Dióda lézerközpont jött létre a Neumann János Egyetemen –  Véget ért a dióda lézerközpont kialakítása Kecskeméten, amelyben a Neumann János Egyetem a konzorcium vezetőjeként, a Bay Zoltán Közhasznú Nonprofit Kft. pedig konzorciumi tagként vett részt. A GINOP-2.3.3-15-2016-00041 azonosító számú projekt az Európai Unió és a magyar állam 100 százalékos finanszírozásában valósult meg, a vissza nem térítendő támogatás ősszege 518.164.155 Ft.

dioda lezerkozpont

A projekt keretében egy új alap, és alkalmazott kutatási lézerlaboratórium jött létre. A laboratórium a technika mai állásának megfelelően élvonalbeli, hazánkban pedig – az újdonságánál fogva – két vonatkozásban hiánypótló. Egyrészt az 1000 nm alatti hullámhosszúságú, jó sugárminőségű (BPP ≤4) és nagy fényteljesítményű (P(cw) ≥3kW) lézer sugárforrás (amelynek kifejlesztése a közelmúlt eredménye), másrészt a 3D impulzus üzemű lézersugaras mikro-megmunkálás miatt.

A kecskeméti hiánypótló kutatóhely három fő egységből áll:

  • optikai szálban vezetett, nagyteljesítményű direktdiódás megmunkáló központ,
  • optikai szálvezetés nélküli direktdiódás megmunkáló központ és
  • impulzuslézeres szubtraktív mikro-megmunkáló központ.
A dióda lézerközpont infrastruktúrájának kialakítása a Neumann János Egyetem, a lézerlaboratórium eszközeinek specifikálása, beszerzése, rendszerbe állítása a Bay Zoltán Közhasznú Nonprofit Kft feladata volt a Neumann János Egyetem bázisán.

A Neumann János Egyetem a megszerzett ismereteket az oktatásban a hagyományos és a duális képzés területén is kamatoztatni kívánja. A jármű-, gép-, elektromos-, elektronikai ipar területén a különböző teljesítményű lézereket ma a vágás, hegesztés és a gravírozás területén alkalmazzák.

Így az új laboratórium által ezeken a területeken lehet az oktatás színvonalának javítása mellett elsődlegesen a beszállító kis- és közepes vállalatok innovációs képességeit javítani. Különösen nagy az igény a mikromegmunkálás iránt. A választott berendezéssel a fogászati implantátumok beépülését segítő felületmódosítási eljárásokat is lehet fejleszteni.

 

Neumann János Egyetem

Bay Zoltán Közhasznú Nonprofit Kft.

 

Korábbi cikkünk az egyetemről

 

Hozzászólások