Észak-Olaszország egyik leglátványosabb és festőibb része. Mediterrán éghajlat, örökzöld növények, pálmafák, fikuszok, leanderek, azáleák. Lélegzetelállító sziklák, szirtfokok, öblök, középkori óvárosok, történelmi emlékek, erődített várak és csillogó villák. A lombardiai tóvidék pihenésre, kirándulásra és aktív turizmusra egyaránt lehetőségeket kínál.

olasz_tavak3

Érdemes több napot is eltölteni azzal, hogy körbejárjuk a tavakat, és kiszállunk néhány szép látnivalót ígérő városban. Ha nem is tudjuk az egész vidéket bejárni, a part mentén hosszan kísér minket a lélegzetelállító látkép: a tavak mentén a szűk utak miatt lassan lehet haladni, útközben nyugodtan gyönyörködhetünk a meredeken a tóba érkező sziklás hegyoldalakban, a 20-30 kilométerre húzódó Alpok hófödte csúcsaiban,  és az óriási szirtek között megbújó városkákban.

A Lago Maggiore (Nagyobb tó)

A Szent Katalin kolostor (Santa Caterina del Sasso) sziklafalba épült, vadregényes fekvésű kolostor a tó délkeleti partján. A 13. században domonkos szerzetesek alapították, a 20. század folyamán azonban végérvényesen elhagyták, azóta turistalátványosság. Hajóval is megközelíthető, bár elég ritkán indulnak a járatok. A parkolóból számos lépcsőn lehet lejutni az épületig, a kilátás azonban már közben is kárpótol a fáradságért. Akinek nehezére esik megtenni ezt az utat – különösen fölfelé -, lifttel is közlekedhet, a felvonó mindössze fél euróért szállít vissza a kiindulóponthoz.

DSCN0405_olasz_tavak6

A kolostortemplom több, különböző korból származó kápolna együttese, így kissé eklektikus stílusú, több évszázad nyomait is felfedezhetjük rajta: az alapítás korabeli, 12. századi kápolnában fogadalmi ajándékokat, a 13. századi kápolnában egy szent ereklyéjét helyezték el, a későbbi századokat más-más stílusú freskók képviselik. A kis belső udvarról a tó középső részére nyílik festői panoráma.

DSCN0401_olasz_tavak5
Lavenóból rövid, negyedórás kompút visz át Intrába, ahonnan a Borromeo-szigeteket érintő sétahajók indulnak. A tóban fekvő kilenc szigetből hat ma is a Milánóból származó nemesi család, a Borromeók tulajdonában van. Ezekből három látogatható a turisták számára.

DSCN0438_olasz_tavak7

Az Isola dei Pescatori és az Isola Bella

 

A hajó a szigeteken kívül több helyen is megáll, a végállomásra, Stresába bő egy óra alatt érkezik meg. Aki jegyet vált a hajójáratra, bármelyik állomáson kiszállhat, majd visszatérhet a hajó menetrend szerinti következő járatára. Érdemes tehát a napot erre a kirándulásra szánni, hogy mindent alaposan meg lehessen nézni, körbesétálni a szigeteket, kószálni a zegzugos kis utcákon, enni egy nagy adag fagylaltot, vagy lassan elkortyolgatni egy valódi olasz capuccinót az egyik tóparti kávézóban.

Az Isola Madrén és az Isola Bellán kastély és színpompás mediterrán kert fogad. A kastélynak csak egy része látogatható, hiszen a nyarakat itt tölti a család, lakosztályaik az emeleten helyezkednek el. Így is nagyon tartalmas a kiállítás, hiszen a pompás bútorok mellett óriási, a látogatóknak már-már befogadhatatlan festménygyűjteménnyel büszkélkedhetnek. Egy hosszú csarnok falai hatalmas flamand gobelinekkel vannak tele, de láthatjuk a korhűen berendezett ebédlőt és a báltermet is. Az alagsorban különleges látvány fogad: több helyiség falait rózsaszín márvánnyal, lávakővel és folyami kaviccsal rakták ki, egykor nyári lakként működött.

DSCN0454_olasz_tavak8

A Borromeo-kastély Isola Bellán

 

 

DSCN0457_olasz_tavak9

A legfigyelemreméltóbb azonban mindkét szigeten a díszkert, az olasz barokk kertépítészet kiemelkedő alkotásai: teraszos elrendezésben követik egymást az örökzöldek, a mindenféle színben pompázó virágok, a pálmafák, a narancs-és citromfák. A kertben antik hatású szobrok és szökőkutak egészítik ki az összhatást, eredetileg a szabad téren megrendezett színjátékokhoz építették őket háttérként. A szemet és a lelket is megnyugtató harmónia, színek és formák összjátéka. A kert különleges színfoltjai még a fehér pávák.

DSCN0476_olasz_tavak12

DSCN0474_olasz_tavak11

olasz_tavak10

Az Isola dei Pescatori (Halászok szigete): az egykori halászfalu szintén egy apró szigeten helyezkedik el, egy óra alatt alaposan körbejárható. Szűk utcácskáiból trattoriák (éttermek) ajtajai nyílnak, a tóparton a víz fölé kinyúló teraszokon lélegzetelállító panoráma várja a vendégeket, miközben jellegzetes helyi halételeket kóstolhatnak meg. Apró üzletek, kis szállodák, panziók. Elképzelem, milyen hangulata lehet annak, ha valaki itt ébred fel, reggel egy kávéval, péksüteménnyel kezdi a napot, miközben a Lago Maggiore pálmafás partjait, szigeteit pásztázza a tekintete.

DSCN0493_olasz_tavak13

A Halászok Szigete a hajóról

 

A filmes világ iránt érdeklődőknek különösen ismerősen csenghet Locarno neve. A tó északi csücskében található, már Svájchoz tartozó elegáns városban 1948 óta minden év augusztusában filmfesztivált rendeznek. A tágas főtéren (Piazza Grande) ilyenkor esténként filmeket vetítenek. Érdemes egy sétát tenni az óvárosban, felkeresni a Visconti család kastélyát, és néhány szép templomot. A város fölötti hegyen híres búcsújáró hely található: a Sziklás Madonna-szentélyt a 15. században építették, egy Mária-jelenést követően. A fekvése festői, csodálatos a kilátás Locarnóra és környékére, a templom belső tere, díszes mennyezete szintén megéri  a látogatást. A mozgalmas tóparti üdülőhely fölött a béke egy szigete.

DSCN0550_olasz_tavak14
DSCN0552_olasz_tavak15

A Comói- tó

A középkori kőkapun belépve, árnyas utcákon vezet az út a város szíve felé. A főtéren áll a 14-18. század között épült dóm, melyben a gótikus, a román és a reneszánsz jegyek keverednek. Az impozáns márványkatedrálist nyolcszögletű kupola fedi. A dóm mellett a szürke, fehér és vöröses színben pompázó Broletto, azaz a középkori városháza áll. A városban sétálva találhatunk még középkori templomokat is, a parton pedig pompás villák sorakoznak. Siklóval kirándulhatunk a közvetlenül a Como fölötti hegyekben található Brunate falucskába, a hajózást kedvelők pedig sétahajózásra indulhatnak a tavon.

olasz_tavak1

olasz_tavak2

Az Y-alakú tó három ága számos látványosságot tartogat: szinte minden kis településen meg lehetne állni, hogy körbesétáljuk az óvárosi részt, betekintsünk egy főúri palazzo kertjébe, leüljünk kicsit egy hűvös templomban megcsodálva a freskókat, vagy csak körbejártassuk a szemünket a tavat körülölelő hegycsúcsok ormán.

olasz_tavak4

És végül néhány érdekesség:

Az útikönyv külön kiemeli, hogy a hollywoodi sztár, George Clooney is errefelé vett magának házat, egészen pontosan Laglio-ban. Sokan azzal a szándékkal jönnek ide, hátha találkoznak vele az egyik kávézóban.

A tóparton álló számos villa közül az egyik legnevezetesebb a Lenno-ban található Villa Balbianello, hiszen itt forgatták a Csillagok háborúja második szériájának egyes jeleneteit. A klónok támadása című részben ebbe a villába vonult vissza Anakin Skywalker és Padmé, az erkélyről kinézve a Comói-tó egy-egy részletét látják a filmben.

Weninger Nóra

Hozzászólások