Az interneten figyeltem fel Mach Márti alkotásaira. Vajon hogyan lesz valakiből textilszobrász? Megkértem Mártit, hogy meséljen magáról.

Mach Márti vagyok, Tatán élek. Nagy családban nőttem fel. Szarvason, a Holt-Körös partján épült Bolza kastélyban – mely abban az időben Mezőgazdasági Technikum volt – töltöttem gyermekkoromat csodálatos szüleim kilencgyermekes családjának hatodik gyermekeként. Édesapán mezőgazdasági tanár, édesanyám pedig háztartásbeli volt. A gondolatiság, melyet szüleim szeretetéből táplálkozva közvetítek alkotásaimmal az emberek felé: az a hit, a szeretet, a szépség, a bizalom, a harmónia és az összetartozás.

Amikor férjhez mentem, Tatára költöztem. Két gyermekem van, Bernadett és Gábor, valamint két gyönyörű fiúunokám. Nándor 19, Benjámin 4 éves. Nyugdíjba vonulásom előtt az államigazgatásban dolgoztam hosszú éveket. 43 éve boldog házasságban élek férjemmel, akinek nagyon sokat köszönhetek. Ő egyengeti az utamat, mindenben segíti az alkotómunkámat.

Úgy tudom, hogy a nyugdíjba vonulásod után kezdtél el ezzel a tevékenységgel megismerkedni.

A családom és a munkám iránti elköteleződés mellett idő hiányában csak szemlélője voltam a képzőművészetnek. 2008-ban, 57 évesen elmehettem nyugdíjba. Egy belső hang azt súgta, hogy most kezdődik számomra az igazi “szabadság”. Megmagyarázhatatlan, de nem tudtam, mi az, amivel szívesen tölteném a hirtelen rám szakadt rengeteg szabadidőmet. Csak azt éreztem, hogy nekem még vannak céljaim az életben, és lelkem mélyén egy jelet vártam, ami megmutatja majd azt az utat, melyben a még bennem lévő pozitív energiákat, érzéseket ki tudom fejezni. Mivel egész életem a kihívásokról szólt, tudtam, hogy el fog jönni a nap, amikor ez meg fog történni.

Miért pont ezt választottad? Miért nem például a festészetet?

Egy évig Tatán egy festőkörben tanultam festeni kisebb-nagyobb sikerrel. Próbálkoztam akril-, olaj-, üvegfestéssel, selyemfestéssel, díszítő festéssel is, de úgy éreztem, ez nem az én világom. Viszont hasznomra volt a későbbiek folyamán, mert ott tanultam meg az alkotás struktúrájának kialakítását, a színek harmóniáját. A díszítő festéssel mindig szívesen foglalkozom, nagyon szép ajándéktárgyakat lehet készíteni, festeni üvegre, kerámiára, fémre, dobozra, gyertyára stb.

Kiállításon

Kitől láttad, hogyan sajátítottad el az alkotáshoz szükséges tudnivalókat?

2011 nyarán megtörtént a csoda! Egy kézműves vásáron találkoztam először a textilszobrok készítésének lehetőségével. Teljesen elvarázsolt az egyszerűség és szépség, ahogyan készítették az alkotásokat. Akkor határoztam el, hogy kiutazom külföldre, és elvégzem a textilszobrász tanfolyamot. Annyira izgatott a dolog, hogy az internetről szerzett információim alapján készítettem egy szobrot, amit ki is vittem magammal a tanfolyamra. Osztatlan sikert aratott, mely megerősített abban, hogy ezt a szép és nem mindennapi műfajt folytatnom kell. Ma már büszkén mondhatom, hogy Magyarországon a textilszobrászatnak ezt a stílusát elsőként képviselem és oktatom a technikáját az érdeklődőknek. Igaz, hogy már nem azzal a ragasztóval készítem alkotásaimat (az árfekvése miatt), amelyet a tanfolyamon kipróbáltam, de az általam használt ragasztó is szuper jó, sokoldalú, környezetbarát és megfizethető, mely nem egy utolsó szempont.

Ha megkérnélek, hogy taníts meg engem textilszobrokat készíteni, mit kérdeznél tőlem a kézügyességemen kívül? Mi kell ahhoz, hogy textilszobrász legyek?

Semmit sem kérdeznék tőled. Azért nem, mert ameddig nem próbálod ki magad, addig nem tudhatod, hogy mire vagy képes. Ahhoz, hogy textilszobrász legyél, nem szükséges előképzettség. Nem kell művészi ambíció a technika elsajátításához, viszont a kreativitásod által létrehozott alkotásod lehet művészi értékű. Függetlenül attól, hogy sokan mondják: nincs kézügyességük, az mégsem feltétele annak, hogy megtanuld a technikát. Képzelőerő, akarat és kitartás viszont kell hozzá. Minden egyes alkotásban ott rejlik az erő, az életérzés, a pozitív gondolat és a boldogság.

Részben egyfajta lélekterápia. Olyan emberek is megkeresnek, akiknek valami hiányzik az életéből. Nehéz világot élnek, nincs sikerélményük, magánéleti problémáik vannak, és szeretnének egy pár nyugodt kellemes napot átélni az alkotásban. Próbára teszik magukat, és minden egyes esetben boldogan, elégedetten, lelkileg feltöltődve távoznak tőlem.

A galériám otthon

Mennyire régi ez a fajta tevékenység?

Ezt a tevékenységet külföldön több országban körülbelül 18 éve gyakorolják különböző anyagokkal, stílussal. 2011 őszén, a tanfolyam elvégzését követően Magyarországon elkezdtem oktatni a textilszobrászatot. A csodálatos benne az, hogy aki megtanulja az alapokat, az a saját egyéniségére formálva fejleszti tovább a technikát. Stílusbeli hasonlóságot persze fel lehet fedezni bennük, de mégis egyediek, különlegesek.

Kérlek, mesélj nekünk a munka folyamatáról! Hogyan készül el egy-egy alkotás?

A textilszobrászatnak az általam képviselt stílusa az újrahasznosításra épül. A szobor készítésének alapja egy drótból készült váz, alufólia, használt ruhanemű, papír vetex, ragasztó, agyag és egyéb kiegészítők. Munkáimat egy nagyon sokoldalú, polivinilacetát tartalmú, levegőre száradó, színezhető, vizes diszperziós, egészségre ártalmatlan, Magyarországon szabad forgalomban megvásárolható SOUDAL 64/A fa ragasztóval készítem,melyet felhasználhatok a textil, papír, puha bőr, kerámia, üveg, agyag, kő, fém és egyéb természetes anyagokkal végzett munkáim során.

A szobor száradását hajszárítóval segítem elő, melynek hatására a szobor kőkemény lesz. Egy-két nap a teljes száradási idő. Az alkotás struktúrájának kialakításához a csodálatos színekben kapható CADENCE metál festékeket, pasztákat használom. Velük lehet fantasztikus színeket varázsolni a munkára.  Vannak olyan használati tárgyaink, amelyeket meguntunk, félretettünk, mert már nem tetszenek. Ezzel a technikával újjá tudjuk varázsolni őket, és tovább gyönyörködhetünk bennük.

    

honlapomon látható, hogy milyen volt – milyen lett az alkotás. Sokat kísérletezek új anyagok használatával, melyekben szintén sok jó lehetőséget fedezek fel. Úgy gondolom, hogy a textilszobrászat szorosan nem kötődik technikához, sem anyaghoz. A lehetőségek tárházát foglalja magában, csak észre kell venni. Nincs új a nap alatt. Meg kívánom jegyezni, hogy nagymamáink korában is használtak növényi alapú textilkeményítőt, ragasztót. Valójában a textilszobrászatban használatos ragasztó is az anyag keményítésére szolgál, csak ma már műanyag alapú, vizes bázisú ragasztó formájában.

Mitől függ, hogy milyen textil alapanyagot használsz? Attól, hogy mit szeretnél készíteni?

Nem mindegy, hogy milyen textillel dolgozunk, attól függ, hogy mit szeretnénk készíteni. Oktatásaim alkalmával mindig elmondom, hogy olyan anyaggal érdemes dolgozni, ami jó nedvszívó képességű, és jól gyűrődik. Lehetőleg ne legyen műszálas. Azzal is lehet ugyan, de nehezebb alkotni. Előszeretettel használom a vékony lepedővásznat, selymet, papírt, csipkéket szobraim és képeim készítéséhez.

Mit jelent számodra az alkotás? Milyen gyakran lep meg az ihlet? Mert bizonyára ehhez is kell, mint más egyéb alkotó munkához.

A textilszobrászat számomra kikapcsolódás, megnyugvás és hatalmas öröm. Egy olyan pozitív érzést nyújt, mely nemcsak lelki feltöltődést ad, hanem egyfajta elköteleződést is az alkotás iránt. Ezt szeretném minél több emberhez eljuttatni képzéseim alkalmával. Általában egy alkotást készítek hetente, de ez valójában akkor történik csak így, amikor van mondanivalóm, ihletem. Nagyon szeretem készíteni karácsony előtt az angyalkákat. Olyan sok szeretettel és pozitív gondolatokkal alkotom őket, hogy valóban őrangyalokká válnak.

Szeretnék részt venni a nyáron megrendezendő II. Art Expó 2017. Nemzetközi Kiállításon, ezért ezt a pár hónapot alkotással fogom tölteni. Nyáron alkotói szabadságra megyek, a családommal, unokáimmal élvezem a nyarat, a szép időt, a kirándulást.

Tatán mennyire ismernek az emberek? Tudják rólad, hogy milyen alkotói tevékenységet végzel?

2015 tavaszán volt Tatán az első önálló kiállításom, ahol 97 alkotásomat láthatta a tatai közönség. Egyre többen ismerik a munkáimat, és tekintik meg az otthonomban kialakított galériámat. Sokan ismernek és érdeklődnek interneten – magyarok és külföldiek egyaránt – az alkotásaim és induló tanfolyamaim iránt.

Hol és hány kiállításod volt eddig?

• „Nyiss Ránk” képzőművészeti kiállítás – Bajót-Péliföldszentkereszt
• 2010. augusztus 16.: XVIII. Szőlősi Mesterkezek kiállítás – Vértesszőlős
• 2010. október 29-30.: I. Megyei Képzőművészeti Tábor Kiállítása – Tata
• 2011. augusztus 14-31.: XIX. Szőlősi Mesterkezek Kiállítás – Vértesszőlős
• 2012. március 3-4. XVI.: Kézműves Kreatív kiállítás és vásár – Budapest, Petőfi Csarnok
• 2012. április 14-26.: Baba- és Játékkiállítás – Győr, Zichy Palota
• 2012. november 8-27.: Szepes Gyula Művelődési Központ – Érd
• 2013. április 5-2013.június 2.: Érd, Szepes Gyula Művelődési központ
• 2014. március hónapban – Szepes Gyula Művelődési Központ, Érd
• 2014 – Ferdinánd / KAZI 30 / Galériában – Budapest, VII. kerület
• ART EXPÓ kiállítás – Budapest, 2014.
• 2015. március 9-20.: Kiállításom Tatán, a Magyary Zoltán Művelődési Házban
• Art Expó kiállítás – Budapest, 2015.
• Érd, a Szepes Gyula Művelődési központban 2016 januárjában.
• Kiskunmajsa – 2016 decemberében.

Valamilyen elismerést kaptál az alkotásaidért?

Alkotásaim kapcsán az okleveleken kívül sok erkölcsi elismerésben is részem volt. Számomra az már egyfajta elismerés, hogy sokan keresnek, felkérnek kiállításokra, értékelik és vásárolják az alkotásaimat. Ami még ennél is csodálatosabb érzés és egyben elismerés is, amikor oktatásaim alkalmával látom az emberek arcán az örömöt, a boldogságot az általuk készített alkotások láttán. Sokan el sem hiszik mire képesek!

Pár évet töltöttem egy daganatos, beteg gyermekek alapítványának nyári táborában, ahol részese lehettem egy olyan fantasztikus élménynek, mely a mai napig is nagy hatással van rám. Azok a gyermekek nagyon sokat szenvedtek, éveket töltöttek kórházakban kiszolgáltatottan, félelemben, fájdalomban, és küzdöttek életükért a borzalmas kór ellen. Csodálatos volt velük alkotni, nagyon szép szobrokat készítettek. Kedvesek, figyelmesek, okosak, ügyesek, kreatívak, és ami a legfontosabb, akkor nagyon boldogok voltak. Szinte egy nap alatt akarták pótolni azokat az éveket, amelyekről addig lemaradtak.

                      Szobrok

Ha csak egy pár órára, egy napra, egy hétre el tudtam velük feledtetni a keserűséget, fájdalmat, szomorúságot, az egy kimondhatatlanul jó érzés. Úgy gondolom, hogy nekem ez sikerült, mert adhattam egy olyan pluszt nekik az alkotásban, mely örömöt és boldogságot nyújtott számukra. Én ezt tartom az igazi elismerésnek!

Szerkesztőségünk nevében megköszönöm a beszélgetést. Köszönöm, hogy beavattál minket a textilszobrászat rejtelmeibe. Kívánok neked nagyon jó egészséget, alkotókedvet, és nagyon hosszú, boldog nyugdíjas éveket!

Én is köszönöm a szerkesztőségnek, hogy lehetőséget biztosítottatok számomra a tevékenységem bemutatására.

 

Nagy L. Éva

Szerkesztette: Weninger Endréné Erzsébet

 

 

Hozzászólások