3-8 fős csapatoknak különböző feladatokat, rejtvényeket kell megfejteniük, mely csak akkor sikerül, ha alaposan megnézték a kiállítást.

Időpont kérhető keddtől szombatig, 10.00 – 16 .00 óráig.
Részvételi díj: 1200,-Ft/fő, diákoknak 800,-Ft/fő

SIMILABDA KÉSZÍTÉS – Színes fonalakból sok-sok szálat tekerünk a sablonra, összekötve kialakul egy nagy pompon, gumiszálat kötve rá, egy remek játékhoz jutunk.

Időpontja: 2022. május 28-án, szombaton, 10.15 órától
Részvételi díj: 700 Ft/fő

DÍSZÍTŐMŰVÉSZ SZAKKÖR

Hazánk népi hímzés-kultúrájával ismerkedhetnek meg májusban is minden kedden 14.00 -16.00 óra között, Mucsi Jenőné népi iparművész vezetésével.

KECSKEMÉTI KORTÁRS MŰVÉSZETI MŰHELYEK
NÉPI IPARMŰVÉSZETI GYŰJTEMÉNY

Kecskemét, Serfőző utca 19.

Nyitva tartás: keddtől péntekig 10.00 – 16.00 óráig. Ettől eltérő időpontban csoportok számára a látogatást előzetes bejelentés esetén tudják biztosítani. Ünnepnapokon zárva!

Weboldal

Facebook oldal

 

Kapcsolódó cikkünk

 

Hozzászólások