Idén negyedik alkalommal került sor a Toll és Ecset Alapítvány és a Bács-Kiskun Megyei Költők és Írók Baráti Köre által szervezett Versmondó Versenyre, melyet 50 éven felüli versmondók részére hirdettek meg.

 

kozonseg

 

2016. szeptember 24-én 10.30-kor kezdődött a rendezvény a kecskeméti Cifrapalota Pávás termében, ahová a versenyzőkön kívül szép számú hallgatóság is összegyűlt.

Mák Kornél, Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere nyitotta meg a Városi Támogatási Program által támogatott rendezvényt.

 

kornel

Mák Kornél, Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere

„Már negyedik éve nekem jut az a megtiszteltetés, hogy megnyithatom a Toll és Ecset Alapítvány és a Bács-Kiskun Megyei Költők és Írók Baráti Köre Versmondó versenyét. Külön öröm számomra, hogy itt, a Cifrapalota Pávás termében ilyen sokan összegyűltünk, és hogy a költészet, a versek, az irodalom szeretete az, ami összehoz bennünket” – mondta az alpolgármester.

 

benedek1

K. Szabó Benedek Aranykoszorús versmondó

A verseny témája: Szülőfalum, szülővárosom, kedves falum, kedves városom. Elsőnek K. Szabó Benedek Aranykoszorús versmondó hangolta rá a hallgatóságot a szebbnél szebb versek befogadására Petőfi Sándor: Szülőföldemen című versével. A Baráti Kör tagja versenyen kívül mondta el a versét. A program első részében többször hallottuk Borsányi Irén előadóművészt gitározni és énekelni, csodálatos énekével színesítette a műsort.

 

borsanyi1

Borsányi Irén előadóművész

A Versmondó versenyre jelentkezők egy szabadon választott verssel készültek a Szülőfalum, szülővárosom témában, magyar költő szerzeményével. Néhányan voltak olyan bátrak, hogy saját, általuk írott verssel neveztek be a vetélkedőbe. Mások klasszikusokat szólaltattak meg, így Petőfi Sándor, József Attila, Gyóni Géza, Radnóti Miklós és mások verseit tolmácsolták. 23 versenyző nevezett be, a kecskemétieken kívül többen érkeztek Budapestről is, valamint Bács Kiskun megye több településéről, de Békéscsaba, Orosháza és Szabadka (Szerbia) is küldött versmondókat.

 

zsuri

A zsűri tagjai: Libor Zoltán, Bán János, Farkashalmi Erzsébet, Kovács I. József

A versmondó verseny zsűrije neves személyiségekből állt. A zsűri elnöke Bán János író, a Kecskeméti Hírszolgáltató Divízió ügyvezetője volt. Tagjai: Libor Zoltán költő, író, magyartanár, az önkormányzat ifjúsági, idősügyi, civil és esélyegyenlőségi referense, Farkashalmi Erzsébet magyar szakos tanárnő, Kovács István József költő, a Baráti Kör elnöke. Bán János értékelésében elmondta, hogy nagyon erős produkciókat hallottak, és a mezőny minősége messze meghaladta a várakozásukat.

A díjazottak a következők voltak:

lehoczky2

 

1. díj: Lehoczky Imre (Hartáról), aki bátyjának, Lehoczky Károlynak a Diófák című versét mondta el.

 

 

aranka

 

2. díj: Miklenovics Aranka (Szerbiából, Szabadkáról) Petőfi Sándor: A gólya című versével készült, szívet melengető tolmácsolásban.

 

 

harmadikdij0

 

3. díj: Mach András (Budapestről), ő Vas István: Pesti elégia című versét mondta el magas színvonalon.

 

 

A különdíjat a kecskeméti Varga Lászlóné kapta.

 

vargalaszlone2

 

Ebben a témakörben korábban egy Versíró pályázatot is hirdettek, ahová az ország különböző településeiről küldtek be sok értékes verset. Nehéz feladatot adtak ezzel a zsűrinek, melynek tagjai: Dr. Turai Laura irodalomtörténész, Libor Zoltán költő, író, magyartanár, az önkormányzat ifjúsági, idősügyi, civil és esélyegyenlőségi referense, Kovács István József Pilinszky díjas költő voltak. Libor Zoltán, a zsűri elnöke így kezdte a pályázat értékelését:

 

liborzoli1

Libor Zoltán

„Amikor olvastam azokat a verseket, amelyeket szerzőik erre a pályázatra küldtek, a fentiek kavarogtak az elmémben és a szívemben. Az életünk végén ránk váró csatában a test gyengül, az erő fogy. Ez esetenként így is lehet. De a pályázatra nevezők bizonyítják, hogy a szellem nem tompul. Aki verset ír, annak szelleme teljes fényében ragyog. A versírás fitten tartja az elmét. És ez a fitt elme betűkben, szavakban, sorokban idézi fel, rajzolja meg a szülőföldet, a kedves falut, várost és tájat. És mindenekelőtt az ezekhez való viszonyt. Az eltéphetetlen, kitörölhetetlen kötődést, ragaszkodást. A szeretetet.”

 

etelka

Magyar Gyuláné Takács Etelka, Izsák, első díj

A versíró pályázat díjazottjai a következők voltak:
1. Magyar Gyuláné: Szülőfalum
2. Kővári Tibor: Nyárád
3. Balogh Beáta: Nyáresti merengés

Három különdíjat is adományoztak:
• 1. Nagy Antal Róbert
• 2. Debreceny György
• 3. Szalay László (Netala)

 

kati-pistabacsi0

A díjak átadása: Antalfy István és Gyöngyösi Szabó Katalin

A rendezvényt szervezték: Nagy L. Éva, a Toll és Ecset Alapítvány alapítója, Kovács István József Pilinszky-díjas költő, a BKM-i Költők és Írók Baráti Köre elnöke, Weninger Endréné, a Toll és Ecset Alapítvány kuratóriumi elnöke, Gyöngyösi Szabó Katalin, a Baráti Kör művészeti csoportjának vezetője, kuratóriumi tag, Menyhei József kuratóriumi tag.

 

eva-gyuri

Őze Éva és Szecsődi György

A program második részében Szecsődi György gitárjátéka és Őze Éva éneke frissítette fel a közönség figyelmét. Szép kulturális műsor részesei voltak azok, akik megtisztelték részvételükkel a hagyományos, negyedízben rendezett országos versünnepet.

 

Weninger Endréné Erzsébet