Király Lajos, az óbudai Krúdy Gyula Irodalmi Kör elnöke igen termékeny a 2020-as évben. Három hónap alatt három könyvet adott ki. Sürgeti magát, az idő pedig sürgeti őt. Még annyi mindenről nem írt! Mennyi kiadatlan munkája van még! S minden erejével azon van, hogy minél több tervét megvalósíthassa. Ő az, kinek lelke örök tűzben ég. 

kinek lelke orok

Kezemben tartom mindhárom könyvet, s bár elég jól ismerem a szerzőt, még mindig sok újdonsággal lep meg. A Válogatott esszék és vallomások című kötet sok meglepetést tartogat a számomra. Az egyik egy tanítás, amely az irodalmárok „kézfogásáról”, egymás megsegítéséről szól. Tüskés Tibor nagyon sok példát említ erre egyik írásában: hol tanár és tanítvány, hogy atyai jó barát és fogadott fiú kapcsolatában valósul meg az irodalmi tanácsok továbbadása. Maga Király Lajos is számtalanszor átélt ilyet, hogy csak Lator László, Baranyi Ferenc, Barcs János és Madár János nevét említsük.

Ezek a pozitív kapcsolatok kétoldalúak. Lajos megtanulta, hogy ő is lehet mecénás, mások segítője. Lett is, segített is önzetlen, baráti módon. Ezt én magam is alá tudom támasztani, hiszen a Montázsmagazin is sokat köszönhet neki. Első három antológiánkat ő szerkesztette, és általa engem is megtanított rá. Azóta is bármiben kérek tőle tanácsot, nem csalatkozom. Ilyen az igazi kézfogás!

Ennek a kötetnek másik fő témáját is szívesen emelem ki: A versfordítói munkáról és szépségeiről. Sok műhelytitkot megtudhatunk belőle arról, hogyan is kell hozzáfogni és értő gondoskodással, szeretettel bánni más költők gondolataival, érzéseivel. Közelebb hozta hozzánk Apollinaire-t, Elizabeth Barrett Browningot, Emily Dickinsont, Hemingway-t. Lajos angolból, franciából és eszperantóból fordít. Hemingway különösen közel áll a szívéhez, mivel alapos kutatást végzett életével és műveivel kapcsolatban, és tagja az amerikai Hemingway Society-nek is.

kiraly kinek lelke

A második kötet címe: Három francia költő verseiből. Itt versfordításokkal ismerkedhetünk meg, amelyeket a szerző franciából ültetett át magyar nyelvre. Jules Verne verseit nemigen ismertük eddig, de az szinte köztudott, hogy Michel Cahour-hoz személyes barátság fűzi a fordítót. Már korábban is megjelent egy kötetnyi versfordítása tőle Lélek hangjai címmel. Yannick Resch költő, filozófus, irodalomtörténész verseit is olvashattuk már Király Lajos köteteiben.

Az esszék és a fordítások után most jöjjön valami más, valami új. A legújabb verses kötete. Ami nem várhatott, hiszen a költő maga vallja meg kötete címében: Kinek lelke örök tűzben ég. 2019 szeptembere óta alkotott versei találhatók benne, s a kötet márciusban készült el. Valóban nagy tempót diktált a költő.

Király Lajosról sokan tudjuk, hogy két nagy betegségben volt része a múlt évben. Olyanokban, amelyből egy is könnyen végzetes lehetett volna. De ő küzdő típus. Érzi, hogy neki még írnia kell. Feladata van.

OLYKOR MEGKÍSÉRTETT

Olykor megkísértett
a félelem,
ha a tükörbe néztem: ̶
és visszatekintett rám
a még vidám lelkű,
de szomorú ember. ̶

Ez én vagyok? ̶
Igen! ̶
Én vagyok! ̶ ̶

És ekkor írnom kell,
hogy lelkemből
elűzzem a kísértést,
amely körülöttem ólálkodik,
hogy elfojtsa a reményt! ̶

A verset meg kell írni!
A reménytelen, vigasztalan
dolgokat el kell űzni! ̶
Ha lehet! ̶

A vers a lélek orvossága,
gyógyítja legmélyebb sebeidet, ̶
hitet és erőt ad
a hosszú meneteléshez!

Budapest, 2020. február 19.

Részlet a könyv előszavából:
„Érdekes dolog, ha az ember saját életének sorsát, és talán a végkifejletét élheti át. Lelkében kétkedések, hangulatok küzdenek egymással, ̶ és jobban figyeli az őt körülvevő világot és eseményeit. Világos előtte: ̶ az életút szabályait, törvényeit senki sem kerülheti meg. Azonban az a remény élteti, hogy tovább mehet az általa választott úton, ̶ vagy elindul bandukolva fel az égbe.” (Király Lajos)

Ezeket a gondolatokat néha humorral igyekszik oldani. Ilyen az, amikor a születésnapunkon rájövünk, hogy élünk! Szinte legényes táncra perdül örömében az ember! Vagy sírva vigad?

ÖRÖMDAL

Halleluja, halleluja!
Hadd szóljon a hálaének: ̶
mert megértem, mert megértem
a 73. évet!

Halleluja, halleluja!
hadd köszöntsem önmagamat: ̶
mert megértem, mert megértem
73 telet, nyarat!

Halleluja, halleluja!
Hisz élek! ̶ És nem álmodom!
Hej, megértem, hej, megértem: ̶
73 év vállamon!

Budapest, 2020. március 13.

Lajos a cicák nagy barátja. Bicskei kertjükbe mindig örömmel mennek a feleségével, Erzsikével. Ha dolgozni nem is mindig tudnak, de a friss levegő megteszi jótékony hatását. Hát, ha még várja is valaki az embert, mint például egy teknőc-tarka cica! Mennyi örömet, vidámságot tud szerezni az embernek egy ilyen kedves, vidám, bújós cicus!

CICAMOSDÁS

Előjött teknőc-tarka cicánk,
és azt várta tágra nyílt szemmel,
hogy mikor kap májpástétomot: ̶
nyávogott, sündörgött felajzott testtel.

Amikor elfogyott az étel,
tányérba új adagot kívánt,
tudta, hogy nagyon szeretjük őt, ̶
s mohón falta a cicakaját! ̶

Aztán felkészült kényelmesen
a szokásos mosakodásra,
megnyalt mancsával tisztálkodott: ̶
szalonképes legyen a szája!

Később a feje következett.
„A füleden felül, kiscicám!” ̶
Mondtuk neki, ő úgyis tudta: ̶
miként is mosdik egy cicalány! ̶

Bicske, Galagonyás dűlő, 2020. február 15.

A kötet legfontosabb gondolata a LÉT és NEMLÉT kérdése. Az előszóban még Shakespeare jól ismert sorait is segítségül hívja a szerző magyarul is, angolul is, hogy éreztesse, mennyire magáénak vallja ezt a komoly gondolatot. LÉT, de meddig? És a NEMLÉT? Mikortól? Hogyan? Vajon mindent megtett-e az életében, amit fontosnak érzett?

DECEMBERI MEDITÁCIÓ

Megtettél-e mindent, amit akartál? ̶
E komoly kérdés a lélekben bolyong!
A zaklatott és bonyolult világban
körbe vesz, liánként foglyul ejt a gond!

Fontos, ̶  hogy szereztél-e sok barátot,
akiket hasonló szándék vezérelt?!  ̶
Szebbé tenni a mindennapjainkat:  ̶
így lehet boldogabb emberi léted!

Budapest, 2019. december 29.

A költő tudatosan készül a búcsúzásra, de fél is tőle. Leginkább azok miatt aggódik, akiknek fájdalmat okozna az ő távozása. Ez az önzetlenség csúcsa! Nem önmagát félti, hanem azokat, akik szeretik őt. A következő egyszerű kis vers egyúttal készülődés a búcsúzásra.

AKI SZERET:  ̶  BOCSÁSSA MEG!

Messze megyek, hová jutok?
Vigyáznak rám az angyalok?  ̶

Nem sok gonoszságot tettem:  ̶
szeretet vezérelt engem!

Ám csak az fáj, ha elmegyek:  ̶
itt hagyom azt, kit szeretek!

A szívem ezért hasad meg!  ̶
Aki szeret:  ̶  bocsássa meg!

Budapest, 2020. február 19.

kinek lelke tuzben eg

Kedves Lajos! Végignézve irodalmi életrajzodat és műveid listáját, azt mondhatjuk, hogy nagyon sokat és maradandót alkottál. Irodalmi munkásságod terén tényleg mindent megtettél, ami erődből, tehetségedből, lehetőségeidből kitelt. A Krúdy Irodalmi Kör vezetőjeként ismertelek meg. Mondhatom, hogy komoly, nagyszerű szakmai és szervezői munkát végzel még mindig. Azt is elhisszük neked, hogy nem sok gonoszságot, inkább jóságot cselekedtél, hiszen mindig mindenkivel segítőkész és kedves vagy!

Kívánom, hogy még sokáig legyen erőd kedvenc tevékenységeidhez, és maradj közöttünk becsületben, szeretetben úgy, ahogy eddig is tetted! Az interjúban búcsúzzunk köteted címadó versével, melyben önmagadról árulsz el személyes és értékes élményeket, gondolatokat!

 

Weninger Endréné Erzsébet

Kapcsolódó cikkünk:

Király Lajos: Türelem – Versek 2019 januárjától augusztusig

 

 

Hozzászólások