Költőként min dolgozol éppen?

Egy beszélgetőkönyv interjúit készítem. Kortárs magyar költőkkel történő beszélgetéseimből készül egy kötet. Kortársakkal társalgunk, ezért lesz a kötet címe Kortársalgó.

Jól hangzik ez a szó-intarzia. Tudom, hogy kedveled a különleges hangzású szavakat. Tudnál mondani tíz olyan szót, amely számodra kedves?

A hangzásuk miatt kedvelem a következőket pl.: csillag, ékszer, rubin, ezüst, láng, virág, kristály, béke, zöld, azúrkék.  A cipőfűző is egészen jól hangzik.

S a szavak tartalma szerint melyek a kedvenceid?

Szeretet, szelídség, béke, alázat, hit.

Pap és piarista szerzetes is vagy. Teljes óraszámban tanítasz a kecskeméti Piarista Iskolában. Hogyan tudsz megfelelni ennyi hivatásnak? Megtalálod a helyes egyensúlyt köztük?

Nehezen. Több időre lenne szükségem, hogy alaposabban felkészülhessek az óráimra. A tanév során az irodalmat hanyagolnom kell, az írás egy részét a nyárra hagyom, amikor nincs tanítás. Fontos lenne a tanítványaimmal több időt tölteni, ugyanakkor szeretném megtalálni a szerzetességben is a harmóniát. Ez mindegyik olyan hivatás, amelyhez külön-külön kellene napi 24 óra. Embert próbáló.

Tudnál mondani olyan embereket, akiknek példájából erőt meríthetsz sok tennivalód közepette?

A papi pályámon első számú példaképem II. János Pál pápa. De csodálom Placid atyát is, akit tíz évi Gulágon átélt szenvedés sem tört meg. Felnézek Lénárd Ödön piarista atyára, ő 18 évet töltött a szocializmus börtöneiben. Kitartásra ösztönöznek. Tanári példaképem talán Nemeshegyi Péter jezsuita szerzetes. Költői példaképem egyértelműen Pilinszky János.

Miket szoktál olvasni?

Amik a munkámhoz kellenek. Kortárs magyar költőket, költőkről. De erre is többnyire nyáron jut időm. Nyáron költök, télen kotlok – szoktam mondani tréfásan.

Hogy születik a vers?

A kezdő csírája jön valahonnan. Talán felülről… Egy szó, egy gondolat, egy szikra az inspiráció. Mondhatjuk ihletnek is. Aztán a kész mű már én vagyok. Talán a csírára már rá sem lehet ismerni, de segített kibontani a verset. Számomra a vers önkifejezési forma. Ha nem elég csiszolt, nem adom ki a kezemből.

A mindennapi életben sokat mosolyogsz, nevetsz, a beszélgetésekben poénok ülnek. A költészetedben előjön-e a humor?

Számomra az irodalom emelkedett dolog. Akkor írok, ha komoly mondanivalóm van. Ezért nem áll jól nekem a könnyed hangvételű, humoros gyerekvers írása a kiadóim szerint.

Van-e valamilyen hobbid? Jut-e időd ilyesmire?

Nagyon szeretem a focit. Egy diákom egy kötetlen foglalkozáson lerajzolt. Az egyik felemen fekete reverenda van, kezemben kereszt, a másikon zöld-fehér csíkos mez, kezemben focilabda. Fradi szurkoló vagyok már születésem óta, apám és nagyapám is az volt. Igazából akkor kezdtem el rendszeresen járni a meccseikre, amikor – teljesen jogtalanul – kitették a Fradit az NB-1 – ből. Úgy éreztem, hogy szükségük van az én támogatásomra is.

Már negyedik éve vagy Kecskeméten. Hogy érzed itt magad?

Nehéz volt eljönnöm Budapestről. Csaknem megsirattam. De megszerettem Kecskemétet. Minden itt van a belvárosban, ami fontos a számomra: a templom, a rendház, az iskola, a Megyei Könyvtár. Sok embert ismerek. Aki Kecskeméten az irodalmi életben számít, azzal kapcsolatban vagyok.

Bozók Ferenc versei

KAGYLÓ

Fülkagylóra tapasztott

fodros tengeri kagyló

zsongító morajában

próbáltam lefülelni

tengermélybe bukásod,

foglaltat jelölő, halk

távolodásod.

SÍRVERS

A térbe halt mohás kövekre,

a tébolyult patakvizekre,

sikítozó hegyek, nyögő fák

panaszdalára nem figyeltem.

A puszta földre rajzolódtam,

repedt talajra ráncosodtam.

A vérehullató füvek közt

talajmagányban elpihentem.

VÉRCSEPPEK

Vérfakadás a beszédünk,

sebhely a csend uradalmán,

vércsepegés az alázat

állati, szűz birodalmán.

Fegyver a nyelv, mit az önzés

fürge kovácsai vernek.

Dárda az emberi közlés,

tőrt köszörülnek a nyelvek.

Weninger Endréné

Hozzászólások