Minden ember, nincs kivétel, szívesebben néz fiatalt, szépet, ragyogót, mint öreget. Ez természetes is. (…) Ezért kell az embernek meggazdagodnia minden területen. Ne az legyen az egyetlen rá jellemző dolog, hogy fiatalon csinos volt. (Schubert Éva)

Jelenkorunk ugyanúgy magában hordozza azokat a személyiségeket az élet minden területén, akik majd az évek múlásával példaképpé, legendává válhatnak, mint nagy elődeik. Számtalan nevet lehetne felsorolni a különböző művészeti ágakból. Az mindig nagy öröm, ha valakit még életében méltathatunk.

 

schubert-eva1

 

Schubert Éva 1931. január 19-én született, a napokban ünnepelte 85. születésnapját. Róla is elmondható, hogy színészóriás és legenda. Méltóság sugárzik belőle minden interjú során. Kollégái azt mondták róla, ő a legműveltebb magyar színész. Sokoldalúságára jellemző, hogy a színjátszás mellett színészmesterséget tanít, színdarabot, könyvet és tanulmányokat ír, darabokat fordít, (angolból, németből, franciából,) operát ír és remekül főz. Kedvenc sütije a flódni.

A Kossuth-díjas magyar színésznő mára visszavonultan él. Betegsége évekkel ezelőtt kerekesszékbe kényszerítette, csontritkulása miatt a lakását sem tudja elhagyni. Egy riport során azt kérdezték tőle, hogy a régi színészek miként váltak legendává. A válasza ez volt:
 – Attól, hogy van egy olyan kisugárzása, hogy csak őrá lehet figyelni.
Schubert Éva is ilyen: izgalmas, sokoldalú, művelt, intelligens asszony, aki minden szerepet el tudott játszani.

 

schubert-eva2

Kedvenc sütije a flódni.

Kölcsey Ferenc távoli rokona, egyik ükanyja a költő unokahúga volt. Dédapjának testvére pedig vándorszínész volt, Petőfivel együtt lépett fel Székesfehérvárott. Budapesti polgári családba született, középiskolába a zugligeti Angolkisasszonyokhoz járt. Színházi pályáról nem is álmodott, francia-latin szakos tanárnak készült. Kiválóan beszél németül és megtanult angolul is.

1955-ben szerzett diplomát a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd a Magyar Néphadsereg Színházához szerződött. 1956–57-ben a József Attila Színház, 1957–58-ban a Vidám Színpad, 1958-tól 1978-ig a Vígszínház tagja volt. 1978-tól újból a Vidám Színpad művésznője. 1988-tól a Játékszín szerződtette, 2004-től pedig a soproni Petőfi Színháznál játszott. Több alkalommal rendezett is az utóbbi években. Adjunktus a Zeneművészeti Főiskolán, valamint Gór Nagy Mária színiiskolájának is tanára.

Első férje Zolnay Pál rendező volt, akivel még főiskolás korában házasodtak össze. Második férje Verebes Károly (1920–1987) színész volt. Közös lányuk, Verebes Dóra restaurátor, aki Verebes István féltestvére. Schubert Éva számos játék- és tévéfilmben szerepelt.

schubert-eva3

Ismeri a szandi-mandit? (1969)

Az Abigél Gigus tanárnője, a Szomszédok sorozat Lillácskája is ismerős számunkra.

Számos díjban, elismerésben részesült: Érdemes művész (1984), V. kerület díszpolgára (1999), A Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztje (2001), Prima díj (2007), A 39. Magyar Filmszemle Életműdíja (2008), Pepita Különdíj (2008), Kossuth-díj (2013), Budapest díszpolgára (2013), Pepita Életmű-díj (2013).

A drámától a vígjátékig minden műfajban felejthetetlen alakítást nyújtott. A humor is része életének, hiszen számtalan kabaréjelenetben is láthattuk.

 

 

Csala Zsuzsa – Schubert Éva – Máté Erzsi: A hivatalban

Rajongói a mai napig is csodálatukat, tiszteletüket fejezik ki feléje. Tartás, harmónia, méltóság, egyszerűség, briliáns elme, hatalmas ember, hatalmas színésznő, és még lehetne sorolni a jelzőket.
Boldog születésnapot, művésznő! Számunkra is ünnep ez a nap.

 

 

Lakatos Ilona
Szerkesztette: Weninger Endréné Erzsébet

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások