Ha emlékezetem nem csal, vagy tizenöt éve annak, hogy Nórikával egymás alkotásaira rácsodálkoztunk. Akkoriban egyik volt tagunk, Papp Ferenc megkereste Kovács István Józsefet, a Költők és Írók Baráti Körének elnökét, hogy úgy gondolta: ők, „fiatalok” kiválnak a mi körünkből, és létrehozzák a Fiatal Alkotóművészek Baráti Körét. István áldását adta rá, mert sok tehetséges fiatal volt feltűnőben akkortájt, és abban reménykedtünk, hogy talán így még jobban megy az alkotás. Köztük volt Márki Nóra is.

 

A Kecskeméti Tiszti Klubba el is mentünk megnézni az első önálló, kiállítással egybekötött verses-zenés bemutatkozásukat. Nagyszerűek voltak, és mi büszkék voltunk rájuk. Azóta nem tudunk róluk, feloszlottak. Ferenc néha feltűnik egyéni fellépőként, de a többiek vajon hová lettek?

Nórikával, az egyik legtehetségesebb hölggyel öt éve ismét volt szerencsénk összefutni Ágasegyházán, a festők táborában. Ő mint alkotó, mi pedig látogatói minőségben. Már akkor láttam, hogy rengeteget fejlődött az amúgy is igen tehetséges hölgy az elmúlt tíz évben. Most pedig az interneten figyeltem fel alkotásaira. Mit is csinál, milyen csodák születnek a keze alatt? Ma már ő oktatja a kezdőket mindenféle kézügyességet igénylő alkotásokra. Erről és az elmúlt tizenöt évről faggatom őt.

Nórikám, szoktál találkozni a régi alkotótársakkal? Kit merre sodort az élet?

Valóban, mint fiatal alkotók egymást támogatva próbálgattuk a szárnyainkat. Időközben mindenki felnőtt, családot alapított. Sokan nem maradhattunk kizárólagosan a művészi pályán, hisz a megélhetés vagy a napi robot nem enged mindig időt és teret a művészetek kibontakozásának. Több baráttal és kedves ismerőssel tartom a kapcsolatot. Van, akit fővárosunkba vagy külföldre sodort az élet. Az informatika fejlődésével szerencsére nincs akadály, könnyű egymással kapcsolatot tartani. A tehetség és az ihletettség örök láng bennünk, így szerencsére igyekszik mindenki időt szakítani szabadidejében az örömteli alkotásra. Rohanó hétköznapjainkban ritkán állhatunk meg kedvelt szabadidős tevékenységeinkkel foglalkozni úgy, hogy a családtól se vegyünk el sok időt.

Sajnos, terápiás munkám során sok széteső családot látok. Ami még rosszabb, szomorú, céltalan, gyakran motiválatlan gyermekeket. Tehetséges ifjúkat, akik Isten adta tehetségüket, céljaikat, vágyaikat sutba dobva egyik iskolából vagy munkahelyről a másikba csapódva keresik elveszett álmaikat, örömüket az életben és életcéljukat. Arra gondoltam, talán a közös program és élmény, az együtt töltött tartalmas idő szorosabbá fűzheti családi, baráti, emberi kapcsolatainkat. Ezért ötlött fel bennem a szakkörök, előadások, közös családi napok szervezésének gondolata.

Nagyon szép szakmád van: aranyműves. Már maga ez művészet. Mesélj erről nekünk!

A nemesfémmel való munka csodálatos. Izgalmas, ahogy a kezünk alatt alakul, formálódik az anyag, és lemezekből, huzalokból ékszer, nyakék vagy gyűrű születik. Szépek a drágakövek, lenyűgöznek szépségükkel az ásványok. Mégis a tűzzománc maradt örök szerelmem. Szeretem a munkafolyamatot, az előkészületet, megrajzolni, megtervezni, kikísérletezni az egymás mellé kerülő színeket, jó nézni alkotás közben a melegen izzó kemencét…

Mikor fordultál a festészet, majd egyéb művészetek felé?

Kisgyermekként sokat rajzoltam, színeztem. Szerencsére szüleim, barátaim, tanítóim és tágabb környezetem is dicsérő szavakkal, elismerően nyilatkozott, így lett egyre nagyobb bátorságom különböző technikákat kipróbálni. Sokat segítettek a festőtáborokban tapasztaltak és látottak. Úgy érzem, egy-egy helyén való dicséret, bátorító jó szó vagy építő kritika nagyobb ösztökélő erővel hat ránk, mint gondolnánk. Szeretném ezt a pozitív tapasztalatot átadni másoknak is.

Fohász

Hol próbálod tudásodat továbbadni az alkotásra vágyó közönségnek?

Nagy örömömre szolgál, hogy a szakköröknek is otthont adó kecskeméti Hoffmann János utcai EYVA HÁZ csapatához tartozhatok. Így alkalmam nyílik a terápiás munka mellett egyéb szabadidős tevékenységekkel is foglalkozni. Hétvégi kikapcsolódást és feltöltődést nyújt a Családi Napokon belül megrendezett szakkörök által kínált lehetőségek színes palettája.

A Festő Kör mióta működik, ki vezeti?

Kedves ismerőseim, barátaim felkerestek, hogy szeretnének ismerkedni a festészettel, ellenben nem volt bátorságuk megpróbálni, háttértudás és tapasztalat nélkül. Ráadásul az eszközök, szükséges anyagok, festék, vásznak költségét sem érdemes egy egyszeri „próba-alkotásra” feleslegesen elkölteni, ráfordítani. Így született meg a „Festő alkotó nap”, ahol megismerik a különböző technikákat, próbára tehetik ügyességüket. Kibontakoztathatják a bennük szunnyadó kreativitást, szín- és szépérzéket, új meglátásokat. Eszközről, ecsetről, festékről én gondoskodok.

Szakkörvezetőként igyekszem jó tanácsokkal, segítő támogatással hozzájárulni a készülő képek sikeres megalkotásához. Először kezdjük az anyagismerettel, vázlatkészítéssel, majd lépésről lépésre a tematikája szerint elkészül a kép. Mindenki számára adott a sikerélmény. Mindig őszinte csodálkozással tölt el bennünket a szebbnél szebb alkotások lenyűgöző látványa. Jó látni a szakkörön résztvevőket, amikor ragyogó arccal, boldog örömmel viszik haza családi ajándék gyanánt a tetszésük szerint megalkotott, két kezük által készített pasztellképet, akvarellt vagy vászon festményt.

Hogyan jött az ötlet a Gyöngyfűző Kör megalapításához? Ki vezeti, és kik látogathatják?

Többen fordultak hozzám, és elmondták, hogy mennyire különlegesnek, érdekesnek tartják az ötvös szakmát. Kérdezték, hogy mi lenne az, amit számukra én is át tudnék adni. Arra gondoltam, ezt meg tudjuk valósítani, és én szívesen lehetővé teszem egyszerűbb népi és iparművészeti ékszerek, ásványi kövek, fűzött gyöngy, bizsu divatékszer készítése által. Megszületett a „Gyöngyfűző kör”, ahol gyermekek és anyukák együtt alkotnak. Az ásványokkal, kövekkel, különböző technikákkal megismerkedve mindenki egyedi ékszert készíthet, amit ajándékként vihet haza.

Mit kell vinni, ha egy anyuka a kislányával együtt részt szeretne venni nálatok a kör munkájában?

Mivel helyről, eszközről, anyagról, készítési tematikáról mi gondoskodunk, így csupán jelentkezni szükséges. Kedves kis csoporttá kovácsolódtunk össze. Még az sem zavaró, hogy néha változik a társaság létszáma. Természetesen ki mikor ér rá. A gyermekek együtt játszanak, vagy bekapcsolódnak a gyöngyfűzésbe. Számukra van külön műanyag, üveg, fa és igen változatos, divatos fűzhető alkatrész is.

A Kreatív Kör megalakulása és működése is érdekel. Ez mit takar?

Igen, közkedvelt még a „Kreatív Kör” vagy más néven „Kreatív alkotó nap”, ahol ajándéktárgyakat, népi és iparművészeti alkotásokat készítünk. Az idei évben Házi Áldást, vendégvárót, adventi koszorút, sőt az ünnepek előtt kézzel készített ajándékokat készítünk, melyek a karácsonyfa alatt igazi meglepetésként várnak szeretteinkre. Eszközről mi gondoskodunk. Bár először gondolatébresztésnek indult, mégis meglepő, hogy milyen nagy igény van a kötés és horgolás elsajátítására. Sajnos néhol nincs már kitől megtanulni ezt a valaha éppoly hasznos tevékenységet. Szeretném a hagyományokat feléleszteni, megtartani, akár átültetni olyan formában, ahogy az a mai rohanó világunkba beilleszthető. Szerencsére mindezt bárki elsajátíthatja.

Ismerkedés a DECOUPAGE és a TRANSZFERÁLÁS technikájával – olvasom. Kérlek, mesélj erről nekünk. Te hol sajátítottad el a technikát?

Mikor még teljesen újnak számított a decoupage (szalvétatechnika), a barátnőimmel karácsonyra kreatív ajándékokat készítettünk. Különböző használati tárgyakat, varrósdoboz készlet, cukor-, sótartó edények vagy mécsestartók falát vontuk be. Így teljesen egyedivé varázsoltuk az egyébként tömeggyártásban készült egyszerű ajándéktárgyakat. Nagyon szép, dekoratív és viszonylag könnyű díszítési módnak tartom, és a nagy sikerre való tekintettel, amit az ajándékozottak körében értünk el, a mai napig szívesen alkalmazom.

A decoupage (szalvétatechnika) egy olyan kreatív technika, aminek segítségével tetszőleges felületet díszíthetünk színes mintákkal, szalvétából kivágott motívumokkal. Ez az egyik legkedveltebb kreatív hobby technika, mert

  • könnyen elkészíthető,
  • nem igényel különösebb kézügyességet,
  • szinte minden felületre (fa, papír, cserép, textil, gipsz, üveg, hungarocell stb.) alkalmazható.

A transzferálás nemcsak szép, de egyszerű is. Festett tárgyakat, bútorokat is díszíthetünk transzferálással. A transzfer decoupage technika, könnyen elsajátítható, és egy egészen új, különleges lehetőséget ad a hobbi technikának, mert 

  • nagyobb alkotói szabadságot ad, az adott mintával – grafikával, felirattal, képpel – díszíthetünk tárgyakat
  • a papírnak csak a nyomata jelenik meg

Kérlek, mutasd be nekünk az EYVA HÁZ-at. Hol található? Milyen szakkörök, előadások találhatók ott?

Idén szeptemberben egy olyan ház nyitotta meg a kapuit Kecskemét belvárosában, (Kecskemét, Hoffmann János u. 10.), amely szolgáltatásai, foglalkozásai, előadásai által egyensúlyt szeretne hozni az odalátogató emberek életébe.

A Ház az egész családnak szól. A gyerekek angolul jógázhatnak, vagy a varázsdal órákon kibeszélhetik, kirajzolhatják magukból a negatív élményeket, így feldolgozva azokat. A felnőttek különböző jógák közül válogathatnak, de spiritual terapeuta segítségével fejlődhetnek, esetleg shiatsu masszázs alatt feltöltődhetnek. Az örömtánc órákon a szabad, örömmel táncoláson van a hangsúly. Az anya-lánya és apa-fia előadások sokat segíthetnek a kommunikációban. És még sorolhatnám a számtalan színes programot. Bővebb információt a kedves érdeklődők a www.eyvahaz.hu oldalon találhatnak.

A napi rutin miatt kevesebbet van együtt a család, így a szakkörökön vagy a családi napokon alkalmuk nyílik időt hagyni az egyébként nagyon fontos, tartalmas együttes tevékenységekre. A gyermekek fejlődésében meghatározó szerepe van a szülői mintának, tetteknek, szavaknak, és az együttesen átélt aktív cselekedeteknek. Ami a későbbiek során kihat a gondolkodásra, problémamegoldó, matematikai képességekre, logikára és a társas szabályok betartására is.

Az agy számára ezek a kreativitást mozgósító élmények boldogsághormonokat felszabadító hatásúak, ráadásul az idegi pályák fejlődésének motorjai is. Erősödik a figyelmük, kitartásuk, kialakul a feladattudat is, hiszen a sikerélmény ösztönzőleg hat. Így megtapasztalhatjuk a fejlesztő tevékenységek áldásos hatását.

A gyermekek izgalommal találják ki a meglepetést, kreatívan, a saját kezük által alakulnak az egyedi ajándékok. Szülőként, nagyszülőként fontos támogatni őket ebben! Egy-egy rajz, gyöngysor, dísz, ajándék, amivel a családi napokon készülnek, tele van a lelkesedésükkel, szeretetükkel. Vajon felnőttként tudunk-e, akarunk-e saját kézzel készített ajándékot adni?

Kívánom, hogy mindenki megfelelően tudja értékelni, kiemelt helyre elhelyezni, büszkén megmutatni, amit a legkisebbektől kap! Próbáljuk meg tudatosan megőrizni, továbbadni gyermekeinknek az alkotás örömét, hiszen ezzel támogathatjuk őket, hogy képesek legyenek letenni életük apró kis alapköveit, amelyekre az évek során biztonsággal építeni tudnak! Mindenkit szeretetettel várunk!

Mennyibe kerülnek a tanfolyamok, vagy a részvétel a különböző körökben?

Változó a részvételi díj a szakkör témájától, eszközeitől és anyagköltségétől függően. Nem lehet és nem is szabad általánosítani. Tizennégy éves kor alatt a szülőkkel érkező gyermekek számára természetesen teljesen ingyenes a részvétel, 14 év felett pedig jelképes. Igyekszünk mindig olyan összeget kialakítani, hogy az mindenki számára elérhető legyen.

Milyen munkaeszközt, anyagot kell vinni? Vagy az benne van a részvételi díjban?

Mindenről gondoskodunk: helyről, eszközről, anyagról, készítési tematikáról. Igen, természetesen benne van a részvételi díjban.

Lélekút

Szokott lenni kiállításotok? Esetleg neked önálló kiállításod?

A közös kiállítás gondolata, és annak szervezése soha nem ált távol tőlem. Általam nagyra értékelt, de lehetőséget esetleg keveset kapott alkotótársaimra is igyekszem odafigyelni, gondot fordítani. 2018 tavaszára szervezek egy kedves 85 éves hölgy alkotótársam, Bognár Propszt Margitka születésének napjára egy életmű kiállítást az izsáki Művelődési Központban. A festőhölgy munkássága, képeinek témája és hangulata alapján, az alkotó áldásával a kiállításnak a „SZÉP EMLÉKEK – EMLÉKKÉPEK” címet választottam. Nagyon megtisztelő számunkra, hogy a megnyitón az énekről és a zenéről az Ágasegyházi Gyermekkar, a táncról a Sárfehér Néptánc Együttes gondoskodik. A megnyitó után a gyermekkar fogja a hófehér postagalambokat röptetni.

Lassan minden évben novembertől decemberig meghívást kapok a kecskeméti Apolló Hotel (Tatay András u. 1.) által szervezett bemutatkozó kiállításra. Sokszor művésztársaimat bevonva, meghívott vendégként többedmagammal állítok ki.

Vándorkiállítást szerveztünk, először Izsákon kaptam meghívást a Vino Étterembe a majális ünnepség kapcsán, mint kiállító. ”Életünk áldásai” – Erdélyi magyar motívumok témakörben válogattuk az alkotásokat. Idén meghívást kaptam a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár (Kecskemét, Piaristák tere 8.) dísztermében megrendezett szintén ”ÉLETÜNK ÁLDÁSAI” – Erdélyi magyar motívumok kibővített tárlat, és egyéb szakkörön készített alkotások bemutatására. Ezúton is hálás köszönet a szervezőknek!

 

Honlapodon megtekinthetőek a „Lélekgyógyító szakrális képek”. Mi alapján készülnek? Mit fejeznek ki a képeid?

Alkotásaim elsősorban gyermekszobák falaira készülnek. Ezért ennyire bátor a szín- és stilizált formaviláguk. Izgalmas élmény az egymásba kapcsolódó formákat bontogatni, értelmezni. Hiszen minden szemlélőnek egyedi benyomást kelt. Születéssel, családdal, párkapcsolattal, áldott állapottal, anyasággal kapcsolatos témákat viszek a vászonra.

Nagyon örülök, hogy rád találtam, így legalább egy kis reklámmal hozzá tudunk járulni a munkádhoz, mint kedves régi tagtársunknak. Nórikám, büszke vagyok rá, hogy ismerhetlek, és azt kívánom, hogy minden vágyad és álmod váljon valóra!

 

Nagy L. Éva

Szerkesztette: Weninger Endréné Erzsébet

 

 

Hozzászólások