Milyen adattároló készülékek használata számít bevett gyakorlatnak, illetve milyen fő különbséget tudunk megemlíteni közöttük? Pontosan mire is valók az egyes adattároló készülékek? A cikkben ezeket a kérdéseket fogjuk egy kicsit jobban kifejteni, és természetesen meg is válaszolni. Az adattárolás egyes készülékeinek hasznossága és szerepe.

Vagyis részleteiben vizsgáljuk meg az adattárolás biztonságos és körültekintő megvalósítását, amivel elősegíthető a kulcsfontosságú adatok hosszú távú megőrzése.

adattarolas

Mit is nevezünk egész pontosan produktív tárolónak?

Az általános elgondolás alapján a szerverek adatainak, valamint sokszor a szerver-operációs rendszerek telepítéseinek a tárolását sem javasolt a szerverek belső diszkjein megoldani. Ehelyett sokkal inkább javasolt egy speciális céleszközt alkalmazni.

Magyarul a lemezes adattároló, vagy szaknyelven „storage” alkalmazása javasolt. Maga a produktív tároló kifejezés pedig arra az elsődleges tárolóeszközre vonatkozik, amit a szerverek az adataik elhelyezésére, és a memóriába történő visszaolvasásra folyamatos jelleggel használnak.

A produktív tároló kapcsán jogos elvárás, hogy szünet nélkül elérhető legyen az összes szerver számára. Hogyha adott esetben egy-egy lemez, egy tápegység, egy hűtőventilátor vagy mondjuk az egyik kontroller hibás is lesz, az elérhetőség ugyanolyan fontos.

A backup tároló szerepe az adattárolás során

Bizonyos időközönként, egyfajta biztonsági jelleggel a produktív tároló adatairól mentések készülnek a másodlagos tárolóra. Ezt hívják backup tárolónak. Ez szintén egy lemezes tároló, ugyanakkor benne nagyobb méretű és lassabb lemezeket szokás alkalmazni.

Mégpedig azért, mert a szerverek az éles üzemen kívül használják őket, az adatok írása és olvasása pedig jellemzően szekvenciálisan történik. Magáról a backup tárolóról pedig szalagos tárolóra, másnéven kazettákra történik az adatok mentése.

Néhány hasznos tudnivaló még a backup tároló kapcsán

A backup tárolóról azért mentjük le az adatokat egyéb tárolóra, mert bizonyos mentési metódusok használata által gyorsan megtelhet adattal. Emiatt a régebbi mentéseket célszerű az archiválás után eltávolítani a backup adattárolóról.

A másik lényeges tényező az úgynevezett „air gap”. Ez azt jelenti, hogy egy hálózat végigfertőzésére képes zsarolóvírus a kazettás állományokkal szemben hatástalan, hiszen a kazetták és a hálózat között nincs meg az online kapcsolat.

Ezenfelül a kazetták viszonylag kevésbé sérülnek, emiatt a szállításukat sem nehéz megoldani. Egyébként biztonsági cégekre is rá lehet bízni ezeket a kazettákat, akik meg tudják oldani a tűz- és vízbiztos széfben történő elhelyezésüket. Vagyis az archivált adatok elérése akkor is biztosított lehet, hogyha a produktív tároló gyakorlatilag teljesen megsemmisül.

 

SZPONZORÁLT TARTALOM

 

Hozzászólások