Daniela és Stefano Trebbi annak idején egy fa tetejéről mentett meg egy kiscicát. Örök szerelem lett belőle, és megszületett az elhatározás, hogy a többi cicáért is tenni akarnak valamit. Ezért hozták létre a Magyar Macskavédő Alapítványt, kitartó munkájukkal pedig több ezer kis életet mentettek meg az évek során.

    macskavedo alapitvany

Mikor hoztátok létre a Magyar Macskavédő Alapítványt (MAVED), és miért?

Daniela: A Magyar Macskavédő Alapítványt 2017 tavaszán hoztuk létre. Több éves állatvédői múlttal rendelkeztünk már, és azt tapasztaltuk, hogy a cicák méltatlanul mellőzve vannak az állatvédelemben. Ahányszor segítséget kértünk bármilyen menhelytől, alapítványtól, cica témában soha nem kaptunk pozitív választ. Ezért úgy döntöttünk, égető szükség van egy olyan alapítványra, amely kiáll a több millió kóbor cicáért Magyarországon.

Mindemellett személyes okaink és motivációnk is volt rá, hogy elinduljunk ezen az úton. Az első cicánkat, Lulut 4 hetesen mentettük meg egy fa tetejéről. Neki köszönhető, hogy megtapasztaltuk, milyen csodálatos érzés megmenteni egy életet. Ő ösztönzött minket arra, hogy több száz cicán segítsünk az évek során. Már nem lehet velünk, de az emléke ott van minden egyes kis életben, akit megmentünk.

magyar macskavedo

Pontosan mit csináltok, hogyan segítetek a cicáknak?

Daniela: Alapítványunk fő tevékenysége a BIV, azaz a Befogás, Ivartalanítás, Visszahelyezés – egy nemzetközileg ismert módszer a kóbor szaporulat humánus és eredményes visszaszorítására.

A preventív állatvédelmi szemlélettel, azaz az ivartalanítással évente több ezer cicát mentünk meg azzal, hogy nem születik éhezésbe és betegségbe. Ugyanakkor a látókörünkbe kerülő beteg, sérült macskákat sem hagyjuk magukra, igyekszünk meggyógyítani őket, melynek komoly orvosi költségeihez alkalmanként közösségi gyűjtést szervezünk.

Örökbeadással is foglalkoztok?

Stefano: Már az alapítvány megléte előtt, a feleségem születésnapjára fejlesztettünk egy cica örökbeadó oldalt, mivel már nem győzte hazahozni a zacskóban, szemét mellé kidobott cicákat. Arra gondoltunk, szükség van egy olyan weboldalra, ahol országszerte ingyen meg lehet hirdetni a gazdikereső cicákat. Ma ezt az oldalt – a www.cicaorokbefogadas.hu – a Maved üzemelteti, promotálja, és segít hozzá évente közel ezer cicát az otthonra találáshoz. Emellett alapítványunk önkéntesein és ideiglenes befogadóin keresztül maga is gazdásít utcáról cicákat.

Hogy látjátok, melyek a legnagyobb problémák a macskák/állatok helyzetével kapcsolatban ma Magyarországon?

Daniela: Szemléletváltásra lenne szükség. Arra, hogy minden gazdi megértse a felelős állattartás alapjait: ivartalanítás, oltás, állatunk ingatlanon belül tartása. A kijárós ivaros cicák két lábon járó kóborgyárak, amiről sok gazdi nem óhajt tudomást venni.
A kóborcica kérdés megosztja a társadalmat cicaszeretők és cicagyűlölők között. Ez utóbbiak semmitől nem riadnak vissza, hogy ezek a sorsukra hagyott állatok eltűnjenek – mérgezések, bántalmazások, etetés ellehetetlenítése. Egyre többi állatkínzásos ügyet jeleznek felénk.

Azt látjuk, hogy az emberek pszichés állapota egyre romlik, és frusztráltságukban a náluk gyengébb élőlényeken csapódik le: a kóbor állatokon. A Magyar Macskavédő Alapítvány eddigi pályafutása során a legnagyobb támogatást a civil, cicaszerető emberektől kapta és kapja a mai napig. Első évünkben a Svájci SUST alapítványtól, ezt követően a Bethlen Gábor Alapkezelőtől, majd idén a Cherrisk pályázatán sikerült támogatást nyernünk kóbor macskák ivartalanítására. Az önkormányzatoktól – akiknek a munkáját állatvédők végzik – eddig semmiféle támogatást nem kaptunk.

Milyen terveitek vannak 2020-ra?

Stefano: Mivel idén van az első évünk, amikor már gyűjthetünk adó 1%-ot, egy erős, ismertségnövelő kampánnyal fogjuk kezdeni az évet. Eddig Pest megye területén működtünk, és nagyon nagy reményeink vannak, hogy elkezdhetünk vidéken is segítséget nyújtani az ivartalanításban. Egy olyan önkéntesi-állatorvosi hálózatot szeretnénk létrehozni, amelyben sok állatszerető és tenni vágyó ember együttes erővel dolgozik azon, hogy a cicák végre kellő figyelemben részesüljenek, és megkapják azt a megbecsülést, amelyet annyira megérdemelnek. Szeretnénk elérni, hogy a kutyákhoz hasonlóan a macskák chipelése is kötelezővé váljon, valamint, hogy a tenyésztői engedéllyel nem rendelkezőknek kötelezővé váljon az ivartalanítás.

macskavedo alapitvany   

Biztosan vannak saját cicáitok is. Mondanátok róluk pár szót?

Daniela: Igen, 13 cicával élünk együtt. Mindannyian mentett, utcacicák voltak, és mára megbecsült családtagjaink.

 

Weninger Andrea

Fotó: Lendvai Erika

 

(Kapcsolódó cikk a Montázsmagazinban)

 

 

Hozzászólások