Nemzeti Tehetség Program – Játékos, tanulással egybekötött kreatív és interaktív tábort szerveztek a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület tagjai a fenntartásukban lévő Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház közreműködésével 2018 júniusában Kecskeméten és Kiskunfélegyházán. Az egyhetes táborokba Bács-Kiskun megye 10 kis településéről 50 fő diák érkezett az őket kísérő tanárokkal.

Harmadik alkalommal is sikeresen pályázott a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület a Nemzeti Tehetség Program keretében. A családoknak szóló helyi szemléletformáló program támogatása című pályázat keretében a táborba jelentkező gyerekek valamiben kivételesen tehetségesek, valamint hátrányos helyzetűek. Ezek a gyerekek még táborban nem voltak, és a saját településüket nem, vagy csak igen ritkán hagyták el. Most a táborozás alkalmával lehetőségük adódott számukra új, ismeretlen területen kipróbálni a tehetségüket. A foglalkozások fő témakörei: robotika, dráma, tánc, zene stb.

Kecskeméten a Lánchíd Utcai Általános Iskola fogadta a gyerekeket.  Minden nap délelőtt foglalkozások voltak. Délután szabadidős tevékenység és városnézés színesítette a gyerekek életét. Megismerték Kecskemét nevezetességeit. A gyerekeknek legjobban a Városháza és a Leskowsky hangszergyűjtemény tetszett.

Kiskunfélegyházán a szakmai foglalkozások összeállításában és megszervezésében a Batthyány Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola közreműködött. A szakmai foglalkozások a képzőművészet, tánc, zene, dráma téma körében zajlottak. A gyerekek részt vettek ritmus- és hallásfejlesztő gyakorlatokon. Megismerték a keringő és a latin-amerikai táncok lépéseit. A képzőművészet területén agyagoztak, korongoztak. A kis munkájukból kiállítást szerveztek.

A foglalkozásokat vezető tanárok vallják, hogy a művészeti nevelés segít abban, hogy a gyerekek jobban eligazodjanak a saját koruk kultúrájában, és megbecsüljék azt. A zenei nevelés finom agyi funkciókat indít el, ami a további tanulásukra is hatással van. Egy életre szóló élményt kaptak ezek a gyerekek. A foglalkozások sora pótolta a zene, tánc, művészet, kultúra területén lévő hiányosságukat. Új barátságok, szerelmek szövődtek.

A gyerekek a táborban tanultakról a táborzárásra ellátogató szülőknek és az őket elkísérő tanároknak bemutató formában adtak ízelítőt, és azt versben is megfogalmazták.

A szervezők számára a legszebb elismerés talán Szabó Zalán kunbajai kisdiák táborozó szavai voltak: – ” A legjobban az tetszett, hogy minden jól ki volt alakítva, és semmi nem volt úgy, hogy hip-hop megcsináltuk.”

Fáradságos, de szép munka volt.