Hódmezővásárhely Trianon Emlékalbuma címmel jelent meg Bernátsky Ferenc, a Tornyai János Múzeum történész-muzeológusa és Kovács Ferenc magángyűjtő, a hódmezővásárhelyi Trianon Társaság alapítójának közös kötete, amelyet Hódmezővásárhelyen, a Városháza dísztermében mutattak be.

A kötet bemutatójának napja is szimbolikus: nyolcvan éve, 1940. augusztus 30-án született meg a II. bécsi döntés, s tért vissza az anyaországhoz Észak-Erdély, a Székelyföld és a Partium északi része.

– A város méltóképpen emlékezik az album megjelentetésével Trianon századik évfordulójára – jelentette ki köszöntőjében Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város polgármestere. Rámutatott, hogy a város polgársága az első világháború veszteségei és a román megszállást követően tragédiaként élte meg az ország megcsonkítását.

– Az album száz színes oldalán száztizenöt korabeli fénykép és dokumentum mutatja be a Trianon-kultuszt és annak használati tárgyakban és emlékművekben megjelenő tartalmait – fogalmazott a kiadványt ismertetve Miklós Péter múzeumigazgató, a kötet lektora. Mint elmondta, a trianoni gondolat a két világháború között része volt a közéletnek, a közoktatásnak és a mindennapoknak Hódmezővásárhelyen is.

Mivel a második világháborút követően a szovjet megszállási övezet országai egymással szemben nem támaszthattak követeléseket, a határon túli kisebbségek ügye és a trianoni eszme a szőnyeg alá került. A kötetben bemutatott, Nagy-Magyarországot ábrázoló képeslapok, könyvjelzők és szódásszifonok is csak harminc éve, a rendszerváltás után kerülhettek elő a padlásokról és juthattak el gyűjtőkhöz, vagy a múzeumokba.

– Kötelességünk emlékezni Trianonra, hogy jövőnket időtálló értékekre alapozzuk – hívta fel a figyelmet Kovács Ferenc, a kötet egyik szerzője. Hozzátette, hogy a vásárhelyiek a két világháború között fontosnak tartották, hogy a kötetben bemutatott tárgyak ott legyenek otthonaikban, s nap mint nap emlékeztessék őket Trianon veszteségeire.

Bernátsky Ferenc tanulmánya vezeti fel a most megjelent kötetet. A szerző a bemutatón elmondta: számára az albumban megjelentek közül az egyik legkedvesebb tárgy a Hódmezővásárhelyi Ipartestület által készíttetett, kézzel hímzett zászló, amelyet Erdély visszatérte után a kolozsvári ipartestületnek szántak. Annak 1941. évi átadására azonban a történelem eseményei miatt mégsem kerülhetett sor, s így került a lobogó a múzeum helytörténeti gyűjteményébe.

A kiadvány, amely a trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulójára jelent meg a Tornyai János Múzeum és a Hősi Emlékművek Ápolásáért Alapítvány közös kiadásában, Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával, a Tornyai-múzeum pénztárában megvásárolható meg.

Trianonnal kapcsolatos korábbi cikkünket  itt  olvashatja Magazinunkban.

Forrás: Emlékpont

 

Hozzászólások