Gál Mihály egy festményével benevezett a Montázsmagazin antológiájába, és részt vett a magazin születésnapján rendezett antológia bemutatón. Akkor találkoztunk először, azóta nyomon követjük egymás munkálkodását. Egy idő óta a Montázsmagazin a művészekért Facebook csoportunk moderátora, a segítségét hálás szívvel köszönjük. Most pedig ismerkedjünk meg vele közelebbről is!

Már gyermekkorodban is érdekelt a festészet vagy egyéb művészeti ág?

Kiskundorozsmán jártam általános iskolába, a középiskolai tanulmányaimat Szegeden a Rózsa Ferenc Szakközépiskolában végeztem. De ekkor még nem született meg bennem a rajzolás és a festészet iránti érdeklődés. Iskolai rajzórákon közepes szintű volt a tudásom. Rajzoltam, mint sokan, de az iskola befejezése után teljesen elmaradt.

Már felnőtt fejjel kezdtem el rajzolni, festeni. Gyerekkoromban nagyon szerettem olvasni, főleg az állatokról szóló könyveket faltam, elsősorban Fekete István írásait. Jó kézügyességem révén megtanultam barkácsolni, azóta is nagyon szeretek. A festőállványomat is magam készítettem. Ez a gyerekkori hobbim hasznosnak bizonyult. Ahogy a fényképezés is mostanáig megmaradt kedves elfoglaltságomnak.

Hogyan történt a pályaválasztásod? Miért lettél vasutas?

Először villanyszerelő lettem. Később nagyfeszültségű kapcsolókat szereltem, majd kezeltem és távkezeltem. A DÉMÁSZ-nál dolgoztam, majd kis kerülő után a vasúthoz kerültem. Jelenleg a mozdony feletti vezeték ellátásáról, távirányításáról gondoskodom, mint villamos üzemirányító.

Kiskunhalason élsz. Mindig is ott laktál?

Szegedről 23 éves koromban költöztem el a munka miatt (nagyfeszültségű kapcsoló készülékek kezelése) Kiskunhalasra, de a sors szeszélyéből most Kiskunhalasról járok Szegedre dolgozni mint üzemirányító.

A családodról mesélnél valamit nekünk?

Élettársi kapcsolatban élek, a párom óvodában dadus. Van egy közös nagylányunk. A rajzolás és a festészet jó terápia a 22 éves, de fejlődésben visszamaradt kislánynak. A családban mindenkit „megfertőztem” a rajzzal. „Képes család” címmel volt egy közös kiállításunk is karácsony előtt. Büszke vagyok rájuk! Idén is tervezünk egy hasonló kiállítást a műveinkből.

Családom, a “Képes család”

Mikor támadt fel benned a festészet iránti érdeklődés? Kitől és hogyan kezdtél el tanulni? Milyen technikával kezdtél el foglalkozni?

A lánytestvéreim beszerveztek egy négynapos rajztanfolyamra a Valdor Art-hoz. Mivel évtizedek óta nem rajzoltam, hitetlenkedve mentem el, de arra gondoltam, hogy legalább ez egy jó együttlét lesz a testvéreimmel. És mi történt? Magával ragadott az egész! 51 évesen egy jobb agyféltekés rajztanfolyamon sikerélményem lett, hála a Valdor Art tanárainak, mentorainak. Máig élő kapcsolatom van velük, a kiállításomon is részt vettek. Az alapképzésben grafittal kezdtem a rajzolást. 

Később milyen technikát próbáltál még ki? Melyiket kedveled?

Egy évig csak a grafittal való rajzolás és főleg a portré töltötte ki az életemet. Később hiányozni kezdtek a színek. Pasztell alap, majd pasztell tájkép és pasztell portré tanfolyamok következtek, mindez a Valdor Art-nál. Közben megismerkedtem a tűzzománc varázsával és a papírmasé készítésével is.

Eredményeid? Pályázatok, kiállítások részese is voltál…

  • 13 kiállításom volt, ebből 7 csoportos és 6 egyéni.
  • Eddig három mesekönyvben jelent meg illusztrációm, versem, mesém.
  • Szerepelek három kortárs albumban (2017), három antológiában (2018).
  • Tagja vagyok a Cserhát Művész Körnek, az Ősfalköz és a Ver-Deco Alkotó Egyesületnek többek között.
  • Rendszeresen jelennek meg képeim, írásaim a Délibáb folyóiratban és a Nyírségi Gondolatok című újság hasábjain is.
  • Zsűrizett képeim a fiákertől a portrén és az akton át több témában találhatóak.

  

Milyen terveid vannak a művészetek terén? Jól tudom, hogy verseket is írsz?

Terveim között a tanulás, rengeteg tanulás szerepel. Szeretnék sokat és szépet rajzolni, festeni, alkotni. Gyakorolnom kell az ecsetkezelést, a pasztellel való munkát. Nincs elegendő helyem ahhoz, hogy szétpakoljak a kellékekkel. De már készül egy alkotósarok a lakásban…
Néha a festés mellett a mások képei és a sajátjaim hatására, valamint csoportbeli játékos feladatokra verset, mesét is írok.

Szokolay Zoltán költővel

Hogy fér össze életedben az egész napos munka és a szabadon alkotó művész vágya?

Szerencsés helyzetben vagyok, mert a munkám mellett tudok tervezni, szervezni, néha kicsit rajzolni is. Több kiállításom is volt MÁV Művelődési Házakban is. Munkatársaim és főnökeim is ismerik, támogatják az alkotásaimat, törekvéseimet.

Mik a terveid, vágyaid, céljaid?

Szeretnék további technikákat megtanulni és alkalmazni „anyanyelvi” szinten. Megismerni az akril és az olajfestékekben rejlő lehetőséget. Szeretném a képeimet bemutatni az ország minden részén.

Az idei kiállítás-sorozatomat a Szeged-Szőreg Tömörkény István Művelődési Házban kezdem február 4-én 17.00 órai kezdettel. A szervezésben hatalmas segítséget kaptam Szekeres Sándor Gábortól, a Művelődési Ház igazgatójától! A megnyitót színesítő műsortól a büfé szervezésén túl a megnyitó beszéd megtartásáig. Köszönetként az intézménynek adom a névadójukról készült portrét. Mindenkit szeretettel várunk!

Az idei évre már hat konkrét kiállításom van leszervezve. Folyamatosan alkotok, hatalmas igényem van rá.

Tömörkény Istvánról készült portré

Részlet a Valdor Art weblapján Misiről megjelent cikkből:

„Mondhatni teljesen beszippantotta a képek világa, ami nem is csoda. Ha valaki megismerkedik a vizualitás erejével, az alkotás örömével, és az önkifejezésnek ezzel a csodálatos formájával, az általában így szokott járni:). A rajz azóta is kitölti a napjaimat. Vagy rajzolok, vagy képekben gondolkodom, vagy rajz- és festőeszközöket nézegetek, vagy festőállványt barkácsolok vagy…” 

Kedves Misi! Köszönjük az interjút, és a facebook csoport moderálását! Kívánunk szép alkotásokat, sikeres és boldog újévet neked! A kedves olvasóknak pedig ajánljuk, időnként nézzenek körül Gál Mihály képei között blogján és facebook oldalán.  

Köszönöm a lehetőséget!

 

Weninger Erzsébet