Már csak napok kérdése, hogy dr. Garzó László tudományos-fantasztikus írásait ne csak a Montázsmagazin oldalain olvashassák a kedvelői, hanem papírformátumban kézbe is vehessék új könyvét, melynek címe: A Szilánk. A szerzőről a Montázsmagazinban itt olvashatnak részletes interjút.

Kedves Laci! Hogyan jutott el a gondolathoz, hogy érdekes ötleteit és széleskörű tudását egy regény írásában kamatoztassa?

Eddig novellákat írtam, s azokat rendeztem kötetekbe. Megtörtént, hogy egy-egy novella tágabb kereteket kívánt, valahogy nem fért bele a történet a 10 oldalba. Ilyenkor folytatás készült. Másrészt 50 novellát írtam már, s az ötletek – hogy úgy mondjam – fogyóban vannak. Ezért arra gondoltam, talán érdemesebb regényt írni egy-egy jó gondolatból. Tágabb az ember mozgástere, és a kiadók is jobban szeretik, mint a novelláskötetet.

Mennyi ideig készült a regény, és a színes fantáziáján kívül még mi volt a segítségére az írásban? Hogyan történt az anyaggyűjtés?

Egy 200 oldalas regény megírása hónapokat vesz igénybe. Akár 4-5 hónapot is. Szeretek lassan írni, mert úgy vélem, a jó munkához idő kell. És ez csak a kézirat. Mivel most profi kiadóhoz került, ehhez még hozzá kell számolni 2 hónapot, mire az olvasó a kezébe veheti. Általában van egy alapgondolat. Ez nem túl bő. Csak nagyjából néhány mondat erejéig körvonalazódik valami, hogy erről és erről kellene írni. Jelen esetben az alapgondolat az volt, hogy jó lenne egy történet egy rejtélyes gyilkosságról, mely feltár egy hazugságot. Általában minden nap igyekszem írni, és azt írom meg aznap, ami éppen eszembe jut. Improvizálok. Ha vannak napközben ötletmorzsáim, lejegyzem. A legnehezebb a sci-fiben a jó ötlet. Ezt ki kell találni és megvalósítani. Konkrétan nem szoktam anyagot gyűjteni. Figyelem a tudományos eredményeket, híreket. Benyomásokból dolgozom, melyek nem egy adott regényhez kapcsolódnak, hanem állandóan érnek. Elraktározom őket, s amikor eljön az idő, felhasználom.

Mennyire tudományosan megalapozottak egyes részei, gondolatai? Van-e némi realitása a történetnek?

Természetesen fontos, hogy hihető legyen az, amit leírok. Figyelembe veszem az éppen aktuális tudományos eredményeket, elméleteket és technikai újdonságokat. Ezek főként a csillagászat, a fizika, biotechnológia területéről származnak. De fél szememet ott tartom a kultúrán, építészeten, a divat világán is. A Szilánkban minden leírt dolognak tudományos háttere van. Ha nem is mostanában fog megvalósulni az, amiről ott írok, de elképzelhető és hihető. Ha az olvasó úgy érezné, hogy nem reális az, amit írok, akkor az egész csak egy mese lenne negatív értelemben. Persze így is mese, egy szürreális mese, de van alapja. Mint általában az álmainknak, melyek a valóságból építkeznek.

A hőseit kikről mintázta? Ki a kedvenc szereplője és miért?

Elméletileg a főszereplő srác, a fiatal nyomozó: Owen. Ő egy szokásos szépfiú. Klasszikus idolok alapján került megtervezésre. Mégsem ő az, aki a szívemhez közel áll, hanem egy másik nem kevésbé fontos szereplő: Nathaniel Delinger. Ő egy öregember. A rejtélyes pasas, aki jóval többet tud, mint elsőre gondolnánk. Állandóan rejtvényeket ad fel Owennek, szám szerint nyolcat. Ezzel mozgatja a szálakat. Teszi mindezt pedig már-már verses formában. A figurákat nem konkrét személyekről mintázom, hanem benyomásokból. Általában ami engem ér látványban a divat világából. Másrészt a viselkedésük is egyedi, mondhatni karakteres. Törekszem arra, hogy újszerű legyen, hisz ki kell tűnni a sok könyv közül a piacon. Csak remélni tudom, hogy sikerült.

Gyilkosság és öngyilkosság is fokozza a történet érdekességét. Mennyire otthonos a krimi világában?

Igen, a krimit nagyon szeretem. Főleg úgy, hogy sci-fivel vegyítem. Kedvenceim az ilyen filmek. Például a Különvélemény P. K. Dicktől. Még sokakat felsorolhatnék. A krimi szál mindig ad egyfajta pluszt a történetnek. Azt hiszem, az embereket érdeklik ezek a dolgok, amikor valamit ki kell nyomozni. Én magam is szeretem a krimi nagy klasszikusát, Agatha Christie-t. Poirot és Miss Marple figurája zseniális. A gyilkosság fokozza a kontrasztosságot, talán mondhatni, hogy sarkítja a jó és a rossz közötti ellentétet.

A tudományos-fantasztikus stílus és az izgalmas krimi szál élvezetes olvasmánnyá teszi a regényét. Van-e valami mondanivalója, figyelmeztetése a ma emberének?

Mondanivaló mindig van, hiszen a ma emberének szól. Érdekes ez a felvetés, hiszen azt lehetne gondolni, hogy mivel sci-fi, ezért a jövőnek szól, de ez nem igaz. 50 év múlva mosolyogni fognak az akkori emberek azon, amit írtam. Sokat fog változni a világ. Ezért azután a mostani embereket kell megcélozni, hiszen ők olvassák itt, a jelenben. A könyv arról szól, hogy mi is az a hazugság, és mi az alaptermészete. Erre figyelmeztet.

Hol lehet majd hozzájutni a regényhez? Könyvesboltokban is kapható lesz?

Ez itt a reklám helye: nagyobb könyvesboltokban elérhető lesz (Líra, Libri és a Bookline) Az Álomgyár Kiadó jelentette meg. Interneten már előrendelhető a könyv, lehet kérni a bolti szállítást, akkor ingyenes, nincs szállítási költség és a megjelölt üzletben átvehető. Hogy könyvesboltokba hova és mennyit szállítanak, az sajnos nem rajtam múlik. Ez a nagykereskedő joga, hogy hogyan osztja el az országban. De biztos vagyok benne, aki nem szeret interneten vásárolni, az eladók segítségét kérve a bolt maga is tud hozatni a központjából.

Mily
en tervei vannak a jövendőre nézve?

Mindenképpen jó volna folytatni azt, hogy végre papírkiadásban, azaz könyvben is elérhetőek legyenek a műveim. Persze ez nem rajtam múlik. Ha a könyvem jól fogy, és az Álomgyár Kiadó úgy fogja megítélni, hogy érdemes a következő regényemet is kiadni, akkor sorra kerül az is. Már gyakorlatilag készen van az új regény, de a sorsa bizonytalan. Elsősorban a Tisztelt Olvasókon, vásárlókon múlik.

Sok sikert kívánunk a további írói munkájához, és köszönettel vesszük, ha a Montázsmagazin olvasóit ezentúl is megörvendezteti az írásaival.

Weninger Endréné Erzsébet

2014. szeptember 4.

Hozzászólások