Ismét valami új van készülőben a Sofitel Budapest Chain Bridge háza táján, hiszen a tavalyi Live The Fragrance elnevezésű program után, ahol a szálloda saját szedres illata került bemutatásra, idén egy újabb izgalmas projektbe vágtak bele a hotel dolgozói. Az új csapat, a Vineyard Sofitel Team (a magyarra fordítva csak Szőlőskert Csapatnak nevezett formáció) igen komoly elhatározásra szánta el magát, hiszen egy saját bor elkészítését tűzték ki célul.  A lelkes borkedvelők azonban nem csak a borkészítés végső fázisában vettek részt, hanem a szőlőművelés egész éves folyamatában is. Mindvégig együtt dolgoztak Szentesi József borásszal, aki saját tudását adva és a csapat lelkesedését felhasználva igazán kiváló bort készített.

A borász kiválasztásánál fontos szerepet játszott, hogy a szálloda által is lényegesnek tartott értékeket képviselje. Szentesi József életében is központi szerepet játszik a környezetvédelem, hiszen a természet szabályait mindig szem előtt tartja munkája során. Hitvallása, hogy a jó bor nem a pincében, hanem a szőlőhegyen születik, így elengedhetetlen, hogy a termelésnek ezen szakaszát „zöld” elvek alapján végezze el. Kézműves borai ettől válnak tökéletesen harmonikussá, ízvilágukban koncentrált, erős aromákat találhatunk. Leghíresebb bora a Szentesi Kadarka, mely a Magyarországon gyakori kék szőlőfajtából készül. Kiemelkedően fűszeres zamatú bor. Szentesi József szőlői az Etyek-Buda vidéken találhatók, ezen belül is Nadapon, Sukorón, Pázmándon és a Velencei-tó mellett, pincéit pedig Budapesten látogathatjuk.

A Vineyard Sofitel Team az utóbbi időben a szőlőtermesztés minden fontos mozzanatánál jelen volt. Válogattak, gyomláltak, illetve úgynevezett zöld szüretet tartottak, melynek célja, hogy elég napfényhez juttassák a növekedő fürtöket.

A múlt heti szüret után, ahol természetesen némi must is került az asztalra,  következik az egész éves munkát lezáró fázis. Reméljük, hogy a most készülő kézműves bort hamarosan a Sofitelbe  betérő vendégek is megízlelhetik, és egy pohár bor erejéig a borrajongók egy kikapcsolódást jelentő, megnyugvást hordozó vidékre is eljuthatnak.

2012. szeptember 25.

Hozzászólások