Ha néhány évtizeddel ezelőtt egy baráti beszélgetés közben szóba hoztuk volna a ketogén diétát, valószínűleg a legtöbben kikerekedett szemekkel néztek volna ránk, mert még sosem hallottak róla. Ugyan az étrend az 1800-as évek óta ismert, csak az elmúlt 5-10 évben kezdett el elterjedni. Ma viszont már a fogyókúrázók körében az egyik legnépszerűbb választás ez a diéta.

a dieta

Nagyot fordult a világ alig néhány év alatt. A ketogén diéta az egyik legkevésbé ismert fogyókúrázási módszerből a legelterjedtebbé nőtte ki magát 2020-ra. Ez egy rendkívül alacsony szénhidrátbevitelen alapuló étrend, ahol a zsírok fogyasztása nagy mennyiségben engedélyezett.

A ketogén diéta ereje valójában abban rejlik, hogy újraprogramozza az anyagcserénket, és mozgósítja a raktározott zsírokat. A ketózis folyamata által pedig zsírégető üzemmódba kapcsolja a szervezetet.

Jogosan merül fel a kérdés az olvasókban: de mi az a ketózis? Amikor a szénhidrátbevitelt jelentősen lecsökkentjük, a szervezetünk szénhidrát-raktárai valósággal kiürülnek néhány óra alatt, és nincs megfelelő mennyiségű a vércukorszint fenntartásához. Ezáltal a cukor szállításáért felelős inzulin helyett egy glukagon nevű zsírbontó hormon választódik ki, ami ketontestekké alakul, és az energiaszintjük rögtön helyrebillen.

És miért jó ez nekünk? Egyrészt nagyon hatékonyan segíti elő a fogyást, ráadásul anélkül, hogy folyamatos éhségérzetünk lenne. Nem jelentkezik hirtelen fellépő tápanyaghiány, ezáltal a nassolást is könnyebb megállni. Mindeközben ugyanakkor az energiaellátásunk nemhogy biztosított, de minden korábbinál magasabb lesz. A ketogén diétát alkalmazók körében szinte azonnal javul a fizikai és a szellemi teljesítőképesség egyaránt.

a dieta

Felsorolhatatlan pozitív hatása van

Goldsmith Linda két évvel ezelőtt egy kihíváson keresztül próbálta ki először a ketogén diétát. Egyik barátja azzal kereste meg,  hogy induljanak Amerikában egy fogyókúrázó versenyen. Az a csapat nyer, aki a legtöbbet tudja leadni összességében egy hónap alatt. A ma 36 éves nőnek vesztenivalója nem volt. Ugyanakkor érzett magában motivációt, mert már nem volt elégedett a testével.

„Elképesztően jó lett a közérzetem a ketogén diéta jóvoltából, de az átállás rendkívüli kitartást igénylő feladat volt. A cukrot, a szénhidrátot nehéz letenni úgy, hogy minden utcasarkon péksüteményeket és pizzázókat lát az ember. De szerettem volna változtatni, és ebben a csapatszellem is közrejátszott. Egymásért dolgoztunk, az eredmény pedig magáért beszélt” – mesélte a Svájcban fodrászként dolgozó Goldsmith Linda.

Mint mondta, a koronavírus-járvány miatt az emberek többsége szedett fel magára súlyfelesleget a tavaszi első hullám óta. Ettől jelentős részük szeretne is mielőbb megszabadulni. Úgy fogalmazott, a ketogén diéta mostanra annyival vált könnyebbé, hogy kifejlesztettek egy port, melynek köszönhetően azonnal elmúlik a szénhidrát utáni sóvárgás, és elkezdődik a ketózis folyamata.

a dieta

„Szerettem volna kipróbálni, és nem ámítás, ezúttal tényleg sokkal egyszerűbben zajlott a folyamat. A Facebook-oldalamon videóban mutattam be, mi az, amit nem szeretek magamon, és min szeretnék változtatni. Nagyon jó visszajelzéseket kaptam, sokan csatlakoztak hozzám. A ketogén diéta hihetetlenül látványos eredményt tud produkálni minimális és drasztikus elhízás esetén is, ezért bárki belevághat” – mondta.

Goldsmith Linda elárulta: ahhoz, hogy valakinek tényleg szép legyen a teste, le kell mondania az élvezeti cikkekről, ez másként nem működik. Egészségesen kell élni, és jó minőségű élelmiszereket kell fogyasztani.

„A ketogén diétának hála a testem megváltozott, tele vagyok energiával. Úgy lettem sportos, hogy nem is sportolok. A tűrőképességem az egekben van, már nem esik nehezemre reggelente kikelni az ágyból. Felsorolhatatlan előnye van ennek az étrendnek. Mindenkinek csak javasolni tudom, hogy legalább egyszer próbálja ki” – magyarázta.

Goldsmith Linda hozzátette, hogy Facebook-oldalán szívesen ad tanácsot minden érdeklődőnek a diéta kapcsán.

 

Langmár Kommunikáció

SZPONZORÁLT TARTALOM

 

Hozzászólások