Mindig is tudtuk, hogy a kutyák hűséges társaink, ragaszkodnak hozzánk, vigasztalnak, számos fajtájuk pedig kifejezetten intelligens és tanítható.

Azon kívül, hogy kiváló társak, az úgynevezett munkakutyák többféle területen dolgoznak  is: rendőrségi, kereső, terápiás, illetve vakvezető négylábúak könnyítik meg a betegek és rászorulók helyzetét, nyomoznak, szimatukkal, látásukkal, barátságukkal segítenek nekünk.

Ebbe a csoportba tartozott az egész ország által ismert Mancs nevű németjuhász is, aki a miskolci speciális Spider mentőcsapat tagjaként több száz ember életét mentette meg többek között az 1999-es törökországi és a 2001-es indiai és salvadori földrengéseknél. Egy 82 óráig a romok alatt tartózkodó kislányt az ő segítségével találtak meg.
Kevesebben tudják, hogy az egyik lábánál fejlődési rendellenességgel született, ám az időben észrevett betegséget teljes mértékben korrigálni lehetett.
Különleges kiképzésének köszönhetően víz alatti holttestet is képes volt jelezni, valamint egyazon helyszínen helyesen jelzett élő és halott embert is.

12 éves korában, 2006 októberében tüdőgyulladást kapott, és távozott az „örök vadászmezőkre”.
Teljesítménye és bevetései miatt minden idők egyik legjobb magyarországi mentőkutyájaként emlékezünk rá. Miskolc belvárosában, a Szinva patak partján szobrot is állítottak neki.

 

Weninger Nóra

2012. október 24.

Hozzászólások