A gyűjtemény tulajdonosa kénytelen volt megválni a festményektől, hogy adósságait törleszteni tudja és megmenthesse a családi kúriát. Egy kiállítás erejéig a műalkotások ismét Houghton Hallban, Walpole egykori kastélyában tekinthetők meg, miután a szentpétervári Ermitázs hajlandó volt azokat kölcsönadni. Egy évbe telt, mire sikerült megegyezni a festmények Norfolkba szállításáról. 

A Houghton Revisited („Újra Houghtonban”) című kiállítás a 18. század egyik leghíresebb európai képzőművészeti gyűjteményébe enged betekintést. A több mint 70 műalkotás között Van Dyck, Rembrandt, Poussin, Albani, Rubens, Velazquez és Murillo műveit csodálhatjuk meg az angol, francia, itáliai, flamand és spanyol iskola más jeles képviselőivel együtt.

Anthony van Dyck: Sir Thomas Wharton portréja (1639)

“Annyira hozzászoktunk, hogy a műalkotásokat galériákban és
múzeumokban láthatjuk, hogy már el is felejtettük, hogy eredeti
rendeltetésük szerint ezek a festmények fényűző családi otthonokat díszítettek” – fogalmazott a kiállítás kurátora, Thierry More.

Houghton Hall ma Sir Robert Walpole egyenes ági leszármazottjának, Cholmondeley hetedik őrgrófjának az otthona. Az épület egyike az ország legszebb, Palladio stílusában épített házainak. A kastélyt úgy építették meg, hogy megfelelő környezetet biztosíthasson Walpole különleges festménygyűjteményének. A William Kent által tervezett csodálatos belső terek és a berendezés sértetlenek maradtak. A nemrég nyílt kiállítás idejére a festmények visszakerültek eredeti helyükre, visszaadva a több mint 200 évvel ezelőtti főnemesi élet hangulatát.

Forrás:www.bbc.co.uk

2013. május 24.

Hozzászólások