Az egészséges hajkorona vastag szálú, dús, természetes göndörséggel rendelkezik, színe a szem színével harmonikus, vagyis az ilyen ember látványa élvezetet nyújt. Az egészséges, szép színű hajjal nem sok tennivaló van, időnként levágni az alját, hetente egyszer kétszeres sampon bekenéssel, bőséges zuhannyal hajat mosni, majd bebalzsamozni, hogy szép fénye legyen. Esténként érdemes kefével a hajhagymákat felélénkíteni, átkefélni az egész fejbőrt.

Akiknek nem szép a hajszínük, otthoni vagy fodrásznál végzett bemosással könnyen változtathatnak rajta tetszésük szerint. A szőkítéssel kell vigyázni! A szőkítés során a hajszálak természetes pigmentjét kémiai anyagokkal halványítják. Egy kicsit károsítja a hajat, bár a mai festékek már nem olyan agresszívek, mint a régiek voltak. Ennek ellenére a gyakori szőkítés törékennyé teszi a szálakat, ezért lehetőleg csak a haj tövét szabad újra és újra kezelni. A festék gondos eltávolítása, kimosása alapvetően fontos, de hajkímélő samponok használata ugyancsak ajánlott. A született szőkék haja vékonyabb, mint a barnáké és a fekete hajúaké, ezért ha barna vagy fekete hajú szőkít, még lombosabb hajkorona várható, mely hajlamos a töredezettségre.

A haj betegségei, mint a hajzsírosodás, korpásodás, könnyen kezelhetők megfelelő sampon használatával. Elő lehet venni nagymama receptjeit, ki lehet próbálni a fejbőr pakolásokat. A zsíros haj a fokozott faggyúműködés következménye. Rémes dolog, mert amellett, hogy ápolatlan külsőt kölcsönöz, az ember megelégeli a gyakori, mégis eredménytelennek tűnő hajmosást.

Néhány tanács a zsíros hajúaknak, hogyan mossanak hajat: Semmiképp se túl meleg vízzel, mert az fokozza a faggyúmirigyek működését. Samponozza be a haját kétszer, és 5-5 percig hagyja rajta öblítés előtt! Ne használjon túl sok sampont, és ne dörzsölje erősen a fejbőrbe! Az utolsó öblítést végezze langyos, hűvös vízzel, így elzárja a faggyúmirigyek kijáratát. Tévhit, hogy a sűrű hajmosás növeli a faggyútermelést. Válasszon áttetsző samponokat, mert ezekben kevesebb a ragacsos anyag! A legjobb, ha a faggyúmirigy működésének csökkentésére zsírosodás elleni, alacsony olaj- és szilikontartalmú gyógysamponokat használ, mint a csalán-, a rozmaring-, a zsurló-, a bojtorjángyökér- és a zsályasampon.

A korpásodást véglegesen megszüntetni nem lehet, mert a korpásodás hátterében genetikai tényezők is állnak. Bár a gombák szaporodását gátolhatjuk, véglegesen nem lehet őket kiirtani, mert hasonlóan a bélflórában élő baktériumokhoz, ezek a gombák a normál hajas fejbőr állandó szereplői. Az egészséges fejbőr háromhetenként újul meg, és a leváló hámsejtek láthatatlanul kicsik. Korpásodás esetén a hajas fejbőrön gyulladás alakul ki, amely meggyorsítja a fejbőr felső hámrétegének leválását, így szemmel láthatóvá válik a fejbőrön, illetve a hajszálak tövén a korpának nevezett levált szaruréteg.

A korpás fejbőr nagyon gyakran viszket, emellett a ruhára hulló korpa látványa is sokszor zavarja az embert. A száraz korpásodás esetén fontos, hogy két hajmosás között legalább három nap teljen el, mert a bőr természetes védelmét a samponnal gyengítjük, és 48 óra alatt áll helyre az eredeti állapota. A zsíros korpa, mely olyan, mint a csecsemőknél a koszmó, olajjal távolítható el a fejbőrről.

Minden hajmosáskor masszírozza a fejbőrét ujjbegyével, körkörös mozdulatokkal, 3-5 percen keresztül! Ennek hatására javul a hajhagymák vérellátása, gyorsabban távoznak a káros anyagcseretermékek, sőt gyorsul a haj növekedése is.

Hajhullás esetén nemcsak a vérképet kell megnézetni – esetleg vashiány lehet a háttérben -, a hajat is kell kezelni. Bevált hajnövesztő a Plogosam hab vagy a Panthenol spray, amelyekkel hajmosás előtt kell bekenni a teljes fejbőrt, s rajta hagyni fél óráig.

Az egészséges haj a szépséget kiemeli, növeli önértékelésünket, látványa elragadtatásra ingerli a másik nemet. A férfiaknak is annyira fontos a hajápolás, akár a hölgyeknek, rájuk is vonatkoznak a hajápolási útmutatók, segítségek.

Kohut Katalin (Az írás a Montázsmagazin Cikkíró pályázatára érkezett)
2013. május 24.


Hozzászólások