A magyar kultúra napja előestéjén, január 21-én 18 órakor – A páva tündöklő színei 2012–2018 – címmel nyílik fotókiállítás a Hagyományok Háza újonnan megnyílt Maácz László Galériájában.

 

 

Váradi Levente és Farkas József képei a 2012 és 2018 között a Duna Televízióban bemutatott Fölszállott a páva tehetségkutató felejthetetlen pillanatait elevenítik fel, és betekintést adnak a 2012 és 2018 között zajló verseny kulisszái mögé is. A kiállítást a Fölszállott a páva tehetségkutató egyik műsorvezetője, Novák Péter nyitja meg, az eseményen közreműködik és 21 órától táncházat is tart a Fokos Zenekar.

2019. január 21., 18.00
Hagyományok Háza színházterme (1011 Budapest, Corvin tér 8.)

A Gondolatok táncban és versben című táncszínházi előadás a többszörösen kitüntetett és elismert táncművész és koreográfus páros, Rémi Tünde és Appelshoffer János első önálló, egész estés műsora. Az alkotópáros Gondolatok táncban és versben című táncszínházi előadása a tánc, zene és költészet hármas egységére épül, a legfontosabb emberi érzéseket mutatja be. A szerzők táncukkal mesélnek a magyar történelem zivataros és sorsfordító eseményeiről, megmutatva az egyéni sorstragédiákat és boldogságokat. A megkapó, hol lírai, hol szenvedéllyel teli táncokat a magyar irodalom legmeghatározóbb költőinek egy-egy verse egészíti ki László Zsolt, a Radnóti Színház Jászai Mari-díjas színművészének interpretációjában. A zenei kíséretről a Liszt Ferenc-díjas kiváló dzsesszzenész, Dresch Mihály és az Ötödik évszak nevű formáció gondoskodik ifj. Csoóri Sándor vezetésével.

2019. január 22., 16.00
Magyar Népi Iparművészeti Múzeum

Január 22-én 16 órakor nyílik az idén 75 éves Gaál János bútorfestő jubileumi kiállítása a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban. Gaál János 33 évet töltött a Néprajzi Múzeumban restaurátoraként a magyar kultúra még megmaradt tárgyi emlékeinek helyreállításával, gyakran megmentésével. A múzeum bútorgyűjteményének és egyházi gyűjteményének relikviái mellett többek között katolikus és református templomok, valamint a Pannonhalmi Apátság és a sárospataki Rákóczi-vár berendezését is restaurálta. Műtárgyakat konzervált és rekonstrukciókat készített, a szívéhez közel került tárgyak pedig alkotásra késztették. Gaál János legkedvesebb műfaja a díszítőfestészet.

A kiállítást megnyitja dr. Vargyas Gábor néprajzkutató, az MTA Néprajzi Kutatóintézetének tudományos tanácsadója, egyetemi tanár. A kiállítás 2019. március 9-ig, keddtől szombatig 10–18 óra között tekinthető meg.

Forrás: Hagyományok Háza

 

 

Hozzászólások