Szeptember első szombatján az erdőjárás, az ismeretszerzés és a családi kikapcsolódás fonódik össze a kisvasutak szeretetével, a nap főszereplője a Miskolcról Garadnáig vezető erdei kisvasút lesz, amelyet a leglátogatottabbak között tartanak számon. A kisvasutazás mellett rengeteg programmal, vezetett túrával, vásárral várják a látogatókat.

Az MT Zrt. tablókiállításán minden hazai erdei kisvasút bemutatkozik a “Zselici Csühögőtől” a legrégebbi kisvasúton, a Zsuzsi vonaton keresztül Viliig, a napelemes kistestvérig. Megtudható, melyik a legmeredekebb erdei kisvasút, melyik hazánk utolsó, még működő gazdasági vasútja, bemutatkozik Európa egyetlen, összefüggő ártéri erdejében működő kisvasútja, a Gemenci Erdei Vasút. Aki kíváncsi, azt is megtudhatja, hogy mekkora a legkeskenyebb nyomtáv. Megismerhetik a világelsőként Lillafüreden kifejlesztett kisvasúti hibrid mozdonyt is.

A Kisvasutak Napját hagyományteremtő céllal tavaly tartották meg első ízben Királyréten. A Magyar Turizmus Zrt. Kisvasútra Fel! szlogennel indított kampányának célja Magyarország természeti értékeinek és a hazai kisvasutak világának megismertetése a gyerekekkel és a természetjáró közönséggel.

Az erdei vasutakat korábban erdőgazdálkodási célból építették, ma már azonban jószerivel csak személyforgalomra használják, az országban húsz vonalon, 250 kilométernyi hosszon utazhatnak rajtuk a kirándulók.

MTI

2013. augusztus 31.