A historikus táncokat magas szinten művelő Garabonciás Gyermekegyüttes Aranyos Ágota tánc- és drámapedagógus valamint Tarcsa Zoltán pantomim művész vezetésével közös előadást hoz létre a IX. kerületi Friss utcai Általános Iskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Diákotthon és Gyermekotthon lakóival.


A MOL Új Európa Alapítványának támogatásával megvalósult program keretében a fogyatékkal élő és egészséges gyermekek a tánc és a pantomim művészet segítségével tanulhattak az egymás iránti toleranciáról, az odafigyelésről és egymás elfogadásáról. Az október óta tartó közös munka gyümölcse május 23-án 15 órakor lesz látható először színpadon a Ferencvárosi Művelődési Központ Színháztermében. Az “Óramesék” című zenés-táncos előadással zárul a Garabonciás Gyermekegyüttes és a IX. kerületi Friss utcai Általános Iskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Diákotthon és Gyermekotthon közös integrációs, élményterápiás projektje.

A Garabonciás Alapítvány által koordinált “Alkossunk Együtt” elnevezésű program kettős céllal jött létre: egyrészt a mozgás örömén keresztül szeretné fejleszteni a fogyatékkal élő gyermekek személyiségét, másrészt az egészséges gyermekekkel közösen megtartott foglalkozások által kívánja elősegíteni a társadalmi szolidaritás, a fogyatékkal élők integrációjának megvalósulását.


A Garabonciás Együttes 1988-ban alakult. Tagjai iskolások, akik szívesen tanulmányozzák, tanulják régmúlt korok táncait, muzsikáját, játékait. A tanultakból műsor kerekedik. Múzeumok, művelődési házak gyermekrendezvényein, történelmi emlékezések műsorában, gyakran a televízió képernyőjén láthatók, külföldön is sikeresen mutatják be műsorukat. Történelmi játékaikban a felidézett kor hétköznapjai és ünnepi eseményei jelennek meg, táncos-pantomimes feldolgozásban, korhű viseletben, korabeli zenével. Műsoraik után gyakran tanítanak meg a közönségnek egy reneszánsz, barokk táncot, vagy korabeli játékokat játszanak velük. Próbáikon művészeti alapképzésben részesülnek, színpadi gyakorlatot szereznek, egyedülálló módon megismerik műsoraik művelődéstörténeti “hátterét”. Az új műsorokra alkotó táborban készülnek fel.


Az október óta tartó program során a fogyatékkal élő gyermekek heti rendszerességgel mozgásterápiás foglalkozásokon ismerték meg a különböző korok táncait Aranyos Ágota tánc-és drámapedagógus, illetve a pantomim művészet alapelemeit Tarcsa Zoltán pantomim művész és egykor tanítványai vezetésével. A programhoz kapcsolódó vizuálterápiás foglalkozások Tóth Dóra gyógypedagógus és vizuálterapeuta irányításával valósultak meg. Márciustól a program második szakaszában már a Garabonciás Gyermekegyüttes tagjai is bekapcsolódtak a foglalkozásokba, és ebből a közös munkából született meg a programot lezáró Óramesék című előadás.

Az előadás ötletét Haydn egyik gyűjteményében található “Órazenék” adták. A zenélő órák különböző történelmi korokat megjelenítő figuráinak mozdulatlansága mindenkit elgondolkodtat: ha életre kelnének, vajon miről mesélnének? A megelevenedő figurák egy-egy népszerű muzsikára táncolnak, játszanak, mesélnek. A tizenkét történet szereplői azokat az érzéseket jelenítik meg, melyek minden ember életét mozgatják. Ebben nincs különbség fogyatékkal élők és a többi ember között.


A fogyatékkal élő gyermekek helyzete igen sajátos. Sajnos ritkán kerülnek olyan helyzetbe, hogy egészséges társaikkal együtt hozzanak létre közös produkciót. A közös alkotás megélése, sikere, örömteli és kudarcoktól mentes pillanatai nemcsak számukra, hanem ép társaik számára is meghatározó élményt jelentenek. A közös munka mindkét oldalról csökkenti az elzárkózás, a kívül rekedés, illetve a kirekesztés veszélyét és növeli a napjainkban egyre fontosabbá váló társadalmi szolidaritást.

Az előadás végén a néző gyermekeket is meginvitáljuk egy közös táncolásra, a programot is kísérő Tabulatúra és Musica Profana régizene együttes muzsikájára, hogy ők is részesei legyenek az együttlét élményének.

Forrás: Fonó Budai Zeneház

2014. május 8.

Hozzászólások