Bemutatjuk Bolla Mártát, a MontázsMagazin Csodálatos természet című festménypályázatának egyik harmadik helyezettjét. Már a tavalyi  pályázaton is részt vett, ezért elmondhatjuk, hogy Bolla Márta rendszeres pályázója a magazin által kiírt megmérettetéseknek.

 

bollamarta20

 

A tavalyi versenyen is bekerült az alkotásod a kiválasztott 20 kép közé. Ezek az alkotások részt vehettek a Kuti Galériában megrendezett kiállításon. Idén már a helyezettek közé kerültél Vadrózsák című akvarelleddel. Hogyan fogadtad ezt a jó hírt? 

Köszönöm az érdeklődést. Nagyon örültem, hogy idén is kiállítják a képemet. A helyezés meglepetés volt, habár titkon számítottam valamire, mert tudom magamról, hogy nem festek olyan rosszul. Annak is örültem, hogy találkozhattam a kiállítás-megnyitón a többi alkotóval, mivel én személyesen jóformán senkit nem ismerek.

 

bollamarta1

Kuti Péterrel és Weninger Endrénével a díjátadón

Az akvarell a kedvenc technikád? Szoktál más technikával is festeni?

Nincs kedvenc technikám, azaz festékem (pasztell, akvarell, akril, olaj), mert bármelyik technikával dolgozom, a végeredmény hasonló. Nagyon színes, lazúros, faltól-falig megfestett képeket készítek. Minden technikával gyorsan dolgozom, mert amikor elkezdem, már látom a kész képet, és nem tudom, hogy melyik képet miért festem az adott festékkel. Sokszor dolgozom vegyes technikával. Nem készítek nagyméretű képeket, mert nekem azok plakátok, dekorációk. Nagyon sok miniatúrát festek, általában 7×10 cm-es méretben.

Mesélj kicsit arról, hogy mióta van jelen az életedben a festészet!

A legkorábbi emlékem első osztályos koromból, 1952-ből van, amikor a tanító bácsi írt az anyukámnak, hogy ő ne rajzoljon a füzetembe, mert nem gondolta, hogy én készítettem a leckét. Én azóta is mindig és mindenhová firkálok…

Gyerekkoromban Tobisch Ilona festőművész megtanított a fény és árnyék csodáira és a perspektivikus ábrázolás szabályaira. Művészettörténetből érettségiztem, de megtanultam már akkor a könyvkötészetet, kárpitozást, szabás-varrást. Ezekből is levizsgáztam, és nagyon hasznosak voltak a későbbi életemben.

Villamosmérnök lettem, de felnőttként is évekig tanultam rajzolni Luzsicza Lajos festőművésznél. Nagyon sok akt tanulmányt készítettem modell után. Ő tanított meg a művészeti anatómiára, a természet színeinek és formáinak leegyszerűsített, lényegre törő ábrázolására.

 

bollamarta03

Kaktuszvirágok

Érdekes, élénk a képeid színvilága! Öltözködésedben is szereted ezeket a színeket?

Nekem lényegesek a színek a környezetemben és a képeimen is. A korom és az alakom miatt most már igyekszem az öltözködésemben visszafogottabb színeket használni, de akaratlanul is felkapok valami feltűnőt, egy színes sálat, táskát vagy bizsut. Fiatalon nagyon színesen, talán egy kicsit szokatlanul öltözködtem, mert igazi népviseleti darabokat viseltem modern darabokkal keverve.

Ha már az öltözködésnél tartunk, akkor el kell mondanunk, hogy lányod, Makány Márta neves divattervező. Hordasz olyan ruhákat, amelyeket csak neked tervezett a kislányod?

Mivel nekem megvolt a saját stílusom, ezért nem is jutott eszünkbe. Az évek alatt összesen három kosztümöt varrtak nekem, azokat is azért, hogy amikor munkám miatt “úri nőnek ” kellett lennem, akkor legyen mit felvennem. Persze azok a darabok is tűzpiros, püspöklila és ezüstszínűek voltak fényes selyem paszpóllal.

 

bollamarta5

Éva és a kígyó

Te is foglalkoztál valaha ruhák tervezésével?

Amikor én fiatal voltam – a ’60-as években -, a divathoz az átlagos nőknek, kislányoknak nem volt semmi közük. Természetesen én is rajzolgattam, és 1961-ben megnyertem Rotschild Klára – akkor leghíresebb, belvárosi szalontulajdonos – divatrajz pályázatát. Az általam tervezett piros-pepita, rakott szoknyás kislány kosztümöt árulták a Corvin áruházban, én is kaptam belőle ajándékba.

Ma már biztosan több időd jut a festésre, hiszem már nyugdíjas vagy. Tudom, hogy sokat festesz, a festményeidet megosztod különböző művészeti oldalakon. De te is létrehoztál egy művészeti oldalt a facebookon. Mi ösztönzött ennek az oldalnak a létrehozására?

Azt hiszem, hogy lett volna időm festeni, de annyi érdekes dolog volt még, amit ki kellett próbálnom. Szerencsés voltam, mert a villamosmérnöki munkám miatt nagyon sokat utaztam a világban. Ez abban az időben nagy lehetőség volt, így én minden múzeumot, épületet, tájat megnéztem, lefotóztam, lerajzoltam.

 

bollamarta06

Cseresznyevirág

2014-ben kezdtem el újra festeni. Bizonyos értelemben a facebook a bűnös, mivel ott láttam meg a különböző csoportokban megosztott “festményeket”. Nem értettem, hogy honnan van ennyi festő, és én nem hallottam róluk, kik osztják ezt a töménytelen mennyiségű oklevelet, és miért kap olyan oklevelet, aki nem tud rajzolni. Ekkor gyorsan festettem pár képet, és én is kitettem. Így belülről megfejtettem a működési szokásokat.

Azért hoztam létre a csoportot, hogy valamilyen módon megmutassam, hogy amatőr szinten is lehet komolyan venni a művészetet. Természetesen senkit nem szeretnék megbántani, mert a festés gyógyszer, öröm és önkifejezési lehetőség. A mai világban már mindenki hozzájut az eszközökhöz és a technikához, de a kézügyesség, a másolási képesség még nem művészet. Valószínűleg most több embernek nem lesz szimpatikus a véleményem, de az orvosok között is kevés a szívsebész.

 

bollamarta8

Eltávozás

Az általad létrehozott művészeti oldal neve: Retro International Art. Ha jól tudom, ez egy versenyoldal, ahol havonta értékelitek a feltöltött alkotásokat. Kérlek, mondj néhány gondolatot az oldalról, a versenyről, hogy felkeltsük a versenyezni szándékozó alkotók érdeklődését!

A Retro International Art csoportba csak olyan jelentkezőket veszünk fel, akiknek az oldalán megtaláljuk a saját alkotásukat, és nem anonim személyek. 1000 főnél nem tervezzük nagyobbra a csoportot. Több ezer jelentkezőt nem vettünk fel, sőt több százat eltiltottunk. Minden hónap 16-án bemutatjuk egy kollázson a verseny legjobb alkotásait, melyek között a 10 díjazott, azaz oklevelet kapott mű is szerepel. 16-tól 30-ig nincs verseny, csak bemutató, de ezekből az alkotásokból is készítünk egy válogatást.

Rajtad kívül ki a másik művész, aki a győztesek kiválogatásában részt vesz?

A csoportban ketten vagyunk adminisztrátorok. Méhesi M. Mihály kiváló empátiával, művészi érzékkel rendelkező “civil” zsűritag, aki több nyelven beszél, magas fokú művészeti és történelmi ismerettel rendelkezik. Mi végezzük az előválogatást (kollázs). Ismerős művészbarátaink segítenek kiválasztani a 10 díjazott képet, ők név nélkül kapják meg a képeket.

 

bollamarta7

Kőteleki templom (Tusrajz)

Két művészeti ág találkozásáról beszélhetünk a ti együtt munkálkodásotokkal kapcsolatban. Melyik születik előbb? A vers vagy a kép?

Méhesi M. Mihály az én noszogatásomra kezdett el újra írni. A versei többségében a képeim hatására születtek. Ez nekem egy nagy elismerés, mert ez azt jelenti, hogy a képeim kifejezik a gondolataimat. De vannak képeim, amelyek az ő kérésére születtek, mert motoszkált benne valamilyen vers (pl. Nofertiti, a Sziriuszról, a Ranavalona, Madagaszkár királynője,stb… )

Ezek az alkotások megjelentek már kötet formájában?

Lassan száz képes versünk van, ezeket irodalmi oldalakon és az ő blogján lehet olvasni. Szeretnénk egy képes válogatást, még keressük a lehetőséget.

Mit jelent számodra a festés?

Nem tudom a festést elválasztani a többi kreatív elfoglaltságomtól. Nekem ezek a kikapcsolást (nem kikapcsolódást), időtlenséget, örömet okoznak, miközben szól a zene.

 

bollamarta4

Az ősz színei

A festésen kívül mivel töltöd legszívesebben az idődet?

Kevés az időm. Ilka unokám miatt mindent félreteszek. 150 éves a Tisza-parti parasztházunk, gyönyörű kerttel, az is sok örömet okoz. Régen sokat utaztunk a világban a Párommal. Imádom az autóvezetést, a sebességet, nagyon sokat olvasok. Vágyam egy lakóautó és csavargás a kontinensen. Egy hónap múlva 70 éves leszek, de nagyon sok tervem van a következő 20 évre.

Kívánom, hogy még sok szép alkotásod szülessen. Teljenek a napjaid továbbra is a nyugalmat, örömet adó festészettel. A jövő évi pályázatra is várjuk alkotásodat!

 

Almási Zsuzsanna

 

Hozzászólások