Szeptember 25-én kezdődött a Kamaraszínház HÍRÖS KECSKEMÉTIEK pódiumbeszélgetés-sorozata Kriskó Jánossal. Dunszt István, dr. Dömötör Endre, Papp Máté és zenekara, a Resti Kornél voltak a vendégek.

Dunszt István festő, grafikus, tanár, röplabdaedző egészen születésétől mesélt életéről. Legmeghatározóbb élménye az ének-zenei iskola volt, de rajzolni is kiválóan tudott, ezért is akart magyar-rajz szakos tanár lenni. Először képzőművésznek jelentkezett, ahová lehetetlen volt bejutni, így a testvére unszolására testnevelő tanár lett. A grafika és a festészet, valamint a zene megmaradt hobbinak. A Közgazdasági Szakközépiskola, a Református Gimnázium tornatanára kicsit még dolgozik ugyan a lányutánpótlásban, de nyugdíjasként már elsősorban hobbijának hódolhat.

Képeinek leggyakoribb témája a természet (Duna-part, Tisza-part), rajzainak egy részét Kecskemét jellegzetes épületei ihlették. Rendkívül népszerűek karikatúrái, amelyeket sporttársakról, családtagokról, kollégákról, tanítványokról is bőséggel készített. Alkotásait gyakran láthattuk már Kecskemét kiállító termeiben. Tisza-parti tanyájukban tökéletes a csend és a nyugalom a festéshez, de azért gyakori vendég náluk az unoka, aki bőven ad programot és feladatot a nagypapának. A kedélyes beszélgetés nem feltétlenül a festőt vagy a szakmai életutat akarta bemutatni, hanem inkább az embert.

Dr. Dömötör Endre orvosprofesszor, a traumatológia részleg megalapítója Kecskeméten, illetve a megyében. Bár nem tősgyökeres kecskeméti, már annak tekinti magát, s így gondolta ezt a város is, amikor Kecskemét díszpolgárává választotta. Diákéveit és szakmai életútjának második felét töltötte Kecskeméten, Negyven évesen a jól felszerelt Rókus Kórházból jött az akkor igen nomád körülmények közt működő Izsáki úti kórházba. Rendkívül elhivatott orvos volt egész életében, ott élt a kórházban, minden betegről tudott, a legenda szerint ha leszólították, még a főtéren is rendelt. Fontosnak tartotta a fiatal orvosok szakmai fejlődését, rengeteg tudományos publikáció került ki kezéből. A balesetek csökkentése érdekében hazalopta külföldről a körforgalom ötletét, s az ő javaslatára kezdtek el építeni a megyében körforgalmat. A beszélgetésben nála sem az orvoséletút bemutatása volt a leglényegesebb, megtudtuk, hogy 90 évesen is minden nap tornázik, sétál, biciklizik, imád bridzselni és korábban naponta teniszezett. Korát meghazudtoló frissességgel mesélt, irigykedve gondoltuk végig, leszünk-e mi ilyen 90 évesek.

Papp Máté és a Resti Kornél zenekar mint fiatal tehetségek kaptak helyet a két „öreg hírösség” mellett, s nagyon dicséretes a szervezők részéről, hogy rájuk is gondoltak. A zenekar névadója Resti Kornél, a Nyugat fiktív költője (Krúdy, Ady, Kosztolányi vágyódó alteregója), aki szívesen jár restibe, szereti a Weöres-bort, a verseket, a csavargó életet. Papp Máté, Apró Anna, Lázár Miklós, Tóth Soma Marcell, Kiss László leginkább József Attila, a Nyugat, Petőfi, Weöres Sándor, Arany János, avagy francia költők, kortytárs magyar poéták (Resti Kornél így nevezi a kortársakat), verseit zenésítik meg nem akármilyen színvonalon. Repertoárjuk Korda Gyuritól Cseh Tamásig terjed.

Apró Anna énekhangja, kobozjátéka, a fiúk zenélése egyszerre hordoz népzenei és cseh tamási hangzást, de ami a legfőbb érték, hogy ezt az örömzenét öröm hallgatni versszereteten innen és versszereteten túl. A szövegek nyilvánvalóan lélekből jönnek, hisz versek, de lélekből jön hozzá a gitár, a cselló, a koboz, az ukulele, a szaxofon, a tambura, a szájzongora, ír buzuki, a sokféle csörgő- és ütőhangszer zenéje is. Apró Anna hangja harmattiszta, természetes, gyönyörű. A zenekar sok helyen fellépett már: adóhivatalban, a Libri Könyvesboltban, vidéki hídavatón, kollégiumban, pincében, dalversenyen és kultúrkúriában is, de nem könnyű a helyzetük, nehéz a befogadó közönséghez eljutni, nehéz a fellépéseikhez tartozó technikai feltételeket megteremteni. Jó lenne pártfogókat találni a munkájukhoz, hogy legyen a kiteljesedéshez, érvényesüléshez megfelelő életterük. A mini koncert alatt a Kamaszínház mostani közönségét figyelve valószínű, hogy nem sokan ismerték őket, de úgy láttam, hatott, és emlékezetükben maradt ez a zene. Az eredetmegjelöléssel ellátott Resti-zene eredetien szól mindenkihez.

Dunszt István meghívta őket a Református Gimnáziumba, így a hírös kecskemétiek kicsit egymásra találhattak. Mostanában készítik el dalaik stúdiófelvéteit is, amelyek a You Tube-n érhetők el. Élőben általában Kecskeméten, az Otthon kávézóban lépnek fel tematikus estekkel (orosz, francia est, Kosztolányi, Ady stb. estjük volt már), de játszanak különböző fesztiválokon, jótékonysági rendezvényeken, vidéken, a fővárosban, határon túl (Erdély, Vajdaság) is. Most Cseh Tamás estre készülnek, lakáskoncerteket terveznek, az Otthon kávézóban Weöres-estre próbálnak. Papp Máté (a zenekar két lábon járó irodalmi enciklopédiája), ha nem zenél, akkor a Komárom megyei Új Forrás rovatszerkesztője, Apró Anna a Zeneakadémia koboz-népzeneelmélet szakán tanul (nem mellesleg az Énekelt Versek Zentai Fesztiváljának nyertese és egy másik, a Tindia zenekarnak is tagja). Nem hangzott ugyan el, de Lázár Miklós a Kodály Intézetben dolgozik, Kiss László 3 gyerekes dolgozó apa, Tóth Soma Marcell tanul még, illetve a Sex in the black hole zenekar tagja. Reméljük, sokat hallunk még róluk, illetve tőlük.

Kriskó Jánosnak köszönjük, hogy most is felkészülten várta vendégeit, s empátiával beszélgetett velük. Aki nem tudott ott lenni a rendezvényen, az még megnézheti majd a KTV-n a pódiumbeszélgetést.

 

 

Péczeli Józsefné

 

 

Hozzászólások