Verőfényes nap köszöntette április 13-át, a Cserhát Művész Társaság tavaszi gálája napját, amely tíz órakor vette kezdetét Budapesten a Szentmihályi Művelődési Központban.

Balázs Judit színművész, aki a nap háziasszonyaként is közreműködött, köszöntötte az ország minden tájáról érkező művészeket:

Bornemisza Attila költőt, a művészkör elnökét, a Délibáb irodalmi folyóirat főszerkesztőjét, Biró Krisztiánt, a Biró Family Nyomda ügyvezető igazgatóját, Dáma Dezső Ilona Anna festőművészt, költőt, a Cserhát Művész Társaság országos titkárát, Dáma Simon M. Veronikát, országos művészeti vezetőt, Dáma Nógrádi Katalin festőművészt, a zsűri alelnökét, dr. Janotka Mária főorvost, Németh Nyiba Sándor József Attila-emlékdíjas költőt, a gála védnökeit, Sipos Marit, az Ősfehérvár Alkotóközösség vezetőjét, a csoport tagjait, V. Sándor Irén költőt, festőművészt, a Turai Csoport elnökét, Sándor István József festőművészt, a Cserhát Művész Társaság elnökségi tagját és a megjelent vendégeket.

Külön is köszöntötte Chev. Deicsics László kancellárt, a Történelmi Szent Lázár Katonai és Ispotályos Lovagrend magyarországi kancellárját, a Lovagrend nemzetközi tisztjét, a gála fővédnökét.

A Cserhát Művész Társaság adatvédelmi nyilatkozatának és az adatkezelési tájékoztatónak a felolvasását követően Bornemisza Attila, a Cserhát Művész Társaság elnöke mondott verset Ihász- Kovács Éva „örökös főtitkártól”, majd saját költeményét adta elő Magyarságom címmel.

Hallhattuk Németh Nyiba Sándor költőt, a Magyar Kultúra Lovagját, a Krúdy Gyula Irodalmi Kör titkárát, aki színvonalas előadásával hatalmas sikert aratott. Ezt követően Sipos Mari, az ŐsfAlköz elnöke mondta el köszöntőjét, majd elszavalta József Attila: Ajándék című költeményét, megemlékezve a nagy költőről. A költőóriás tiszteletére, a költészet napját ünnepelve Kovács Adél fiatal tehetség mondott verseket.

Tárkányi Imre író – a tőle már megszokott módon – ismét elkápráztatott humorával, megnevetetett a gálára írt vidám jelenetével. Az időszerű témát feldolgozó színdarab a Váljunk el címet kapta. A darab előadásában közreműködött: Balázs Judit, Bornemisza Attila, Tárkányi Imre.

Bacsa Ferenc operaénekes előadásával ismét megdobogtatta a hallgatóság szívét. Kecskés Borbála költő szívhez szóló versmondása után Aaminah Szabó Ágnes művészi táncában gyönyörködhettünk. Mudrony Alojziának, az ŐsfAlköz tagjának gyönyörű énekhangja betöltötte az előadótermet, amit T. Tamás Ferenc versmondása követett. Bartók Anikó költő tolla elénk varázsolta szülővárosa kedves táját, ifjúsága vidámságát. Varnyú Mariann és Gedeon András ének- és gitárelőadása óriási sikert aratott.

A gála második részében, a szünet után Dáma Simon M. Veronika, a zsűri elnöke a zsűri tagjainak közreműködésével értékelte a zsűrizésre beadott képeket. Háromszázhuszonnyolc kép érkezett a gálára, a szigorú zsűri huszonhárom alkotást nem fogadott el. Az értékelés után Bornemisza Attila kiosztotta a zsűri értékelőlapjait.

 

A Cserhát Művész Társaság tavaszi gálája Nagy Péter Sebastian és Tatár Havancsák Eszter fergeteges műsorával folytatódott. Bemutatkozott Jártó Róza és alkotótársa, a zeneszerző dr. Kovács Gyula is, akinek a Múzsák indulója című szerzeményével zárult a szerzőpáros előadása. Az ünnepi asztalt Szőcs Sarolta Cserhát Art-díjas képzőművész gyöngyökből készült alkotása, a Magyar Szent Korona másolata díszítette.

 

Végül jómagam (Orosz Margit Németh László-díjas tanár, József Attila-emlékdíjas költő) köszöntöttem Bornemisza Attilát a Mosolyod kinyílt barackvirág című versével, majd a költészet napjára emlékezve a Magyar nyelv és a Hűség című verseim üzenetét adtam át a közönségnek.

A jó hangulatú gálát, a rangos kulturális eseményt Lovag Bornemisza Attila elnök köszönő gondolatai zárták.

 

Orosz Margit költő

 

 

Hozzászólások