A 782 lelkes településen áll egy 13. század első felében épült román stílusú Árpád-kori templom. A fallal körülvett műemlék templomban és környékén forgatták a Sacra Corona című filmet.

A Bányásztemplomnak is nevezett gótikus templom a 14. század óta áll. Nevének eredete a település gazdag arany-, ezüst-,vasérc-, ólom-, és kénbányáit idézi. A 18. század után átmenetileg többször is újranyitották a tárnákat, a készletek kimerülése és környezetvédelmi szempontok miatt azonban teljesen megszűnt a kitermelés.

Az egykori bányagazda házában kapott helyet a helyi kézművesség, bortermelés és bányászat történetét bemutató Tájház (edények, viseletek, berendezési tárgyak és a helyi kézművesség eszközei láthatók bent, nyitva: szerda-vasárnap: 10-16).

Az Antal-féle vízimalom a Börzsöny-patakon egyedül megmaradt ilyen műemlék. Jelenleg malomipari kiállításnak ad helyet.

2008. május 1. óta látogatható Nagybörzsönyben a Szépművészeti fafaragások állandó kiállítása (nyitva: hétfő-vasárnap 9-17).

A közeli Ganádpusztán gyümölcsborokat készítenek, a községben pedig híres a lekvár-és szörpkészítés (Lek-vár-lak manufaktúra), a kosárfonás és a szőnyegszövés is.

Az 1908-ban megnyitott Erdei vasutat 1992-ig gazdasági célokra használták, majd 2002-től az idegenforgalomban teljesít szolgálatot.  Különleges vonalvezetésű hegyivasút, jelenleg 8 km hosszan kanyarog Nagybörzsönytől Nagyirtásig. Márciustól október végéig hétvégenként (nyáron péntekenként is) 45 percenként szállítja a kirándulókat.

További képek Nagybörzsönyről és környékéről:

{gallery}Nagyborzsony{/gallery}

Nagybörzsöny honlapja

Weninger Nóra

2013. augusztus 30.

Hozzászólások