Sorsok a kommunista diktatúra szorításában. Megjelentek az Emlékpont folyóiratának legújabb számai.

kommunista diktatura

A napokban jelent meg a hódmezővásárhelyi Emlékpont tudományos folyóirata, az Emlékeztető két legújabb száma a kommunista diktatúra korszakáról.

Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója, az Emlékpont intézményvezetője, a periodika főszerkesztője elmondta: az új kötetek a kibővült szerkesztőbizottság közreműködésével készültek. Ennek immár tagja Zakar Péter történészprofesszor, a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettese, valamint a komárnói Selye János Egyetem docense, Vajda Barnabás is.

A most megjelent számokban megtalálhatóak például a tanácsköztársaság történetéről tavaly az Emlékpontban Adalékok az első magyarországi proletárdiktatúra történetéhez címmel megrendezett konferencia előadásai – mondta a múzeumigazgató.

kommunista diktatura

De a kiadványokban publikálnak az intézmény szellemi műhelyéhez tartozó hazai szakemberek mellett az Emlékpont jelenlegi és korábbi történészei is.

Nagy Gyöngyi Köves Mihály, volt vásárhelyi aljegyző és családja államszocializmus alatt átélt megpróbáltatásait tárta föl, Vincze Gábor pedig az 1945-ben föloszlatott csendőrség egykori tagjainak sorsát vette górcső alá. Míg Zeman Ferenc a hódmezővásárhelyi szociáldemokrata politikus és egykori iparügyi miniszter, Takács Ferenc 1947–48-ban végzett, országos árvízvédelmi kormánybiztosi tevékenységét mutatta be – tájékoztatott Miklós Péter.

A kiadványok ingyenesen letölthetőek az Emlékpont honlapjáról az alábbi linkekre kattintva.

Emlékeztető 1-2.

Emlékeztető 3-4.

ForrásTornyai János Múzeum

 

Korábbi cikkünk az Emlékpont tárlatáról:

Emlékpont, a különleges múzeum

 

Hozzászólások