Áprilisi programok Ebben a hónapban  is szeretettel várja a látogatókat Kecskeméten a Népi Iparművészeti Gyűjtemény! Húsvétra készülődve érdemes megnézni a hímestojás-kiállítást, s a látottaktól kedvet kapva a kézműves műhelyben többféle technikával lehet tojást díszíteni.

Ha pedig az Állatábrázolás a magyar népművészetben című virtuális kiállítást szeretné látni, kövesse a Népi Iparművészeti Gyűjteményt a Facebookon, mert húsvét után ott jelennek meg részletgazdag fotóik. Április 29-én egy videóvetítés során a kalotaszegi férfi viselet egyik meghatározó darabját, a bujkát mutatják be.

Ebben a hónapban még látogatható Fekete Erzsébet hímző kiállítása, valamint a Zana gyűjtemény legszebb darabjait bemutató tárlat is.

Áprilisi programok a Népi Iparművészeti Gyűjteményben 

A MÉRAI BUJKA (filmvetítés)

A bujka a kalotaszegi ünnepi férfi viselet díszes darabja, ami egy úgynevezett nyargalásos hímzéssel mintázott posztókabát. Nagy Mari és Vidák István közel félórás filmjében a nézők megismerkedhetnek az erdélyi Méra rövid történetével, a bujka eredetével és használatával, készítésének menetével és egyedülálló mintakincsével.

A filmvetítés időpontja: 2022. április 29. péntek, 15.00 óra. A vetítést követően megtekinthető a Zana Dezső kalotaszegi gyűjteményét bemutató kiállítás, melyben számos bujka is látható.
A részvétel ingyenes!

ÁLLATÁBRÁZOLÁS A NÉPMŰVÉSZETBEN (virtuális kiállítás)

A növényi ornamentika jelentősebb a magyar néphagyományban, de sokféle és egészen különleges állatábrázolásokat is láthatunk. Virtuális kiállításunkban elsősorban a múzeumban kiállított tárgyakon megjelenő állatokat mutatjuk meg, de láthatnak a gyűjteményi raktár kincseiről és korábbi kiállítások anyagából is képeket. Speciális képgyűjteményünk húsvét után jelenik meg a Facebook oldalunkon.

MEGTARTÓ HAGYOMÁNY Kiállítás Fekete Erzsébet népi iparművész hímzéseiből

Az életmű-kiállításban hercegszántói, komádi, békési, sárközi, höveji, drávaszögi, kalocsai, zoborvidéki, rábaközi és széki hímzéseket, valamint kecskeméti és félegyházi subahímzéseket mutatunk be. Látogatható 2022. május 28-ig

ÜNNEPLŐBE ÖLTÖZÖTT TOJÁSOK

aprilisi programok

A magyar népművészetben sokféle technikával díszítették a hímes tojásokat. Gyűjteményünk legszebb darabjait: írott, karcolt, berzselt, maratott, áttört és patkolt tojásokat mutatunk be kamarakiállításunkban. Látogatható: április 16-ig.

ZANA 100+1 – Válogatás Zana Dezső kalotaszegi gyűjteményéből

Zana Dezső, a kecskeméti kötődésű tanár kalotaszegi gyűjteményének legszebb darabjait bemutató kiállításunkban viseleteket, szőtteseket, hímzéseket, kerámiákat láthatnak.
Látogatható: 2022. május 28-ig.

A programokon való részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges!

Óvodás és iskolás csoportok részére:

 • Hímes tojás díszítés – Írókázott, berzselt és karcolt hímes tojásokat készítünk.
 • Nemeztulipán készítés – Színes gyapjúból meleg víz és szappan segítségével gyúrunk szép nemezvirágokat. Foglalkozásvezető: Vágó Piros

Családi programok:
Foglalkozásainkra szeretettel várunk minden gyermeket és felnőttet.

 • KINCSKERESŐ JÁTÉK A MÚZEUMBAN
  3-8 fős csapatoknak különböző feladatokat, rejtvényeket kell megfejteniük, mely csak akkor sikerül, ha alaposan megnézték a kiállítást. A kincset is csak akkor találják meg, ha a feladatokat sorra megoldották. Időpont kérhető keddtől szombatig, 10.00 -16.00 óráig.
  Részvételi díj: 1200,-Ft/fő, diákoknak 800,-Ft/fő
 • HÍMESTOJÁS-DÍSZÍTÉS – Írókázott, berzselt és karcolt hímes tojásokat készíthetünk.
  Időpont: 2022. április 16-án, szombaton, 10.15-12.00 óráig.
  Részvételi díj: 700,-Ft/fő

A programon való részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges!

Az áprilisi programok között is szerepel Mucsi Jenőné népi iparművész vezetésével a hazánk népi hímzéskultúrájával megismertető szakkör minden kedden 14.00-16.00 óra között.

Nyitva tartás: hétfőtől-szombatig, 10.00 -16.00 óráig.

Népi Iparművészeti Gyűjtemény

Facebook

 

Kapcsolódó cikkünk

 

Hozzászólások