A klíma globális megváltozása a tengervíz oxigéntartalmának csökkenéséhez vezet, aminek következtében számos halfajta az átlagosnál kisebb méretűre nő – ez az eredménye annak a szimulációnak, amely a 2000 és 2050 közötti változásokat modellezi.

A klímaváltozás átalakítja a Földet: egyes helyeken több vihar, máshol kevesebb eső, emelkedő tengerszint: a jelek mindenhol különböznek. A változás áttételesen még a halak méretére is hatással van a kanadai Vancouver-ben található British Columbia Egyetem kutatói szerint.
A kutatás abból a fizikai tényből indult ki, hogy a melegebb hőmérsékletű víz kevesebb gázt, így kevesebb létfontosságú oxigént tud feloldani. A tenger oxigéntartalma ezért fokozatosan csökken.

A számításokat már ismert modellekre alapozták, amelyek az üvegházhatást okozó gázok szintjének és a Föld hőmérsékletének további emelkedésével számolnak.

A szimuláció azt mutatja, hogy a halak élettere a sarkvidékek felé, illetve a még nem túl erősen felmelegedett vizek irányában haladva fog elmozdulni.

 

Forrás: www.spiegel.de

2012. október 14.

Hozzászólások