Iskolánk, a kecskeméti Piarista Iskola alapításának 295. évfordulójára a felső tagozat diákönkormányzata Kis piarista teadélutánt szervezett. Meghívta az intézményben tanító piarista öregdiákokat, valamint a Kalazanci Szent Józsefről szóló darab gimnazista szereplőit is. A találkozó befejezése előtt a DÖK vezetői oklevéllel köszönték meg a meghívottaknak azt a kiváló munkát, melyet az iskoláért, a piarista közösségért végeztek. Köztünk volt Szabó atya is.

szabo atya

Szabó István piarista atya három évvel ezelőtti aranymiséjén

A két és fél évtizednyi együttműködés megerősített abban, hogy Szabó atya igen sokoldalú ember. Csodáltam kreativitását, kitartását, türelmét és szerénységét. Gyakran játszottam azzal a gondolattal: ha most kellene díjat osztani neki, én milyen elismerésben részesíteném.

Sajnos, Ő már nincs köztünk, nem mondhatom el neki, mily csodás értékekkel gazdagította az életemet. Csupán a lejegyzett emlékek igazolják, hogy számomra Ő a leg… a leg és a leg…!

A TERMÉSZETTEL LEGHARMÓNIKUSABBAN EGYÜTTÉLŐ

• A leendő 5. osztályosok tiszaugi rendezvényén az atya esténként egy vékony hálózsákban a szabad ég alatt tért nyugovóra, míg a táborlakók a meleg sátrakban szunyókáltak.
• Mi nem kedveltük a pihenésünket zavaró állatokat, Ő viszont a békákra, egerekre, szúnyogokra úgy tekintett, mintha természetes kísérői lennének a tábori életnek.
• Feledhetetlen élmény volt, amikor a 40 zabolátlan kisdiákot az atyának este sikerült lecsendesítenie, s a csillagok fényének kíséretében megéreztette velük az ember és a természet harmonikus összetartozását.
• A homok és a fűcsomó tisztítószerként is szolgálhat: nyom nélkül eltávolítja a babgulyás vagy egyéb zsíros étel maradékát a bográcsból – (Szabó atya praktikái).

Szabó István és Nagy Attila piarista atyák egy diákrendezvényen

A KÖZÖSSÉGÉPÍTÉS LEGODAADÓBB MENTORA

Ő az a szerzetestanár, akit meghívhatsz jeles családi eseményekre, iskola– és osztályprogramokra, tantestületi összejövetelre, kirándulásra, városi rendezvényre. Nem szabadkozik, hogy más elfoglaltsága van, nem is akar mentegetőzni, hisz tudja, neki küldetése van, s ez a legnemesebb szolgálat, melyet a hívekért tehet.

AZ IFJÚSÁGI ÖSSZEJÖVETELEK LEGFONTOSABB SZEREPLŐJE

Aki táborozott már Szabó atyával, az tudja, miért kapja ezt a rangos címet. Az atya vidám éneklése elnyomja a száraz gallyak ropogását. A dal szövegéből megtudjuk, hogy a horgosi csárda ki van festve, s a cimbalmoson kívül még különböző hangszeren játszó zenészek járnak oda. Majd szomorú hangulat lesz úrrá az éneklő táborozókon, hisz Mátészalka gyászban van, Gacsaj Pesta halva van…Szabó atyával még a természeti katasztrófát is lelkesen éljük át. Ég a város, ég a ház is…vezényli, majd heves térdcsapkodással adjuk hírül egymásnak: tűz-tűz-tűz-tűz … A táborlakók izmai együtt rándulnak a csapások alatt, s önfeledten adják át magukat a cserkészvezető határozott irányításának… Hú! Micsoda összhang!

szabo atya

AZ E-NAPLÓ ALKALMAZÁSÁNAK LEGALAPOSABB ISMERŐJE

Már a Czollner téri telephelyen tanítottam, amikor sor került a Taninform E-naplójának bevezetésére. Szabó atya foglalkozott a napló szerkezeti felépítésével, az adatok betöltésével, s ő képezte át a tanárokat az újfajta adminisztrációra. Na, nekem aztán gyakran kellett a segítség! Igen sokat bénáztam. Ha elakadtunk az elektronikus munkában, Szabó atyát hívtuk. Ő kerékpárra pattant, s tíz perc múlva már a gép előtt ült, és nagy szakértelemmel javította ki a hibáinkat. Csodálkoztam is ezen: Vajon honnan ismeri az atya ilyen jól a legkorszerűbb informatikai technológiát? Hisz neki nincs is rá szüksége, már 4 éve nyugdíjas.

A SZÍNDARABOK ÜZENETÉNEK LEGMÉLYEBB ÁTÉLŐJE

Ott ül az atya a díszteremben, az első sorban. Kezdetben karját maga előtt összefonva figyeli a színpadi játékot. Az izgalmas részeknél a jobb kezét az arcához emeli, az elmélkedésre késztető jelenetnél mutatóujjával megböki a homlokát. A tragikus események láttán titokban zsebkendőt vesz elő, majd a szeméhez emeli.
– Hallottátok? Feltámadt! A sír üres! – hangzik a passiójátékban.

Ekkor Szabó atya könnyei már engedély nélkül gördülnek végig sima arcán.
Taps… gratuláció… Az atya is közeledik felém, szeme újra megtelik könnyel, rám tekint, elismerő, gyengéd bólintás… csend… nem tud megszólalni…
Értelek, igen, szavak nélkül is értelek, atya, a Te véleményed számomra a legnagyobb elismerés!

szabo atya

Az ÉLET új forgatókönyve:

Karomat összefonva állok a frissen hantolt sír előtt, a fejfára tekintve jobb kezem az arcomhoz emelem, majd mélyen elgondolkozva a mutatóujjammal megbököm a homlokom. Az emlékek hatására zsebkendőt veszek elő, majd a szememhez emelem… Megadom magam az engedély nélkül gördülő könnyeimnek… A nagyszerű szerzetestanár előtt egy elismerő, gyengéd bólintás… csend… nem tudok megszólalni…

Szabó atya, ugye szavak nélkül is értesz engem…?!

szabo atya

 

Farkashalmi Erzsébet
Kecskemét, 2020. november 25.

 

Kapcsolódó cikkünk Szabó atyáról ITT és ITT olvasható.

 

Hozzászólások