A BMX egy sokak számára ismert kifejezés, azonban kevesen tudják, hogy pontosabban mi húzódik a rövidítés mögött. A BMX-ben a “B”, azaz bike a kerékpárra utal, míg az “M” a motor, a motorkerékpár megfelelője. A kifejezés pedig összességében ezen két eszköz keresztezéséről adhat tanúbizonyságot. Az 1960-as években, mikor a motorversenyzés berobbant, hatalmas népszerűségnek örvendett.

Azonban nem mindenki vehetett részt rajta, korhoz kötött volt a jelentkezés. Ekkor a fiatalabbak, valamint azok, akik nem engedhették meg maguknak, hogy egy motorkerékpárt vásároljanak, kerékpárral kezdték el utánozni a trükköket és egyes mozdulatokat.

bmx

Amiben a BMX egyedisége rejlik

Kreativitásuknak köszönhetően megszületett egy új sportág, amely a mai napig fiatalok és idősebbek kedvenc időtöltése egyaránt. Ma már rengeteg variációja ismert, számos stílus alakult ki, és rengeteg ügyességi gyakorlattal próbálkozhatnak a bátrabbak.

Amennyiben te is szeretnél különböző trükköket elsajátítani, akkor ideje beszerezni a saját BMX-edet, mivel sikerességéhez speciális képességekkel rendelkező bringára van szükséged. Keresd fel a Bicajozz.hu webshopját, ahol megvásárolhatod a számodra legalkalmasabbat. A BMX egyediségére vall a kisebb méretű, 20 vagy 24 colos strapabíró gumi, egysebességes kialakítás és csupán a hátsó fékek megléte.

Amennyiben beszerezted a számodra legideálisabb kerékpárt, akkor el is kezdheted a könnyebb, kezdőknek való trükkök elsajátítását. Ilyen trükk a Titanic, amely során lassú tempóban haladsz előre, majd megállítod a pedálokat úgy, hogy azok egy szintben maradjanak, vízszintesen. Ezt követően dőlj rá a kormányra és tárd ki a két karod oldalra, ahogyan azt a filmben is láttad. Ez a trükk kifejezetten egyszerű, nagyobb technikai tudást nem igényel, de mégis lenyűgözheted vele barátaidat.

Bonyolultabb BMX trükkök

Az első kerék felemelése már egy picit bonyolultabb. Szintén lassú tempóban szükséges tekerned, majd fokozatosan fékezned. Amikor már olyan lassan mész, hogy szinte megállsz, döntsd előre a felső testedet és hirtelen rántsd felfelé a kormány. Ezzel egy időben pedig dőlj hátra. A mozdulat megtartása közben se hagyd abba a tekerést. Ennél a trükknél nagyon fontos a megfelelő egyensúly megtalálása annak érdekében, hogy ne bukj előre vagy ne dőlj túlságosan hátra.

A hátramenet vagy más néven Fakie szintén bonyolultabb az előzőekhez képest, hiszen hátrafele kell majd haladnod. Legegyszerűbb, ha egy 45 fokos rámpán kezded elsajátítani a mozdulatot. A rámpa tetejére érve a fal, amelynek a rámpát támasztottad, visszalök. Majd annyi a dolgod, hogy egyenes vonalban folytatod a hátrafelé tekerést. Mindezen gyakorlatok csak bemelegítésként szolnálnak a nagyobb trükkök végrehajtása előtt. Azonban mindezt szükséges elsajátítanod ahhoz, hogy megteremtsd a megfelelő alapokat.

 

SZPONZORÁLT TARTALOM

 

Hozzászólások