A Pannon Filharmonikusok az ezüst csillanásának pillanatához hasonlóan a 2020/2021-es évadban a szimfonikus zenének azt a formáját kívánja megmutatni, mely a zeneszerző szándéka és a muzsikusok tehetsége szerint az elérhető legtisztább esszencia. Az Ezüstcsillanás-évad Müpában futó, öt péntek esti hangversenyből álló bérletsorozatában ismét kivételes koncertélményeket kínál.

A közönség egybeolvadhat a zenével. Az izgalmas csemegéket felvonultató műsorokat a két vezető karmester, Gilbert Varga és Bogányi Tibor vezényli. A világ élvonalába tartozó olyan szólisták lépnek fel benne, mint Nicolas Alsteadt, Nelson Goerner, Ránki Dezső, Sung-Won Yang és Elina Vähälä.

Mi köze az ezüstnek a zenéhez? A mindig újdonsággal előálló kiváló pécsi zenekar a Müpában megmutatja. Kuriózumok, titkok és csemegék fémjelzik a következő évad műsorát. A kiváló szólisták a saját, személyes hangjukhoz illő mesterműveket játszanak, a karmesterek és muzsikusok e concertókat a középpontba állítva teremtik meg az estek izzó feszültségét, feloldó katarzisát és megnyugtató harmóniáját.

Az ezüstcsillanás a Pallas nagy lexikona szerint akkor jön létre, amikor az ezüst tartalmú ólmot megolvasztják, hogy a tiszta ezüstöt kinyerjék belőle: „midőn az ólomnak legutolsó nyoma is oxidálódik, és a fémfelületről elvonul, szivárványszíneket játszva csillan fel a tiszta ezüst fényes felülete a csillanás pillanatában. E jelenség annak jele, hogy az ólom elűzése be van végezve. Ekkor a tüzelést és fújtatást meg kell szüntetni, mert ezentúl már az ezüst párologna el.

A zenekar rangos nemzetközi pályát befutó vezető karmestere, Gilbert Varga októberben Héber nyitánnyal kezd: Prokofjev, Bloch és Brahms műveiből válogat. A zsidó zenei elemeket is feldolgozó versenyműben Nicolas Alsteadt gordonkaművész mutatkozik be a fővárosi publikumnak. A szivárványszínű ezüstcsillanás a letisztultsága ellenére a legszínpompásabb élményt nyújtja, akár egy remekül megkomponált, és színvonalasan előadott versenymű vagy szimfónia.

A budapesti évadot nyitó koncert és egyben az évadra jellemző koncepció kapcsán így fogalmazott a maestro: „A változatosság mellett pedig úgy gondolom, hogy a teljességre törekvés sem utolsó. Ezért, ha sokszor eltérő sorozatban is, de igyekszünk egy-egy életművön belül koncepciózusan haladni. Így lesz ez például Brahms-szimfóniáival is, melyek közül az elsőt októberben adjuk elő.

A sorozat második koncertjén egy remekbe szabott grandiózus szimfónia várja az érdeklődőket. A közönség Richard Strauss páratlan összetettségű Alpesi szimfóniáját hallgatva járhatja be az Alpok lankáit. A több mint száz muzsikust felvonultató szimfóniát Bogányi Tibor vezető karmester dirigálja. A Ránki Dezső által játszott Beethoven Emperor zongoraversenyt is bemutató koncert záróakkordja lesz.

2021 januárjában a méltán népszerű zeneszerző, Frédéric Chopin II. zongoraversenye a többszörös díjnyertes argentin zongoraművész, Nelson Goerner szakavatott tolmácsolásában lesz hallható. Majd Peer Gynt titkait fedi fel Gilbert Varga és a Pannon Filharmonikusok.

A Világhíres magyarok címet viselő hangversenyen két világhírű magyar találkozik. A már elhunyt Bartók Béla születésnapján a nagyon ritkán hallható Cantata profana mellett napjaink egyik legsikeresebb magyar zeneszerző karmestere, Eötvös Péter Sirens´Song című alkotásának ősbemutatója hangzik fel a szerző vezényletével. A magyar szerzők tökéletes partnere a koreai Sung-Won Yang gordonkaművész lesz.

ezustcsillanas evad

A sorozat záróestjén, 2021 májusában a szivárványszín csillanás vörösre vált. A sokak által Oscar-díjas filmzeneként ismert „The Red Violin” Hegedűverseny Elina Vähälä-val hangzik fel. A koncerten, amelynek dirigense Bogányi Tibor, Bernstein és Dohnányi művei is helyet kaptak.

Elégedett vagyok, mert a szólistáink valóban a világ elitjéből kerülnek a Pannon Filharmonikusokkal egy színpadra. Itt van például Elina Vähälä, akit régóta ismerek. Most pedig, hogy professzori állást kapott Bécsben, alighanem még többet fogunk találkozni. Annyit elárulhatok, hogy egy nagyon különleges darabot fog játszani” – emelte ki a karmester a bérletzáró est kapcsán.

A Pannon Filharmonikusok művészközössége az elmúlt közel két évtizedben a tiszta ezüst megszületéséhez fogható, a zenei megtisztulást eredményező munkát folytat. Izzásából szándékai szerint a 2020/2021-es Ezüstcsillanás-évadban a legnemesebb szintre lép. A zenekar várja új és valamennyi korábbi bérletvásárlóját, hogy együtt élhessék át ezt a különleges élményt a Müpában.

A zenekar budapesti Pannon-sorozatának műsorfüzete online is elérhető IDE kattintva, mely a koncertek leírása, a cikkek és interjúk mellett a bérletvásárlásról is tartalmaz bővebb információt.

A Pannon Filharmonikusok legutóbbi koncertévadáról többek között itt írtunk.

Forrás: Pannon Filharmonikusok

 

Hozzászólások