A Kecskeméti Kulturális Központ országosan ismert és elismert intézmény. Immáron egy év óta Hírös Agóra Nonprofit Kft-ként működik, egyik vezetője már több évtizede Marika, azaz Láng Mária. Az intézmény működését Balogh Zoltán miniszter úr példaként állította az ország művelődési intézményei elé. Ismerjük hát meg közelebbről Marikát, eddigi életét és munkásságát, hiszen bizonyára nem kis szerepe van az elért eredményekben.

 

 

langmari22

 

Kedves Marika, úgy tudom, hogy Salgótarjánban születtél. Hogyan kerültél Kecskemétre?

Teljesen véletlenül. 1976-ban egyetemistaként egyhónapos nyári közművelődési gyakorlatot kellett teljesítenünk. A Bács-Kiskun Megyei Tanács is fogadott gyakorlatra jelentkezőket. Én azért választottam Kecskemétet, mert addig még nem jártam a városban. A kecskeméti és a Bács megyei közművelődés tanulmányozása olyan jól sikerült, hogy a gyakorlat végén munkahelyem is lett. 1976. szeptember 15-től az akkori Megyei Művelődési Központban kezdtem el dolgozni, és másik két egyetemista társam, Láng László és Kriston Vizi József is állást kapott. A Megyei Tanács Művelődési Osztályának és a Megyei Pártbizottságnak az akkori munkatársaitól: Kiss Mártától, Szabó Csabától, Sajtos Gézától, Bodor Jenőtől, Komáromi Attilától, Farkas Gábortól nagyon sok szakmai és emberi segítséget kaptunk.

 

langmari10

A ’80-as években…

Hol végezted a tanulmányaidat? Mi indított a kulturális élet felé? Kitől örökölted rendkívüli munkabírásodat és kiváló szervezőkészségedet?

A munkabírás valószínűleg családi hagyomány. Mindenki mindig keményen dolgozott, el sem tudtuk képzelni az életünket munka nélkül. A szervezőkészségem meg szinte észrevétlenül alakult ki. Már a salgótarjáni gimnáziumi négy év alatt is Czinke Ferenc grafikusművész tanárom irányításával a semmiből megteremtve iskolagalériát működtettünk, kiállításokat rendeztünk, tárlatnyitókat, ankétokat szerveztünk. Utólag jöttem rá, hogy már akkor is a közművelődési pályát gyakoroltam.

 

langmari2

Nagyon fontos, pezsgő kulturális közeget jelentett az akkori József Attila Művelődési Központ kínálata. Nagyon szerettem a rendezvényeikre járni. Az ország színházi kínálatából minden évben remekül válogattak. Mindmáig emlékezetesek számomra Mensáros László, Latinovics Zoltán előadásai is. Az akkor szocialista iparvárosnak elkönyvelt Salgótarjánban egy nagyon nyitott, pezsgő kulturális életet tudott teremteni a ház akkori igazgatója, Kerekes László, akit szakmai példaképemnek is tekintek.

Mióta dolgozol a jelenlegi munkahelyeden? Hogyan teltek el az évek? Elismerték a munkádat? Szakszervezeti vezetőként kiálltál a kollégáid mellett, nem volt hátrányod belőle?

1976 óta dolgozom Kecskeméten a Művelődési Központban három év megszakítással. 1985 és 1988 között Budapesten dolgoztam, a Csepeli Tanács Közművelődési Csoportját vezettem. Szép szakmai feladataim voltak, többek között a Csepel Galéria és Helytörténeti Gyűjtemény megalapításában vettem részt, de a szívünk visszahúzott Kecskemétre.

 

langmari03

 

Volt-e hátrányom a szakszervezeti munkám során végzett érdekvédelmi tevékenységem miatt? Valószínűleg igen, de ezt nagyon nehéz bizonyítani. Érdekvédői munkámban mindig korrekt kapcsolatokra, megállapodásra, együttműködésre törekedtem. De többször kellett ütköznöm, perlekednem önkormányzattal, intézményvezetőkkel a kulturális területen dolgozók érdekében.

A művelődési otthonokban, könyvtárakban, múzeumokban és a levéltárakban dolgozók bére valóban nagyon alacsony. 2008 óta nem emelkedett egy fillérrel sem. Különösen a gyermekeket nevelő fiatal kollégáink küszködnek a munka melletti szegénység mindennapos rémével. 2017-re is csak „arcpirító”, és alig észrevehető nagyságú (15%) béremelést javasol a kormány a kultúrában dolgozó közalkalmazottaknak.

 

langmari08

Ivan Jelinek cseh keramikus üvegművész kiállításának megnyitóján 2010-ben

Valóban példa értékű munkát végeztek az intézményben. Mi a titkotok? Hány fős csapattal tudtátok meghozni ezt az eredményt?

Titkunk csupán ennyi: A kulturális értékek iránt elkötelezett, kreatív szakemberek dolgoznak nagyon keményen és ambiciózusan az Agórában. 2015-ben 5679 programot szerveztünk, amelyen 965.347 látogató vett részt. 822 ismeretterjesztő foglalkozást, 3819 közösségi klubprogramot, 108 tábort, 888 kiállítást és műsoros rendezvényt valósítottunk meg. Külső szervek programjainak 492 alkalommal voltunk segítői, lebonyolítói. Nagyon kevesen vagyunk mindehhez, csak 41-en, nem csoda, hogy mindenki legalább 120%-on pörög.

 

langmari015

Az Iskander világa című kiállítás megnyitóján

Milyennek látod Kecskemét kulturális életét?

Kecskemét kulturális élete rendkívül pezsgő, sok, önmagában is rendkívüli értéket jelentő közösség, intézmény élteti. Az itt lakók méltán lehetnek büszkék a város kultúrájára. A városvezetés is szívén viseli a kulturális intézményei sorsát, saját, ill. uniós forrásból igyekezett fejleszteni, korszerűsíteni a kulturális tereket. Természetesen hosszan tudnánk azt is sorolni, hogy mennyi mindenre lenne szükség Kecskeméten. Városrészi közösségi, közművelődési és ifjúsági terekre, új korszerű múzeumra, világszínvonalú hangversenyteremre stb.

Hány klub működik az épületben? Sokakat ti indítottatok el a siker útján…

Jelenleg mintegy félszáz közösség talált otthonra az Agóra tereiben. Mindegyik rendkívül értékes munkát végez. A lehetőségeinkhez mérten segítjük működésüket. Nehéz is bármelyiket kiemelni, mert mindegyikre nagyon büszkék vagyunk, és fontos szerepet játszanak Kecskemét kulturális életében. A Kecskeméti Ásványgyűjtőkört Fuxreiter András vezetésével a ház hozta létre. Itt kísérleteztük ki és tanultuk meg közösen azt, hogy hogyan kell az ásványokat kiállítani és bemutatni, hogyan tudjuk az ásványok világát, a természet harmadik országát megismertetni az emberekkel. Ennek a munkának lett az eredménye a Ráday Múzeum állandó kiállítása. Az idén 40 éves 250 fős Kecskemét Táncegyüttest is a Kulturális Központ hozta létre 1976-ban, és működteti egyre magasabb színvonalon a térség reprezentatív táncegyütteseként.

 

langmari09

A Kecskemét Táncegyüttessel Szíriában,  Bosrában. A csodálatos ókori amfiteátrum színpadán adtunk műsort. A felvételt Bahget Iskander készítette.  

Nosztalgiázzunk egy kicsit! Hány vezetője volt a Hírös Agórának, mióta te ott dolgozol? Kire hogyan emlékszel vissza?

Szerencsére nem sok. 1975 óta négy igazgatója volt a háznak. Ez azért volt jó, mert stabilitást adott a közművelődési szakmai munkához. Gila János volt az alapító igazgató, őt Sajtos Géza követte, majd Bárdos Ferenc vezette az intézményt. Jelenleg Bak Lajos irányítja a társaságot 10 éve. Mindenkire jó szívvel emlékezek és mindenkivel szívesen dolgoztam együtt. A sajnos korán meghalt Sajtos Géza kivételével mindegyik régi vezetővel megmaradt a munkakapcsolatom.

Gila János nyugdíjba vonulása után kultúrtörténeti kutatásokba kezdett. Nagysikerű monográfiákban írta meg a művelődési központ, a Dunamenti Folklórfesztiválok, a Bács-Kiskun megyei mozizás és közművelődési folyamatok, intézmények történetét. Segítjük őt az anyaggyűjtésben, könyveinek menedzselésében.

 

langmari012

A Sajtos Géza igazgatta intézmény  munkatársi gárdája  az 1990-es évek elején

Sajtos Géza ideje alatt, a 80-as évek elején tanultuk meg, hogy a kulturális folyamatok tervezésekor nagyon kell figyelnünk a helyiek valós kulturális szükségleteire. Bárdos Ferenc ma is munkatársunk. Az ország legnépesebb filmklubját, a Médium filmklubunkat vezeti. Bak Lajos munkásságának legszembetűnőbb eleme a kulturális központ több lépcsőben megvalósult korszerűsítése, felújítása.

A nyáron elkísérted Kanadába a Kecskemét Táncegyüttest. Kérlek, mesélj nekünk erről a nem mindennapi élményedről!

Kanada minden szempontból csodálatos emlékem. Azok a vidékek, amelyeken jártunk, nagyon hasonlítottak az itthon megszokott tájakra, emiatt nagyon európainak is tűnt az ország. A legcsodálatosabb élményt azonban a torontói magyaroktól kaptuk. Nemcsak az önzetlen, nyitott vendégszeretetüket volt jó megtapasztalni, hanem magyarságukat is. A torontói magyar közösség tagjai nemzedékek óta példaértékűen őrzik a magyar kultúrát, és mindent megtesznek azért, hogy minél többen értsék, szeressék, műveljék a gyermekeik közül is.

 

langmari021

Az idén 25 éves Cifra táborban Kanadában, Niagara Fallsban a táborszervezői stáb tagjaival

Milyen műsorokat sikerült még erre az évre begyűjtenetek? Mire hívsz, vársz minket?

Nagyon nehéz a választás, hiszen a szeptemberre megjelentetett programkínálónkban 120 oldalon ajánlunk minden korosztálynak tartalmas időtöltést, színházi előadásokat, könnyűzenei és komolyzenei koncerteket, szakköröket, tanfolyamokat, ismeretterjesztő és művészeti kiállításokat, programokat. Lapozgassanak, válogassanak kedvükre a magazin olvasói ITT.

Hogyan töltöd a szabadidődet? Mi hoz neked teljes kikapcsolódást?

Szabadidőm nem sok van. Szívesen olvasok, szeretek zenét hallgatni, bár egyre több itt is a restanciám. Újabban szeretek főzni, sütni, új recepteket kipróbálni vagy alkotni.

 

langmari017

Bodza kutyámmal a munkahelyem előtt

Milyen álmaid, vágyaid vannak, amiket szeretnél még valóra váltani?

Rendezvényálmom nincs. De a nyugdíjba vonulásom előtt még nagyon szeretném elősegíteni, hogy a 2015 júliusától egy szervezeti keretben dolgozó kulturális központ, ifjúsági otthon és a HELPI munkatársai egy együtt gondolkodni és cselekedni tudó közművelődési szakmai műhelyként tudják fejleszteni Kecskemét kulturális életét.

 

langmari014

 

Marika, nagyon szépen köszönöm az interjút. Kívánok neked jó egészséget, és azt, hogy minden álmod és vágyad váljon valóra. Legyen még erőd sokáig a magyar kultúráért dolgozni!

 

Nagy L. Éva

Szerkesztette: Weninger Endréné Erzsébet

 

Hozzászólások