Több ezer fogyatékossággal élő ember – nagyrészt gyermekek és fiatalok – keresték fel a Fővárosi Állat- és Növénykertet a sérült gyermekek napja alkalmából. A különleges napot 1992 óta minden év szeptemberében megszervezi az Állatkert és az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ).

Hétfőn tartották a Fővárosi Állat- és Növénykertben a sérült gyermekek napját. Az első ilyen esemény éppen húsz éve, 1992-ben került megrendezésre, s azóta minden év szeptemberében tartanak egy ilyen napot a városligeti intézményben. Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) és az Állatkert közös rendezvényén évről évre több ezren vesznek részt, tavaly például hatezer vendéget regisztráltak. Az idei esemény résztvevőinek pontos számát még nem tudni, de várhatóan a tavalyihoz hasonlóan alakul.

A sérült gyermekek napjának célja, hogy egy egész napos, különleges élményt szerezzenek a fogyatékossággal élőknek, köztük is elsősorban a gyermekeknek és a fiataloknak. A programok egy része speciálisan állatkerti. A gyerekeknek különleges állatbemutatót és egyéb olyan programokat tartottak, ahol barátságos állatokkal kerülhettek egészen közeli kapcsolatba. A színpadi programok során ismert előadóművészek (Tóth Gabi, Kozma Orsi, Peller Anna és Peller Károly, Alma együttes) léptek fel, akadt bűvész műsorszám (Holcz Gábor jóvoltából) és számos más érdekesség is. A színpadi programok között voltak olyanok is, amikor fogyatékossággal élő emberek mutatták be saját produkciójukat a többieknek. Többek között fellépett egy jelnyelvi kórus és volt jeltánc bemutató is.

A reggel 9-től délután 4-ig tartó rendezvény legfontosabb helyszíne az Állatkert új, május végén megnyílt látványossága, a Varázshegy volt. Itt kaptak helyet a színpadi programok, és itt került sor az esemény hivatalos megnyitójára is.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben hosszú időre visszavezethető hagyományai vannak a társadalmi felelősségvállalásnak. A sérült gyermekek napja mellett nyaranta krónikusan beteg gyermekek számára rendeznek különleges esti programot. A rendezvényeken kívül az év valamennyi napján jelentős kedvezményt kínálnak a fogyatékossággal élő embereknek, akik jelképes jeggyel kereshetik fel a városligeti intézményt. Emellett az elmúlt években megtörtént a létesítmények akadálymentesítése, amely megkönnyíti a kerekesszékkel közlekedők mozgását a kert területén belül. A vakok és gyengénlátók részére az Állatkert több pontján olyan kitapintható kisplasztikákat is elhelyeztek, amelyekhez Braille-feliratos magyarázó szöveg tartozik.

 

Forrás: www.zoobudapest.com