Az első kecskeméti, egyben az első Bács-Kiskun megyei adománybolt megnyitója 2015. június 20-án, szombaton 17.00 órakor lesz Kecskeméten, a Csongrádi út 5. szám alatti épületben.

 

medina_meghivo_06_20

 

A boltnyitás a Múzeumok Éjszakájának egyik programja. 18 órától a belső udvarban kiállítás, színi előadás, romkocsma és koncertek. És persze vásárlási lehetőség.

Gál Zita, a Kecskeméti Mélyszegényekért Facebook-csoport alapítója és a Védőháló Karitatív Egyesület elnöke így számol be a tevékenységükről:

Baráti társaságunk múlt ősszel alakított Facebook-csoportot A Kecskeméti Mélyszegényekért néven. Már addig is elkötelezett segítői voltunk az alapvető fogyasztási cikkeket is nélkülöző családoknak, de a csoport beindításával szintet ugrottunk. Ezután ugyanis már nem csak a saját, otthoni feleslegessé vált, de jó minőségű ruháinkat, műszaki cikkeinket, bútorainkat tudtuk átadni a szegényebbeknek, hanem a közösségi oldal segítségével rengeteg segítő szándékú embert elértünk.

 

medina_megnyito

 

Az adományok átadását mindig fotón rögzítettük, csoportunk iránt a bizalom így ugrásszerűen megnövekedett. 2014 szeptembere óta több mint 200 szegény család sorsát fordítottuk jobbra a segítségnyújtás legkülönbözőbb formáiban (van, akinek a teljes lakását bebútoroztuk, volt, ahol csak egy receptet kellett kiváltani stb). Önkénteseink száma kb. 50 fő. Facebook csoportunkhoz eddig több mint 2 ezer 500-an csatlakoztak. Pillanatnyilag négy raktárunk van, tele jó minőségű adományokkal.

A beérkező felajánlások mennyisége és milyensége miatt lépéskényszerbe kerültünk: sok olyan adományt kaptunk, amiket nem fogunk soha kivinni szegény, nélkülöző családokhoz. Ilyen pl. a lexikonok, bundák, festmények, komplett hagyatékokból dísztárgyak stb. Egyesületté alakult tehát a kezdeti baráti társaság és elhatároztuk, hogy adományboltot nyitunk, ahol a kecskeméti emberek felajánlásait jelképes áron árusítva bevételt szerzünk, és azt az alapszabályzat szerint eredeti céljainkra fordítjuk vissza.

A rászoruló családok maguk jelentkeznek, de egyre többször körzeti orvosok, védőnők, pedagógusok is megkeresnek minket “tippadóként”. Önkénteseink ilyenkor minden esetben személyes látogatást tesznek a rászorulóknál, felmérik a valódi szükségleteket, tájékozódnak a problémákról. A látogatás után a raktárkészletből összeszedik a család számára fontos tárgyakat és elszállítják nekik. A bolt nyitásával annyi változik az eddig bevált rendünkben, hogy az önkéntes kapcsolattartóink utalványt fognak kiállítani a családok számára, akik ezt levásárolhatják majd a boltban. Ezzel nemcsak vásárlási élményhez tudjuk juttatni ezeket a sokszor nincstelen embereket, hanem a méltóságukat is meg tudjuk őrizni az adományozás – számukra sokszor – kellemetlen és szégyenteljes folyamata során.

 

medina

 

A Medina Adományboltban nem elsősorban a szegények vásárolnak. Nyugati tapasztalatok alapján a középréteg, a “kincskeresők”, a gyűjtők találkozóhelye is lesz a boltunk, hiszen a turkálóknál jobb minőségű, árában viszont töredékéért elérhető árukészletünk van.

Az adománybolt “zöld-szempontból” kiemelt jelentőséggel bír, hiszen a legmagasabb szinten szolgálja a környezetvédelem érdekeit: a vásárlók a megvásárolt tárgyakat saját funkciójukban használják tovább. Kevesebb a hulladék és a turkálókkal szemben itt nincsenek a termékek ezer kilométereket utaztatva. Helyben, egymásért működünk. Hasznos LINK !

Kérdéseitekkel forduljatok hozzám bizalommal vagy ezen az emailcímen, vagy a  06304454680-as számon. Szeretettel várunk mindenkit!

 

 

Hozzászólások