Ma nem voltam lent kenyérért, mert vártam a postást. Így nekifogtam a zsömlegyártásnak.

 

graham

 

Hozzávalók:

  • 40 dkg Graham liszt (GL 200)
  • 10 dkg Kenyér liszt (BL80)
  • 10 dkg vaj
  • 2,5 dkg élesztő, 2 dl vízben felfuttatva egy kis kanál cukorral
  • 1 tojás

Összedagasztottam a fenti összetevőket, majd sütőpapírral fedett tepsire 15 zsömlét formáztam belőle. Hüvös volt, így 45 fokra állítottam a sütőt, és egy konyharuhával lefedve 40 percig kelesztettem, félidőben mindegyikre két-két vágást  ejtettem.

Majd 200 fokra állítottam a sütőt, és egy kis jénai tálban vizet tettem a sütő aljába. Mikor elérte a 200 fokot, betettem a zsömléket és pirulásig sütöttem, az utolsó percek előtt megkentem vízzel a tetejüket.

Kivéve, konyharuhával és egy másik tepsivel takartam le. Hagytam a saját gőzében kihűlni, így puha maradt.

Hagymás-petrezselymes omlettel fogyasztottuk el.

Már egy ilyen Graham zsömlével is jóllakhatunk.

 

Graham liszt (GL 200): Az elnevezése nem egy konkrét gabona fajtát, hanem egy lisztkeveréket takar. Az graham elnevezés annak az amerikai orvosnak a nevéből ered aki ezt a lisztkeveréket bevezette. Sylvester Graham az egészséges táplálkozás egyik úttörője volt, véleménye szerint a fehér lisztet felválthatná egy olyan keverék amely a gabona héjrészét is tartalmazza.

A Graham liszt abban különbözik a teljes kiőrlésű liszttől, hogy a liszt szemcsemérete nagyobb. A szervezetbe jutva a szénhidrát, mivel nagy szemcseméretű, lassan szívódik fel, illetve ezzel egyidejűleg étkezés után nem alakul ki olyan hamar éhségérzet. Nem mellékes a Graham lisztben található búzacsíra-, ásványianyag-, folsav- és B-vitamin-, továbbá kálium-, kalcium-, foszfor-, magnézium-, cink- és mangántartalom sem. Jobb a tápértéke, mert magasabb a vitamin-, ásványianyag- és rosttartalma.

 

 

Antalffy Yvette

 

 

 

 

 

Hozzászólások