Március 7-én, szombaton tartja somogyi tematikus napját a Hagyományok Háza. Az egész napos program keretében bemutatják Somogyország sokszínű népi kultúráját. Lesz többek között fafaragás, tojásfestés, viseletkiállítás és gasztronómiai bemutató, fellép a Bahorka Társulat, valamint bemutatkozik a Karádi Hagyományőrző Hímzőkör Egyesület is. Barangolhatunk Somogyországban.

Somogy megye, vagy legrégebbi tájnevén Somogyország néprajzi képe változatos és összetett. A Balaton és a Dráva között elterülő nagy kiterjedésű megye jellegzetes kisebb tájakra oszlik. A Kapos vonalától délre fekszik Belső-Somogy, északra pedig Külső-Somogy. A két tájat az egykori mocsaras Kapos-völgy, a Vízmente választja el. Nevezetes kistáj Somogyországban például a Nagyberek és Zselic. Szokásait, hagyományait tekintve is különleges, sokszínű tájegység.

A somogyi női viselet jellegzetessége a vizitke, ami egy szélesen lefelé bővülő hímzett vagy egyszínű blúz. A szoknyák általában színes brokátból vagy selyemből készültek, ehhez fekete vagy sötétkék ráncolt kötényt kötöttek. Lábbelinek magasított sarkú fekete vagy sötétkék szalagos bársonycipőket viseltek, és olyan bőrcipőt, amit színes fonallal, virágmintákkal cifráztak.

A viseleteken kívül Somogyország teljes néprajzi kultúráját igyekszik majd megeleveníteni március 7-én a Hagyományok Háza a “tematikus rendezvénysorozat” keretein belül, ahol minden alkalommal egy-egy tájegység népi kultúrájának széles körű bemutatása a cél.

A viseletkiállítás és a tájegységi jellemzők bemutatása mellett napközben fafaragó és hímestojás festő foglalkozások lesznek. Antal Andrea, a somogyi ízek ismerője tart majd gasztronómiai bemutatót és kóstolót, valamint a Bahorka társulat hagyomány-kvízzel egybekötött műsorával és a somogyi táncanyag megismertetését célzó Etnomozival is várják az érdeklődőket.

A Karádi Hagyományőrző Hímzőkör Egyesület karádi mintás színezőkkel, kirakós játékokkal várja majd a kicsiket, a nagyobbaknak pedig hímzésbemutatóval és foglalkozással készülnek, valamint egy kiállítás ad ízelítőt a karádi asszonyok különleges hímzéseiből.

Az Utazz velünk Somogyországba című műsorban a somogyi tájegység énekeit, táncait és hangszereit Horváth Tibor, a Somogy Táncegyüttes táncosa, Czigány Tamás „Csárli”, Husi Gyula, Hetényi Milán és Dóra Áron fogja bemutatni. 19 órától Fábián Éva koncertjét láthatják az érdeklődők, melynek keretében a somogyi ének és muzsika is nagy szerepet kap majd. Este tánctanítás és hajnalig tartó táncház lesz.

 A Hagyományok Háza honlapján itt  olvashat a Somogyi Nap programról.

Részletes program:

12:00-18:30-ig: Bölcsőtől a koporsóig somogyi viselet kiállítás a Halmos Béla-Karsai Zsigmond termekben

13:00-18:00: Fafaragás Gosztonyi Zoltánnal – fa, csont és szarufaragó, Népművészet Mestere, népi iparművész – a bőrműves műhelyben. Tojásfestés Balogh Ildikóval – hímestojás festő, Népművészet Ifjú Mestere, népi iparművész – és Galabár Zoltánnal – hímestojás festő – a kosárfonó műhelyben

13:00-18:30: A Karádi Hagyományőrző Hímzőkör Egyesület interaktív kézműves foglalkozása és kiállítása a Borbély Jolán teremben

13:00-16:00: Utazz velünk Somogyországba – bemutató a somogyi éneklésről, táncról, hangszerekről; gasztronómiai bemutató és kóstoló – többek között Antal Andreával, valamint Horváth Tiborral és családjával

16:00-18:00: Bahorka Társulat műsora 3 felvonásban, melynek szüneteiben „hagyomány-kvízt” tart Farkas László ’Berci’

19:00-19:30: Etnomozi – a somogyi tánckurzus záró alkalma előtt a somogyi táncanyag közös megismerése

19:00-21:00 Tánctanítás

21:00-02:00 Táncház Salamon Beával és zenekarával, valamint a Zagyva Bandával. A táncházban fél órás bemutatót tart Somogy jellegzetes táncaiból Szabó Szilárd, Szabó Rubinka, Szabó Zsolt, Nemes Szilvia, Karé Árpád-Borbély Beatrix, valamint Ifj. Zsuráfszky Zoltán és Zsuráfszkyné Szabó Judit. Megszólalnak a Somogyországban ismert táncegység sajátos hangszerei is Bese Botond, Juhász Kitti és Császár Dominik közreműködésével.

19:00 Fábián Éva koncertje a színházteremben

(A Hagyományok Háza egy korábbi rendezvényéről  itt adtunk hírt olvasóinknak.)

Forrás: Hagyományok Háza

 

 

Hozzászólások