A Magyar Újságírók Közössége adott otthont a neves irodalmi találkozónak, a 49. Szabolcsi Írótábor programjainak. Madár Jánosnak, a MNI elnökének köszöntőjével vette kezdetét a háromnapos rendezvény. Az elnök üdvözölte a jelenlévőket. A köszöntőt követte Lovas Dánielnek, a MÚK elnökének megnyitó beszéde.

szabolcsi irotabor

Az első nap fénypontja a Váci Mihály-díj átadása volt, amit évente két művésznek ítél oda a bizottság. Az idén Szénási Sándor István költő és Turi Bertalan novellista érdemelte ki a rangos elismerést.

A program gazdag témát felölelő előadásokkal, az alkotók versmondásaival folytatódott. Említést érdemel Dr. Téglásy Imre író, irodalomkutató, műfordító eszmefuttatása a férfi és nő szerepéről, szerelméről, szövetségéről. Az előadásnak már a címe is sokatmondónak bizonyult: Életre, szerelemre fel! Így aztán nem csoda, ha nagy érdeklődésre tartott számot!

szabolcsi irotabor   

Az egyes témák után irodalmi műhelymunka vette kezdetét Madár János irányításával. Sok egyéb mellett beszéltünk az irodalom, a művészet szerepéről, műfaji sajátosságokról, versformákról, a közösségek felelőségéről, identitásról.

A szellemi táplálék után jólesett az ízletes ebéd, a finom uzsonna. Délutánonként a kötetlen baráti beszélgetések során alkalom nyílt az ismerkedésre, amit a reményt keltő versek, énekelőadások tettek emlékezetessé.

Madár János kiemelte a programsorozat, a szellemi együttlét sikerességét a harmadik napon a Szabolcsi Írótábor zárásaként. Örömének, elismerésének adott hangot, amikor hangsúlyozta az alkotók aktivitását, együttműködését. A színvonalas, eseménydús irodalmi rendezvényt az 50. jubileumi találkozó reményében zárta.

A háromnapos írótábor maradandó művészi élményt, szellemi-lelki feltöltődést nyújtott minden résztvevő számára.

 

Orosz Margit költő

 

Kapcsolódó cikkünk:

Magyarnak lenni: tudod mit jelent? – Irodalmi kirándulás a MÚK-kal és a Rím Könyvkiadóval

 

 

Hozzászólások