Gazdag gasztronómiai kínálattal, zsűrizett kézműves és iparművészeti termékekkel, ünnepi műsorokkal várja a Budapesti Téli Fesztivál és Vásár a látogatókat 2019. november 8. és 2020. január 1. között a főváros egyik legszebb főterén, a most megújult Vörösmarty téren, valamint a Deák és a Fővám téren is.

A programot szervező Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) a téli fesztivál keretében a Vörösmarty téren bemutatja a magyarság kulturális értékeit: a hagyományokból táplálkozó, a mai kor design-elvárásait is megmutató kézművesremekekkel, a tradicionális magyar gasztronómiai termékekkel, a tájegységekre jellemző ételek és borrégiók kínálatának felsorakoztatásával, színpadi produkciókkal, a keresztény hagyományokat továbbadó játszóházzal várja a látogatókat.
A vásár 7 hetében más-más tematikus gasztronómiai kínálattal várjuk a látogatókat!

Ez a hét, Szent Márton hete – libaételekkel és újborral hívogat a Vörösmarty térre

Számos változata ismert a Szent Mártonhoz kötődő legendának, de egy biztos: ezt a napot több mint 1000 éve ünnepeljük a lehető legkülönbözőbb módokon. November 11. a naptárban ősidők óta a tél kezdetét jelöli, mely egyben a karácsonyt megelőző 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap. Ekkor zárultak le az éves gazdasági munkák, e napon kóstolták meg az újbort és vágták le először a tömött libákat. A Márton-napi ételek jellemzően libafogások, így például libaleves, libasült párolt káposztával, zsemle- vagy burgonyagombóccal, mert a rigmus szerint:

„Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”. Napjainkban a vendéglátóhelyek – így a Vörösmarty téri téli fesztivál és vásár is – külön Márton napi étkekkel várják a vendégeket, hogy elkerüljék ezt a fenyegetést.

A Vörösmarty téren – a vendéglátóhelyeken – itthon és külföldön évtizedek óta elismert vendéglősök állnak a pultok mögött, így küldetéstudattal, hitelességgel képviselik, közvetítik a Kárpát-medencei gasztrokulturális értékeket, a téli ünnepkör hagyományait. Hagyományhűen, kistermelői alapanyagokkal, a magyar családi kisgazdaságok legjobb termékeivel dolgoznak.

Csíki Sándor, gasztronómiai szakíró: „A BFTK által szervezett téli fesztivál minőség melletti elköteleződésének kevéssé ismert, de figyelemre méltó jele, hogy a téren megjelenő szereplőket – a pályázataik és ismert teljesítményük alapján – szakmai zsűri válogatja ki. Vendégként ugyan nem kell tudnunk, de a vendéglátásnak ez az ága meglehetősen speciális, ezért a hosszú heteken keresztül történő folyamatos szabadtéri működésre valójában csak kevesen állnak elkötelezetten és megbízhatóan készen. Ők azonban, és ezt is kevesen tudják, ebben a műfajban az európai élvonalba tartoznak.

Mindenképpen jó és a hagyományok megtartása mellett szükséges is az az innnováció, amely már az előző években elkezdődött, s amelyre számos példa akad. Külön kiemelést érdemelnek a tematikus gasztrohetek, Szent Márton hetétől egészen az újévi malac hetéig. Lesznek ételek a hanuka, és lesznek ételek a karácsony köré szerveződve is. Izgalmas a töltött káposzta és somlói bor hete. Mindezeket számbavéve, a téli fesztivál szellemiségét, törekvéseit, kulturális üzeneteit világviszonylatban is bátran tarthatjuk újdonságnak. Ha pedig így igaz, akkor joggal lehetünk büszkék rá!”

Színpadi programok

A vásár ideje alatt a látogatókat közel 160 nívós program várja. A színpadon népzenei, jazz, crossover, alternatív, blues, soul koncertre kerül sor hétköznaponként és hétvégén egyaránt. A gyerekeket hétvégenként bábszínházi és zenés-táncos előadásokkal várják a színpadon.

A Vörösmarty téri vásár egyedi kézműveskínálata

A Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásáron több mint 120 kézműves kínálja szebbnél szebb termékét a Vörösmarty téren. A mesterek komoly minőségi rostán esnek át és szigorú szabályoknak kell megfelelniük ahhoz, hogy a saját készítésű, művészi kivitelű munkáikkal jelen lehessenek ezen a nagyszabású eseményen. A magyar kézműves dinasztiák, családok a népi hagyományokból kiindulva készítenek olyan ma is szívesen használatos termékeket, melyet örömmel vásárol a közönség. Ezáltal a hagyomány szervesül a mai design kultúrába, és ettől olyan értékes a magyar kézművesség. Az árusok több mint fele a Magyar Kézműves Szövetség tagja. A közel 20 mesterséget felsorakoztató vásár a hazai vendégeknek és a határon túlról érkező turistáknak kiválóan szemlélteti a magyar kézműves mesterség sokszínűségét, minőségi színvonalát.

Játszóház

A családok együtt vagy a gyerekek csoportokban készülhetnek megfogható formában a téli ünnepkör eseményeire: a tavaly megújult kézműves játszóházban várják a gyerekeket, akik a gyertyaöntés, a mézeskalács-sütés, a gyöngyfűzés, a nemezelés és a kosárfonás technikáit sajátíthatják el a fűtött faházban.

Forrás: BFTK Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nkft.

Fotók: BFTK, Halmai Gyöngyi