Horváthné Erdélyi Zsuzsanna a Montázsmagazin tavaszi festménypályázatára egy balatoni élményt ábrázoló képet küldött be, mellyel második díjat szerzett. Bizonyára többször járt már a magyar tengernél a családjával, és ezekből az élményekből merítette az alkotása témáját.

A Balaton temérdek festeni való témát tár az odalátogatók elé. Miért pont a vitorlásokat festetted meg? Kedves emléked fűződik talán hozzá? Te vitorláztál már valaha?

Bár a festményem a Balatoni vitorlások címet kapta, lényeges, hogy ezek Badacsony előtt láthatók. Többször nyaraltunk Fonyódon, ahol csodálatos panoráma nyílik a Badacsonyra. Fonyódról többfelé kirándultunk is. Egyszer épp akkor mentünk Balatonboglárra, amikor a Kékszalag verseny volt. A Gömbkilátóból a rengeteg vitorlás felejthetetlen látványt nyújtott. Így ez a kép nem egyszeri élmény megörökítése, inkább emlékek sűrítése. Egyiptomban már felukkáztam, a Balatonon viszont még nem vitorláztam, de szívesen kipróbálnám.

Panoráma a Kékszalag versenyzőivel a balatonboglári Gömbkilátóból (2016)

A kislányaid is szeretnek rajzolni? Szoktál együtt alkotni a gyerekeiddel?

Igen, mindketten ügyesen és fantáziadúsan rajzolnak. Néha együtt rajzolunk, és szeretünk különböző technikákkal közösen kézműveskedni. Nemrég három barátnőjük volt nálunk pár napig, szinte egyfolytában alkottunk valamit: origamiztunk, szalvétatechnikáztunk, quillingeztünk, gyöngyöt fűztünk…

Őszi fa

Úgy tudom, hogy pedagógusként dolgozol egy kecskeméti iskolában. Milyen tantárgyakat tanítasz?

Az M. Bodon Pál Zeneiskola szolfézstanára vagyok. A zenetanításba is szeretek bevinni különböző kreatív feladatokat, több dalhoz saját illusztrációim vannak. A Zeneiskolában ismerik ezt az oldalamat, így a kakaókoncertek vagy a nyári zenei táborunk rám bízott kézműves foglalkozásait szívesen vállalom.

Sokan karvezetőként is ismernek. Melyik kórust vezeted? Kinek a nevéhez fűződik a kórus megalakulása?

A ferences templom (közismertebb nevén: a Barátok temploma) Szent Miklós Kórusát Fehérvári Gábor kántor úr alapította 2002-ben, én 2011 februárja óta vezetem a lelkes, amatőr felnőttekből álló kórust. Feladatunk elsősorban templomunk egyházzenei szolgálatának ellátása, de énekeltünk már kiállítás-megnyitókon, és minden évben van önálló koncertünk is.

A kórusoddal elért eredmények közül melyikre vagy a legbüszkébb?

Örülök, hogy a szentmiséket énekünkkel szebbé, bensőségesebbé tehetjük. Önálló koncertjeink műsora egy-egy alkalom köré fonódik, segítve annak mélyebb megélését. Rendszeresen van adventi koncertünk, idén májusban Szűz Mária tiszteletére tartottunk zenés áhítatot. Ezekre az alkalmakra mind büszke vagyok, de talán a legutóbbi önálló koncertünk, amelyet a Nagytemplomban adtunk a 650 éves városunk tiszteletére rendezett „Zenefolyamon”, a visszajelzések alapján sok ember szívét megérintette. Hogy egy hivatalos eredménnyel is büszkélkedjek: két éve a Mária Rádió Kórusversenyén is megmérettettük magunkat, ahol népének kategóriában ezüst, vegyes kar kategóriában bronz minősítést kaptunk.
Szeretném megemlíteni, hogy a Szent Miklós Kóruson kívül tagja vagyok az Erdei Péter vezette Kecskeméti Énekes Körnek, ahol a kórusmunka másik oldalán, az aktív éneklésben tudok teljes lényemmel részt venni.

A Szent Miklós Kórust vezénylem

A zene hallgatása ösztönzően hathat egy-egy festő munkájára, egy alkotás megszületésére. Te szoktál-e zenét hallgatni festés közben? Komolyzenét hallgatsz inkább, vagy a könnyedebb műfajú zenéket szereted ilyenkor hallgatni?

Általában éjszaka alkotok. Szeretem, ha csend vesz körül. Egyrészt azért, mert ilyenkorra már „telítődöm” a hangokkal, másrészt semmi sem vonja el a figyelmemet a születendő műről és a hozzá vezető útról: az alkotói tevékenységről. Egyébként elsősorban komolyzenét (én szívesebben használom a klasszikus zene kifejezést) hallgatok, főként barokk és klasszikus szerzők műveit. A későbbi korok mesterei közül Ravel zenéje áll közel hozzám – érdekes módon épp az impresszionizmus az, amelynek a festészetét a legjobban kedvelem. Kórusmuzsikában pedig minden korszak jöhet!

Készül a Balatoni vitorlások című képem

Hogyan kerültél kapcsolatba a festéssel?

Általános iskolában Csáky Lajos festőművész volt a rajztanárunk. Még ma is fülembe cseng biztató szava: „Bátran keverjétek a színeket!” Ő volt az, aki festményekkel kapcsolatos házi feladatokat is adott nekünk. Egyszer például Tóth Menyhért: Gea című festményét kellett megnéznünk (egyénileg) a Cifrapalotában, és írni a festmény által bennünk keltett benyomásokról. Mire megtaláltuk a képet, addigra akarva akaratlanul több festményt is megnéztünk. Ez kedvemre való volt, mert egyébként is múzeumlátogató, kultúrapártoló családban nőttem föl. Középiskolában Bruncsák András és Mészáros Marianna voltak a tanáraim. Sok és változatos feladatra emlékszem, és ekkor nyílt ki igazán a művészettörténet kapuja. Ezek és a későbbi múzeumi élmények is mind inspirálóan hatottak a még csak pár éve komolyabban feléledő alkotói tevékenységemre.

A pályázatra beküldött alkotásod pasztellel készült. Milyen technikával szoktál még alkotni?

Akrillal vászonra is festek, de fő kedvencem a pasztell.

Hogyan fejleszted magad a festésben?

Év elején találkoztam az interneten Sárhidai Zsófia festőleckéivel. Útmutatásai és az általa megosztott videók nagy hatással voltak rám, ezeket követve próbálkozom tökéletesíteni a technikámat.

Vörösbegy, tavaszi hangulatban (pasztell)

Mindenkinek kellenek a visszajelzések. Te kitől kapod a véleményeket az elkészült műveidről?

Elsősorban a családtól, illetve a közösségi médián keresztül. Örülök, ha valamilyen alkotásom: egy képem, egy versem (tavaly haikujaim jelentek meg egy folyóiratban, most tavasszal egy slókaíró pályázaton kaptam különdíjat), vagy akár egy általam vezényelt, általam is énekelt kórusmű nem csak nekem, hanem másnak is örömet okoz, más is szépnek találja, mást is elgondolkodtat…

Tervezed, hogy festőkurzusokon fejleszted a tudásodat?

Szívesen vennék leckéket, de nem tudom, hogy férne bele az időmbe… Amikor tehetem, lelkesen részt veszek a Kecskeméti Örömfestők programjain. Ezeken az alkalmakon jó együtt alkotni, ugyanakkor festőtársaimtól ötleteket, tanácsokat kaphatok.

Kedves férjednek folyamatosan gyarapodó képeslap gyűjteménye van. Téged is érdekelnek a képeslapok? Segíted őt ebben a gyűjtőmunkában?

Férjem szenvedélyes képeslapgyűjtő, de nem a mennyiséget, hanem a minőséget tartja szem előtt. Az iskolában, ahol tanít, rendszeresen van kiállítása, ő is szereti megosztani másokkal azt az örömöt és tudást, amit a hobbija nyújt. A gyűjtőmunka és az azt követő rendszerezés a saját „szakterülete”, ebben nem sokat tudok segíteni.

Férjemmel, Zolival Tihanyban

Szebbnél szebb képeslapokkal találkozol. Előfordult olyan, hogy egy szép képeslap látványa festésre inspirált?

Épp a hétvégén voltunk a Képeslevelezőlap-gyűjtők Országos találkozóján Szombathelyen. Vásároltam pár szép lapot, amelyek inspirálóan hatnak rám, remélem, kép is születik majd belőlük!

Milyen álmokat dédelgetsz? Mi a legfőbb vágyad, amit szeretnél, ha megvalósulna?

Szeretnék egészséget, békességet, egymás iránti jóakaratot és megbecsülést minden embernek. Ezekhez a jókhoz szeretnék életem minden területén hozzájárulni. Szeretném, ha gyermekeim és tanítványaim is majdan, de akár már most is ilyen céllal aktív résztvevői lennének a művészeteknek, a kulturális életnek. Az alkotásaimmal kapcsolatos egyik álmom pedig unokahúgommal, Erdélyi Reginával – aki szintén nagyon szépen fest – egy közös kiállítás.

A Balatoni vitorlások című képem alatt ülve a Montázsmagazin pályázatának eredményhirdetése után

A pályázaton elért eredményedhez szeretettel gratulálok! További jó alkotómunkát, sok inspiráló élményt kívánok!

 

 

Hozzászólások