A verőfényes nyári napsütés kiváló hatást képes gyakorolni a kedélyállapotunkra, emellett D-vitamin képző hatása a csontjainknak is jót tesz. Mindezek mellett nem szabad elfeledkeznünk arról sem, hogy az erős napfény negatív módon is képes hatni a testünkre. De mi a hatékony védelem a káros napsugarak ellen?

A kánikulában a bőrünket érő UV sugarak nagyon könnyen és rövid idő alatt vezethetnek leégéshez, ami számos kellemetlen következményt idézhet elő. Szélsőséges esetekben ez a folyamat a bőrrák kialakulásához is vezethet, amit nagyon fontos elkerülnünk.

Pontosan ezért célszerű óvatosnak lenni, és minden körülmények között gondoskodni a bőrünk egészségéről. Rövid bejegyzésünkben a káros napsugarakkal szemben osztunk meg hasznos tippeket.

Csak óvatosan a napsütéssel!

Egyszerű és könnyen megvalósítható praktika, ha kalap, napszemüveg és fényvédő mindig van nálad. Ezekkel a divatos kiegészítőkkel akár városnézés, akár egy tengerparti korzózás alkalmával védve leszel. Hogyha lehetőséged van rá, délelőtt tíz, illetve délután kettő óra között ne tartózkodj hosszabb ideig a napon. A napsugárzás ugyanis ilyenkor a leginkább erőteljes, és akár pár perc leforgása alatt bekövetkezhet a leégés.

Ami pedig a napsugarakat illeti, legyél tisztában az UVA és az UVB sugarak fogalmával is. Az UVB következtében szinte azonnal láthatóvá válik a vörös és hámló bőr, vagyis a fájdalmas napégés. Ezzel szemben az UVA sugarak hosszabb távon okoznak kellemetlenségeket, ugyanis a bőr korai öregedéséért és a ráncok megjelenéséért tehetők leginkább felelőssé.

A napozásról röviden

Ne dőlj be annak a tévhitnek, miszerint a magas faktorszámú napozásra használatos készítményekkel megduplázódik a védelem hatékonysága, ugyanis ennek mértéke nem egyenesen arányos az SPF értékkel.

A magas faktorszámú kozmetikumok kapcsán is fontos tehát az óvatosság, vagyis minél többször, a nap során legalább 2-3 óránként alkalmazni kell őket. Csodaszerek nincsenek az égető napsütés ellen, ezért mindig legyél elővigyázatos a napozással.

Mit tegyünk, ha már megtörtént a baj?

Ha már bekövetkezett a kellemetlen leégés, akkor első körben vegyünk egy hűsítő zuhanyt, vagy tegyünk a bőrünkre hidegvizes borogatást. Emellett az aloe vera tartalmú készítmények jelenthetik a valódi gyógyírt a számunkra. Ezek ugyanis megnyugvást nyújtanak a bőrnek, ami így szép lassan elkezdheti a gyógyulást.

A bőrápolási rutint kezdhetjük egy gyengéden tisztító Aloe habzó arctisztítóval, majd folytathatjuk Aloe nyugtató tonikkal. Emellett az Aloe nyugtató nappali arckrém segítségével egész napra biztosíthatjuk a hidratálást, míg az Aloe univerzális gél alkalmazásával a leégés mellett más bőrproblémákat is hatékonyan tudunk kezelni.

Amennyiben a nyári időszakban a bronzos barnaság elérése feltétlenül a céljaink között szerepel, akkor a túlzásba vitt napozás helyett válasszuk inkább a The Body Shop barnító termékcsaládját. Ez a hatékony védelem a káros napsugarakkal szemben.

 

 

Hozzászólások