Az idén 10. alkalommal megrendezett Európai Múzeumok Éjszakája eseménysorozathoz kapcsolódva, a korábbi hagyományoknak megfelelően a Szépművészeti Múzeum hajnalig tartó mulatságot rendez, amely keretében megidézi az ezerarcú Párizs hangulatát.
Az április 30-tól megtekinthető Toulouse-Lautrec világa című kiállítás által inspirált esten tárlatvezetésekkel és különleges programokkal várjuk a látogatókat.
A dívák világát Zséda fellépése eleveníti meg, aki egy egész estés koncertet ad A zongorista és én címmel, a párizsi kifutók világát pedig a Manier Haute Couture Szalon  [a]symmetric című divatperformansza idézi meg. Az este folyamán a hölgyek kalapot és fejdíszt, az urak cilindert és csokornyakkendőt készíthetnek a Múzeumban.

A francia gasztronómiai bemutatókon túl egy igazán autentikus francia játékban, a pétanque-ban is kipróbálhatják magukat a vállalkozó szelleműek a Múzeum Ión udvarán, a Barokk Csarnokban berendezett bohém montmartre-i hangulatú kávéházban pedig kocka- és kártyajátékok mellett macaron-sarok és tangóharmonikás várja a közönséget.
Ugyanitt találkozhatnak a látogatók a Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál francia díszvendégével, a képregényrajzoló és blogger Boulet-val, aki interaktív képregény-rajzoló kalandra invitálja az érdeklődőket.Zólyomi Zsolt, az egyetlen magyar „orr”, avagy parfümőr illatokkal kalauzolja végig látogatóinkat a Toulouse-Lautrec világa kiállításunkon.
Egy pezsgő párizsi éjszaka nem múlhat el táncos parti nélkül: DJ Starsky Sound franciás partizenékkel szórakoztatja majd hajnalig a résztvevőket. A megpihenni vágyók a Ión Piramisban francia filmeket tekinthetnek meg.

Részletes program a múzeum honlapján olvasható. Jegyek vásárolhatóak a múzeum pénztárában illetve a www.jegymester.hu oldalon.

Forrás: Szépművészeti Múzeum

2014. május 8.

Hozzászólások