Krúdy Gyula, a magyar irodalom kiemelkedő alkotója 86 éve, 1933. május 12-én hunyt el Óbudán. A kalandos életutat bejáró íróra emlékezett a nagy múltú Krúdy Gyula Irodalmi Kör 2019. május 9-én délután. Az ünnepi együttlétnek a hagyományokhoz híven a Kéhli Vendéglő Krúdy Szalonja adott otthont.

A megemlékezést Kanizsa József, a Kör egykori titkára, tiszteletbeli örökös tagja nyitotta meg. Király Lajos elnök köszöntötte a megjelenteket, majd az új elnökségi tagok névsorának ismertetésére került sor. Kanizsa József közel harminchárom év után lemondott titkári posztjáról, ám örökös tagként továbbra is tevékenykedni fog az Irodalmi Körben, hiszen szívügye az irodalom, a kultúra, a Krúdy-örökség. A titkári feladatokat hivatalosan is Németh Nyiba Sándor látja el, aki szintén köszöntötte a hallgatóságot.

Az író nevét viselő városnegyedben a Krúdy szobor előtt az emlékezés virágait helyezték el az Irodalmi Kör és az intézmények képviselői, majd az emléktábla koszorúzásával folytatódott a megemlékezés.

Szabados István festőművész átadja az ajándék festményt a Kéhli vendéglő tulajdonosának

Szabados István festőművész az általa festett Krúdy-portrét adományozta a Kéhli Vendéglő (Krúdy Szalon) számára. A festmény ünnepélyes átadása után Stancsics Erzsébet emlékbeszédében méltatta Krúdy Gyula írót, amit a kitüntetések, valamint az új tagok igazolványainak átadása követett.

Király Lajos és Stancsics Erzsébet

A kitüntetettek között volt: Sztancsics Erzsébet ( Krúdy-aranyemlékérem), Kálmánné Szép Terézia (Krúdy-ezüstemlékérem). „Örökös Tiszteletbeli Tagsági Oklevelet” kapott Kanizsa József, Fenyves Mária Annunziáta és Tárkányi Imre. Tiszteletbeli Tagsági Oklevelet vehetett át Tóth József faszobrászművész.

Óbuda-Békásmegyeri Önkormányzat képviseletében Csikósné Mányi Júlia üdvözölte a jelenlévőket, méltatta a Kör munkáját, hangsúlyozta, továbbra is a jó együttműködést szorgalmazzák, támogatásukról biztosította az Irodalmi Kör tagjait.

Az irodalmi est Sztancsics Erzsébet szerzői bemutatkozásával folytatódott. A művek Ujvári Ferenc és a szerző tolmácsolásában hangzottak el. A műsorban közreműködött Pánti Anna operaénekes, aki gyönyörű előadásával újra és újra elvarázsolta a hallgatóságot.

Orosz Margit költő és Király Lajos, a Krúdy Kör elnöke

A meghitt együttlétet Németh Nyiba Sándor, a Krúdy Irodalmi Kör titkárának versmondása zárta, aki a tőle megszokott, mély átéléssel közvetítette felénk gondolatait.
Úgy vélem, akik ott voltunk e léleksimogató ünnepségen, ismét gazdagodtunk élményekkel, feltöltődtünk a szürke hétköznapokra…

 

Orosz Margit költő

 

 

Hozzászólások