A koronavírus-járvány miatt szinte az összes nagy élelmiszerlánc házhoz szállítási szolgáltatása akadozik ezekben a napokban: a túlterhelés miatt leálltak, vagy csak hetekkel későbbre tudnak időpontot kínálni. Az egyik magyar pékség most az önkéntes segítő szervezetekkel összefogva egyszerű, ízletes, megfizethető és főleg biztonságos cipó-kalács egységcsomagokat visz házhoz.

Karanténkalács néven „érintésmentes” péksütemény-házhozszállítást indít a budapesti A table! pékség. A kezdeményezés révén a koronavírus-járványban különösen veszélyeztetett emberek – idősek, betegek, kötelező vagy önkéntes karanténban tartózkodók – jutnak friss hazai pékáruhoz biztonságos körülmények között, önkéntesek segítségével.

A Karanténkalács kínálata az elképzelhető legegyszerűbb: 500 vagy 1000 forint ellenében puha cipót és fonott kalácsot tartalmazó félkilós vagy kilós egységcsomagokat lehet rendelni összesen négyféle összeállításban a karantenkalacs.hu weboldalon vagy az önkéntes csoportok diszpécserénél telefonon. A 16.00 óráig leadott rendeléseket az önkéntesek másnap délelőtt címre szállítják.

Édesanyámat győzködve vált világossá, hogy muszáj valamit tenni. Az idősek rutinjain nehéz változtatni, de most nincs mese, nem szabad csak úgy leugrani a boltba” – mondja a kezdeményezés elindítója, Hajdu Péter. A békeidőben ínyenc francia péksüteményeiről ismert A table! alapító tulajdonosa szerint kötelességünk vigyázni a leginkább veszélyeztetettekre.  „Az egyetlen megoldás a személyes érintkezések minimumra szorítása. A péksütemények biztonságos házhoz szállítása ezt szolgálja” – mondja Hajdu Péter.

Az egységcsomagok az A table! üzemében készülnek, ahol a cég szigorú személyi higiénés intézkedéseket vezetett be. A szállítók és az önkéntes futárok is pontos protokoll szerint járnak el, erre egyébként az ő védelmükben is szükség van. Az eljárásrend, ami higiénikus szakember bevonásával készült, olyan részletkérdésekre is kiterjed, mint hogy hol szabad a csomagot megfognia a futárnak, és hol az átvevőnek. A csomagok nem véletlenül kerülnek 500 vagy 1000 forintba: aki nem fizet előre, attól azt kérik, pontos összeget adjon a kézbesítést végző önkéntesnek.

A kezdeményezés bővülni kíván: elérhetőségein várja azoknak a budapesti és főleg vidéki péküzemeknek a jelentkezését, amelyek a megosztott gyártási-szállítási protokoll alapján maguk is beszállnának a cipók és kalácsok gyártásába, továbbá olyan önkéntes csoportok jelentkezését is, amelyek újabb területeken oldanák meg a kiszállítást.

Hajdu Péter szerint a csatlakozó pékségek csak minimális megtérülést remélhetnek az akciótól. „A Karanténkalácsból származó bevételek a veszteségek csökkentéséhez, a nehéz időszak átvészeléséhez, a munkahelyek megőrzéséhez járulhatnak hozzá, ami persze nem kis dolog ezekben az időkben” – állítja a pékek akciójának szervezője.

Az „érintésmentesség” azt jelenti, hogy a házhoz szállítást végző önkéntes futárok
a) csak 50 év alatti, egészséges (megfázásos vagy légúti betegségtünetekkel nem rendelkező) emberek lehetnek, akik az elmúlt 14 napban nem jártak külföldön;
b) minden csomagfelvétel előtt kézfertőtlenítést, de legalább alapos szappanos kézmosást végeznek;
c) kerülnek minden kézkontaktust egymással, a gyártóval és a megrendelővel;
d) a szállított árut csak az engedélyezett pontokon érintik.

A Karanténkalács egységcsomagjai esetében például a futárok mindig a csomag alját fogják, a zacskó szája az átvevő számára van fenntartva a kicsomagoláshoz. A futár a lakásba nem léphet be, az átadáskor FFP2, FFP3 respirátort, de legalább sebészi szálmaszkot visel. Bár a honlapon később lesz lehetőség az előre történő fizetésre, várható, hogy az idősebb korosztály inkább készpénzzel fizet. A kiszámolt összeget tilos kézbe adni: egyszerűen be kell dobni a futár dobozába. A nyugtát a csomagok már eleve tartalmazzák.