Ferenc József Sissyvel kötött házasságának negyedik évében, 1858. augusztus 21-én született meg a császári pár egyetlen fia, Rudolf. A trónörökös fiatal korától kezdve a korabeli férfiszépség ideáljának számított, ezért nem meglepő, hogy számos házasságon kívüli kapcsolatba bonyolódott. Az egyik viszony azonban 1889. január 31-én tragédiába torkollott, amikor mindmáig tisztázatlan körülmények között elhunyt a trónörökös és szeretője,Vetsera Mária bárónő a mayerlingi vadászkastélyban.

A kortársak szerint öngyilkosságot követett el az ifjú szerelmespár, de sokan politikai célzatú gyilkosságról is suttogtak. Ismereteink szerint Rudolf trónra lépése esetén lazított volna a Német Császársághoz fűződő kapcsolatokon, és Franciaországhoz közeledett volna, ami súlyosan fenyegette volna a németek kontinentális pozícióit.

Az öngyilkosság tényének cáfolatát láthatjuk abban a körülményben is, hogy a Vatikán Ferenc József kérését követően rendkívül gyorsan feloldotta az öngyilkosok egyházi temetésének tiltását.

Ha Rudolf trónörökös életben maradt volna, valószínűleg szakított volna apja konzervatív belpolitikájával, és nyitottabb külpolitikát folytatott volna a nyugati hatalmak felé.

 

 

 

 

 

Schramek László

Hozzászólások