Február végén derül ki, hogyan teljesítettek a budapesti éttermek a 2 Michelin-csillagos séf, Nicola Portinari szerint. A Dining Guide idén már tizenkettedik alkalommal ítéli oda az év legjobb éttermeinek járó elismeréseket, közöttük a legfontosabbat, a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjat.

kieleszazevttermedij

Idén egyedülálló, új bírálati rendszer szerint készül a rangsor, a végső tízes sorrendet ugyanis egy 2 Michelin-csillagos olasz külföldi séf állítja fel.

A többi Magyarországon fellelhető rangsorhoz és kalauzhoz képest ennek köszönhetően a Dining Guide értékelése a legobjektívebb és legszakmaibb. A gálával egyidőben, február 29-én jelenik meg az a kiadvány is, amely a következő évben hasznos kísérője lesz a kulinária kedvelőinek: ez nem más, mint a Volkswagen-Dining Guide Top 100 Étteremkalauz.

Az Év Étterme díjat 2004-es alapítása, és 2005-ben való első kihirdetése óta komoly érdeklődés kíséri. A Dining Guide, mint Magyarország legrégebbi és legmértékadóbb gasztronómiai platformja idén úgy döntött, továbbfejleszti meglévő értékelési rendszerét, így az idei évben komoly változásokra került sor e téren, mind a pontozási rendszer, mind a tesztelők személye változott.

nicolaportinari

Nicola Portinari & Herczeg Zoltán

 

A korábban megszokott 20-as pontrendszert idén 100 pontosra cserélték, ily módon könnyebben és átláthatóbban tudják besorolni az éttermeket. Az értékelés kifejezetten a magyarországi viszonyokhoz igazodik, nem a 3 Michelin-csillagos éttermek színvonalához hasonlítják a teljesítményeket, hanem a hazai kínálat szereplőihez. A legjobb magyar étterem sem kaphat többet 91-92 pontnál, ezáltal teszi őket motiválttá a későbbi fejlődésre is.

A Dining Guide szerkesztősége első körben összeállította a hazai éttermek TOP100-as listáját. Ezeket az éttermeket az év folyamán többször is meglátogatták. Több fordulóban szűkült le a lista arra a TOP20 étteremre, melyeket idén először egy nemzetközi szaktekintély, a La Peca étterem 28 éve Michelin-csillagos olasz séfje, Nicola Portinari is letesztelt. A folyamat végén ő határozza meg, melyik a tíz legjobb étterem. Szintén ő ítéli oda a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme díjat is. A híres séf a nemzetközi sztenderdekhez viszonyítva értékeli a legjobb éttermeket, ezzel segíti a magyar gasztronómia nemzetközi élmezőnybe való integrálódását.

 

„Szerencsére Magyarországon is vannak fiatal séfek, akik már nagyon jó irányban haladnak” – mondta Nicola Portinari a tesztek után. – „Nálunk Olaszországban ez azért sokkal könnyebb, mert nagyon sokféle alapanyagból lehet válogatni, és régi, szinte antik hagyományokhoz is lehet nyúlni a konyhában is. Magyarországon a séfeknek most újra fel kell fedezniük az alapanyagokat, meg kell érteniük, hogy mi mindent használhatnak.”

 

Az idei változások lényegét Herczeg Zoltán gasztronómiai szakértő, a Dining Guide éttermi tesztjeinek vezetője foglalja össze:

 

„Nincs részrehajlás, nincs érdek, nincs személyes szimpátia, hanem tiszta, reális és legfőképpen használható, fogyasztóbarát értékelés van. Azt szeretnénk, hogy amikor az étterembejáró közönség fellapozza a gála napján megjelenő Volkswagen-Dining Guide Top 100 Étteremkalauzt, akkor kiderüljön számára, hol érdemes enni. Ez lesz tehát az első magyar nyelven is hozzáférhető éttermi kalauz, amely a legmagasabb elvárásokat is kielégíti, utat mutat, tanácsot ad és olyan helyre irányítja a vendéget, ahol a pénzéért minőséget, megfelelő alapanyagokból készült kreatív ételeket, ápolt környezetet, intelligens, kulturált kiszolgálást kap.”

 

Február 29-én a Larus Rendezvényközpontban kerül sor a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díj átadására, és másnaptól már elérhető lesz a különleges gonddal készített, hatalmas érdeklődésre számot tartó Volkswagen-Dining Guide Top 100 Étteremkalauz is.

 Forrás: Arteregó Kft.

Hozzászólások