Az óbudai Krúdy Gyula Irodalmi Kör támogatásával és Németh Nyiba Sándor szervezésével, vezetésével valósult meg a gazdag programot kínáló irodalmi művészeti alkotótábor, melynek során a résztvevő művészeknek felejthetetlen élményben volt részük.

irodalmi muveszeti

A Krúdy Irodalmi Kör alkotócsapata ismét együtt volt a gyönyörű augusztusi napsütésben Balatonszárszón 2020. augusztus 21-től 23-ig. Örömet jelentettek az eseménydús napok, a tartalmas beszélgetések.

Németh Nyiba Sándor, a tábor vezetője, a Krúdy Kör titkára, a Magyar Kultúra Lovagja nem először bizonyította szervezőkészségét, hiszen évente öt tábort szervez, vezet, s ezek az együttlétek mindig teltházasak.

Az első nap programja a József Attila Művelődési Házban kezdődött. Németh Nyiba Sándor köszöntője után tartalmas előadásban mutatta be – irodalmi érdekességekkel fűszerezve – a költőóriás munkásságát.

A színes előadás után Németh Oszkár, a Fonográf együttes dobosa idézte föl a zenei világban szerzett élményeit. Este az ízletes vacsorát írók, költők előadásai követték: alkotásaikból hallhattunk néhányat, amit örömteli beszélgetés, szellemi műhely zárt.

A tábor második napján a kis csapat ellátogatott a József Attila Emlékházba, ahol tisztelettel adózott a költő szellemi öröksége előtt. József Attila-költeményeket, illetve a költő emlékét idéző verseket adtak elő néhányan.

Az emlékház József Attilának, a posztumusz Kossuth-és Baumgarten-díjas alkotónak, a világ és magyar költészet egyik legnagyobb géniuszának állít emléket. Megrendítő vallomások, érzelmi sokféleség; hit és hitetlenség, egy egész világ elleni harc, összekuszálódott kapcsolatok, beszédes tárgyak – a költő megannyi hagyatéka, melyet örökül hagyott utódainak. Gondozzuk felelősen a ránk bízott értéket: József Attila szellemi örökségét!

 

A versek bűvöletében folytatták útjukat az alkotótábor lakói. Ellátogattak a híres Versutcába, ahol a megszokottól egészen eltérő közegben élvezhették a lírát. Megismerkedhettek 34 magyar költő 66 versével, öt helyszínen nagyméretű táblákon, felületeken olvashatták a remekműveket.

irodalmi muveszeti

Szombaton délután Székely Gábor Petőfi-kutató értékes, élvezetes előadása következett. A téma figyelemfelkeltő volt, különlegesnek ígérkezett. Petőfi szerelmi költészetének híres és kevésbé ismert darabjaiba, részleteibe nyerhettek betekintést az irodalomkedvelők. Az előadást Mráz Irma Erzsébet verselőadásai színesítették. Az esti órákban a napot díjátadás, bográcsozás, Németh Nyiba Sándor zenés előadása zárta.

Vasárnap – 23-án – a reggeli után indultak hazafelé az alkotók tarsolyukban az útravalóul kapott szellemi táplálékkal, az együttlét örömével.

 

Orosz Margit

 

A Krúdy Körhöz kapcsolódó cikkünk:

Csukás Istvánra emlékeztek a Krúdy Irodalmi Körben

 

 

Hozzászólások