A világ leghíresebb festményét, a Mona Lisát az egyik alkalmazottnak sikerült ellopnia a Louvre-ból.

Leonardo da Vinci mesterművét, a Mona Lisát és annak híres mosolyát mindig is legendák és találgatások övezték: a legkülönbözőbb teóriák születtek azzal kapcsolatban, hogy kit is ábrázol a kép. A legvalószínűbb, hogy del Giocondo feleségét, Lisát ábrázolja, de sokan úgy tartják, hogy Da Vinci saját magáról mintázta a nőalakot.

Akárhogy is van, annyi bizonyos, hogy egy valakinek sikerült véghezvinnie, hogy elrabolja a híres festményt. Igaz, hogy mindez a technika és a modern riasztóberendezések kora előtt történt, így Vincenzo Peruggia-nak 101 évvel ezelőtt lényegesen könnyebb dolga volt, mintha most próbálkozna a bűnténnyel. A múzeumi alkalmazott a köpenye alatt csempészte ki a képet, és az jó ideig nem is került elő. Csak két évvel később, 1913-ban bukkantak a nyomára, mikor Peruggia tárgyalásokat kezdett az eladásáról a firenzei Uffizi képtár igazgatójával, aki azonban feljelentette őt.

A Mona Lisa így szerencsére visszakerült Párizsba, és azóta is ott lóg a Louvre falán. Évente körülbelül hat millióan látogatják a múzeumot, akik közül gyakorlatilag mindenki megtekinti a képet is.

Hozzászólások