2015. szeptember 24-én „Semmelweis ikon” címmel nyílt kiállítás a berlini Magyar Nagykövetségen, amely 2015. október 1-jétől a Berlini Charité Orvostörténeti Múzeumban tekinthető meg egy hónapon át.

semmelweis_alairassal

A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum korábbi hasonló címen bemutatott kiállítása alapján elkészített anyag a világ leghíresebb orvosai között számon tartott Semmelweis Ignác alakját és felfedezését idézi fel, bemutatja, hogyan változott Semmelweis értékelése az elmúlt másfél száz évben.

A kiállítás nemcsak a tudománytörténet oldaláról vizsgálja a híres magyar orvos munkásságát: a hangsúly Semmelweis kultuszának bemutatására került. A Semmelweis-ábrázolások, a róla készült dokumentum-, és játékfilmek jellegzetes képkockáinak, valamint a 19-20. századi visszaemlékezések, a történeti és népszerűsítő irodalom legjellemzőbb textusainak prezentálása egy tragikus ember életét elevenítik fel. A kiállítás azokat a kérdéseket is megfogalmazza, hogy hogyan bontakozott ki Semmelweis életének tragikuma, s mennyiben és miként voltak felelősek érte kortársai vagy éppen ő maga.

A Blahák Eszter és Varga Benedek által megalkotott roll-up kiállítás a New York-i ENSZ székház, majd a koppenhágai WHO központ után 2015. szeptember 24-től Berlinben is látható.  A német nyelven bemutatkozó tárlat 2015. október 1-jéig a berlini Magyar Nagykövetségen, majd 2015. október 30-ig a Berlini Charité Orvostörténeti Múzeumban tekinthető meg.  A vándorkiállítás a Kutatók Éjszakája alkalmából, 2015. szeptember 25-én nyílt meg a NET Aulában. A tíz panelból álló, angol nyelvű szövegmagyarázattal ellátott tárlat jelenleg Pozsonyban is látható.

Hozzászólások